Având în vedere că în ultima perioadă, am luat câteva hotărâri importante care-mi influenţează viaţa şi lucrarea, şi ţinând cont de recomandările unora de a-mi face publică poziţia mea faţă de cele întâmplate, am hotărât să scriu acest comunicat.
Am făcut-o deasemenea şi din dorinţa de a clarifica anumite aspecte şi de a linişti anumite frământări pe care unii dintre dumneavoastră mi le-aţi mărturisit în urma citirii sau auzirii unor afirmaţii sau acuzaţii la adresa mea. În spiritul Apostolului Pavel, vreau să apăr chemarea şi lucrarea pe care Dumnezeu mi-a încredinţat-o, care la acest moment este discreditată.
ANUNŢUL ŞI MOTIVAŢIA
Acum câteva zile mi-am dat demisia din funcţia de pastor al bisericii Metanoia Arad şi m-am retras ca membru al bisericii. Totodată, m-am retras şi din Uniunea Baptistă din Romania. Am făcut-o pentru a nu angaja biserica locală într-un conflict care i-ar fi produs multe răni; am făcut-o în baza convingerii mele biblice că în biserica lui Hristos, avem o altă misiune cu mult mai nobilă decât aceea de a lupta cu fraţii noştri când e vorba de diferenţe în convingeri şi păreri, şi mai ales să apelăm la metode neprincipiale sau nebiblice pentru a ne atinge scopul. Eu cred că avem un singur Adversar şi acela este Satan, nu fraţii noştri, iar metodele folosite în conflictele dintre noi trebuie să fie cele scripturale. Când am văzut şi am simţit că se trece de aceasta limită, am ales să mă retrag şi împreună cu mine s-a retras şi fratele pastor Raul Todinca şi întreg comitetul cu excepţia unei singure persoane.
CAUZELE
Cauza principală a retragerii mele din biserică a fost determinată de subiectul şi motivul conducerii bisericii. Subiectul – fiindcă pe această temă am avut multe multe dezbateri cu fraţii din vechea conducere a bisericii, discuţii care s-au rezumat la diferenţe de convingeri: eu şi o parte a comitetului considerând că argumentele biblice cele mai solide susţin conducerea prin presbiteri, pe când un alt grup din conducerea bisericii susţineau congregaţionalismul ca model de conducere. Evident o incompatibilitate şi totodată o alegere pe care biserica trebuia să o facă. Motivul – dorinţa unora din conducerea bisericii de a-şi implementa propria viziune, din păcate prin anumite metode discutabile, atât din punct de vedere biblic, cât şi moral.
ISTORIA
Aceste diferenţe am dorit să le soluţionăm în mod legal şi principial în cadrul bisericii. Am croit astfel un model de conducere prin presbiteri care era compatibil cu Statutul UBR, o noua direcţie, cu o noua echipă. Le-am supus toate votului bisericii, in 3 adunări generale consecutive, în care fraţii au avut libertatea de a-şi exprima convingerile şi contra-argumentele, şi de fiecare dată biserica a susţinut viziunea şi a votat pozitiv. În schimb, grupul de lideri care nu au fost de acord cu această direcţie şi-a dat demisia şi a început să acţioneze în opoziţie, influenţând timp de câteva luni de zile grupurile lor mici, producând dezbinare. Au ajuns să meargă din casă în casă şi să convoace o altă adunare generală în care au revocat hotărârile celorlalte 3 adunări generale, schimbând modelul şi conducerea bisericii. Din păcate acest ultim demers l-au făcut printr-o campanie masivă de discreditare morală şi spirituală a persoanei şi lucrarii mele folosind minciuni, distorsionări şi manipulări de adevăr, fără a mă fi contactat sau confruntat personal (Mat 18), ci acuzându-mă public în adunarea generală din 9 februarie 2013. Aceste proceduri au determinat retragerea mea şi a comitetului.
LEGATURA CU HARVEST
Acuzele lor au atins şi parteneriatul bisericii noastre cu Harvest Bible Chapel, pe care l-au revocat în urma unor discredintări masive la adresa pastorului James MacDonald, preluate de pe pagini web calomniatoare la adresa lui. Aici mă simt obligat să specific câteva lucruri. Precizez că unele dintre ele au fost create şi susţinute specific pentru a-l discredita pe fr. James şi a distruge lucrarea bisericii Harvest, un concept care nu este nou având în vedere aceleaşi tactici şi experienţe prin care şi Bill Hybels, Rick Warren, Billy Graham şi chiar John MacArthur au trecut cu câţiva ani în urmă. Un asemenea grup format din foşti presbiteri şi membri care fie au fost îndepărtaţi din biserica Harvest, fie au avut probleme cu acea biserică, s-au coalizat şi au început să susţină demersurile acestui website, împroşcând cu minciuni, exagerări si distorsionări de adevăr, lucrarea fr. James şi persoana lui. Menţionez că pentru fiecare acuzaţie scrisă pe acel website, sau adusă de către membrii bisericii noastre, am cercetat şi întrebat în mod personal, direct şi specific pe presbiterii de la Harvest şi chiar şi pe fr. James, confruntându-i cu aceste lucruri potrivit lui Mat 18. În urma dovezilor culese de mine, am ajuns la concluzia că este un complot foarte bine regizat în a distorsiona adevărul şi a distruge aceasta lucrare.
Doresc să precizez însă, că Harvest, la fel ca orice altă instituţie umană nu este perfectă. Deşi sunt parte din Harvest Bible Fellowship, am diferenţe faţă de ei şi nu sunt de acord cu anumite alegeri pe care fr. James le-a făcut. Cu toate acestea, am încredere în ei şi în chemarea lui Dumnezeu clar evidenţiată prin lucrarea lor. Nu am facut-o pentru banii lor, fiindcă nu sunt angajatul lor şi nici nu sunt subordonat lor, ci am acelaşi statut ca oricare alt plantator de biserici din Harvest Bible Fellowship. Sunt salariatul bisericii din Romania şi dacă am primit fonduri din partea bisericii Harvest, acestea au fost limitate şi special destinate lucrării, evidenţiate într-un sistem clar de dare de socoteală. Dintotdeauna am avut o colaborare sănătoasă cu ei, şi am apreciat preţul pe care îl plătesc pentru a chema bisericile evanghelice americane la o orientare verticală, înspre Dumnezeu, şi nu înspre metodele şi spiritul acestei lumi. De aceea am ales să-i apăr, aşa cum aş fi ales să apăr pe orice pastor din România dacă aş fi ştiut că este acuzat pe nedrept. Precizez deasemenea că acuzatorii lor, fie din America, fie din România, nu i-au contactat, nu i-au confruntat potrivit lui Mat 18, deşi cei de la Harvest au încercat să facă paşi înspre unii dintre ei, fiind însă respinşi – ceea ce îmi spune multe. Multele acuzaţii aduse în cadrul bisericii noastre au fost culese de pe paginile web ale împotrivitorilor lor, ceea ce nu este corect – e ca şi cum ai vrea să obţii informaţii despre poporul evreu întrebandu-l pe Haman.
Mă bucur însă că instituţii importante precum Moody Bible Institute au cercetat situaţia şi au înteles complotul pus la cale şi au ales să susţină în continuare lucrarea fr. pastor James şi a bisericii Harvest. Săptamanile trecute fr. James a predicat de la acelasi amvon la una dintre cele mai prestigioase conferinţe din SUA (Founders Week), alături de predicatori cu o reputaţie deosebită precum Lutzer, MacArthur, David Plat, Tony Evans, care nu ar fi acceptat să fie puşi în această postură dacă ar fi avut bănuieli cu privire la fr. James. Menţionez deasemenea, că nici una din cele câteva sute de staţii de radio nu l-au suspendat pe fr. James şi nici un membru din stafful bisericii Harvest (aproape 400) şi nici o biserică din cele aproape 100, nu s-au retras din octombrie încoace, în urma acestor atacuri abundente. Oare de ce? Fiindcă cei care verifică sursele, ştiu clar cine sunt cei care atacă şi care sunt motivele lor.
Acelaşi scenariu, la o scară mai mică mi s-a întamplat şi mie. De aceea, am hotărât să mă retrag. Nu am făcut-o din laşitate sau culpabilitate, ci pur şi simplu nu am vrut să mă angajez în acest stil de luptă pe care îl dezaprob, şi i-am lasat pe fraţii mei să îşi implementeze propria viziune, nedorind să fiu un obstacol în calea lor.
VERIFICAREA ADEVĂRULUI
Dacă am un îndemn serios pentru cei care veţi citi acest comunicat, este acesta: verificaţi informaţiile calomniatoare care se scriu despre pastori sau biserici, chiar daca cei care la propagă susţin că au surse credibile. De aceea, cei care aveţi neclarităţi, întrebări sau frământări, mă puteţi contacta personal şi în spiritul lui Mat. 18, voi încerca să vă răspund. Nu uitaţi că în Prov. 18:17, Scriptura ne arată cum să abordăm acest gen de situaţii, ascultând ambele părţi şi abia mai apoi trăgând concluziile. Vă mulţumesc celor care deja aţi făcut-o şi n-aţi ezitat să mă contactaţi personal. Neverificarea informaţiilor poate pune pe cineva în postura de a promova sau accepta minciunile sau distorsionările transmise şi de a se face, astfel, părtaş păcatelor altora.
Pe de altă parte, aşa cum hermeneutica biblică ne învaţă, autorul textului şi intenţia lui sunt cruciale în interpretarea unui mesaj. Vă rog să nu neglijaţi sursele originale ale informaţiilor transmise, fiindcă veţi vedea că aveţi de-a face cu oameni care şi-au făcut ca ţintă în viaţă, defaimarea lucrătorilor şi a bisericilor. Autorul blogului „ioan8.wordpress.com” este unul dintre ei. Pe acest blog m-a atacat încă de anul trecut, datorită atitudinii mele împotriva legalismului şi datorită implicării şi colaborarii mele cu unele lucrări pe care dânsul le respinge, precum; BIG Impact sau GLS, şi a opiniei faţă de unii lucratori precum Bill Hybels, Rick Warren sau Billy Graham – pe care îi consideră de-a dreptul eretici. Acum, în situaţia de faţă, o face din nou, primind muniţie proaspătă de la unii dintre membrii împotrivitori din Metanoia, care au început să mă acuze folosind aceleaşi tactici ca şi el. Nu mă mir de abordarea asta, fiindcă în primavara anului trecut, când am fost atacat pe acest blog, deşi am încercat, în spiritul lui Mat. 18, să-i îndemn la dialog şi la clarificarea tuturor aspectelor în discuţie, autorul mi-a transmis că nu consideră că pasajul acesta (Matei 18) mi se potriveşte, fiindcă el este adresat credincioşilor, pe când eu sunt atât de căzut încât nu mă mai consideră „frate” (adică credincios). No comment.
ÎN LOC DE EPILOG
Dragi mei, fiecare dintre dumneavoastră aveţi dreptul să alegeţi ce credeţi în această situaţie. Eu nu o să mă lupt să vă conving că am dreptate, sau să intru în luptele celor care-mi sunt adversari acum. Principiile biblice nu-mi permit, fiindca ştiu că adevărul şi timpul merg mână în mână şi Dumnezeu va scoate la iveală la timpul Lui, adevărul. Îl las pe El să mă apere. Eu am conştiinţa împacată şi nu am nici o îndoială legată de chemarea mea, sau atitudinea mea înaintea Lui. Plătesc un preţ, îndur multe, sunt rănit din greu şi eu şi familia mea, am pierdut o lucrare în care am investit atâţia ani prin atâtea lupte, dar am credinţa că Domnul va continua ceea ce a început, de aceea merg înainte. La momentul potrivit veţi auzi în ce fel mă va călăuzi Domnul şi ce am să fac.
Ceea ce este sigur pentru acum, este că voi continua lucrarea în Romania – deşi sincer, am fost ispitit să plec şi să las totul după atâţia ani de împotriviri – dar simt că Domnul are înca planuri cu mine şi lucrarea Lui de dragul generaţiei contemporane din ţara noastră. Cred că legalismul trebuie îndepărtat din bisericile şi din sufletele noastre şi mă bucur să văd că tot mai mulţi pastori înteleg lucrul acesta. Eu sunt convins că Biblia susţine unitatea în diversitate şi nu uniformitatea prin conformism. Cred deasemenea, că anumite garduri dintre baptişti şi penticostali trebuie să se dărâme, fiindcă Duhul Sfânt nu stă în extreme sau în colivie. Darurile şi manifestarile Duhului Sfânt există, lupta spirituală e reală şi n-o putem ignora. Consider că modelul congregaţionalist este deficitar atât din punct de vedere biblic, cât şi pragmatic, deşi în unele biserici episcopalianismul domină sub eticheta congregaţionalismului – dar cred că reminescenţele autoritarianismului din epoca trecută cât şi reacţiile la traumele produse atunci, trebuie vindecate şi conducerea bisericii re-evaluată prin prisma biblică. Şabloanele croite în tradiţionalism, care emancipează forma în detrimentul funcţiei trebuie schimbate. Mandatul nostru este de a ieşi în lume şi a o câştiga pentru Hristos, nu de a ne închide în enclavele noastre evanghelice, îngustând noi Calea şi dând mai multă importanţă Mishnelor noastre denominationale si nu textului biblic. Preţul pe care îl plătesc astăzi, se datorează şi acestor lucruri în care cred din toată inima. Dumnezeu să dea înţelepciune liderilor noştri evanghelici în această perioadă de criză şi curaj păstorilor şi lucrătorilor care încearcă să găsească soluţii biblice şi relevante plătind un preţ pentru aceasta.
Cât despre mine, voi merge înainte încercând să nu fiu o pricină de poticnire nimănui şi de aceea am hotărât să mă retrag şi din Uniunea Baptistă. Îi iubesc pe fraţii mei, am avut o colaborare frumoasă cu mulţi dintre ei, îmi pare rău că a trebuit să ajung să iau această hotărâre, dar trebuie să fiu sincer şi să vă mărturisesc că am avut şi multe presiuni din partea unora. De aceea, în dorinţa mea de a-mi continua cu integritate lucrarea concentrându-mi energia înspre a clădi şi nu a mă apăra mereu, sau negocia compromisuri la nivel de convingeri şi principii, am ales acest cadru neutru, ieşit de sub vreo umbrelă denominaţională. De ani de zile anumiţi păstori cu influenţă atât în conducerea Uniunii cât şi a Comunităţii de Arad au încercat să-mi discrediteze lucrarea sau să o boicoteze. Chemarea mea nu este să mă lupt cu ei, ci cu duşmanii Evangheliei. Am apreciat însă colaborarea deosebită pe care am avut-o cu mulţi păstori baptişti şi penticostali şi ţin să le mulţumesc, sperând că vom continua să luptăm împreună pentru lărgirea Împărăţiei Sale. Recunosc că sunt imperfect, că am făcut greşeli şi că mi-am asumat riscuri în dorinţa sinceră de a ajuta, parţial, cât de puţin, lucrarea din România, dar chiar dacă astăzi sunt rănit, nu voi ceda fiindcă nu am nici o îndoială vis-a-vis de chemarea Lui pentru viaţa mea şi de ceea ce ar mai putea face el cu mine, aşa zdrobit cum sunt, şi de acum înainte. De aceea, rămân deschis colaborarii cu orice pastor, lucrător sau biserică, care înca mai au încredere în ce fac. Deasemenea, respect cugetul celor care la acest moment nu mai au libertatea de a colabora cu mine din pricina celor întâmplate.
Dumnezeu este judecatorul meu şi El, la vremea Lui, va judeca. Eu îi binecuvântez pe fraţii mei care au rămas în Metanoia şi le doresc propăşire în lucrare, la fel cum îi binecuvântez pe fraţii din Uniunea Baptistă, mulţumindu-i Lui pentru anii frumoşi de colaborare, iar pe cei care îmi vor răul, fie intenţionat sau involuntar, îi las pe mâna Domnului, rugându-l să se îndure de ei, să le lumineze mintea şi să le călăuzească inima spre lucruri care sunt de zidit nu de dărâmant, făcandu-i pescari şi nu vânători de oameni.
Dacă prin viaţa sau lucrarea mea am produs probleme sau am rănit pe cineva, îmi cer iertare. Dacă prin cele scrise am fost neclar, sau nu am răspuns frământărilor unora dintre voi, sunt dispus să discut cu orişicine mă va contacta, în spiritul biblic şi în limita moralităţii. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi, fie prieteni, fie duşmani, şi El să ne înveţe să ducem lupta cea bună, alegându-ne cu înţelepciune bătăliile!
Cristian Barbosu
Arad, 17 Februarie 2013
Pot sa va spun ca Cristi Barbosu a pierdut pe mina lui, datorita devierilor pe care le-a initiat, sustinut si pus in practica. N-au nici o legatura cu cesationismul liderilor C.R.B. Arad sau chestii din astea. E praf in ochi. La METANOIA e un caz tipic de colonialism religios american. Cristi se pune in postura de victima fara sa recunoasca greselile ce le-a facut. Din curiozitate, cititi dedicatia cartii pe care a scris-o in 2010. Aceluiasi comitet, caruia atunci ii multumea, acum ii imputa ca l-ar fi lucrat.
N-a complotat nimeni impotriva lui. Si-a facut-o cu mina lui si nu a aceptat ca cineva sa ii spuna adevarul. In biserica Metanoia este o sora cu darul prorociei care i-a prorocit exact ce va pati din cauza asta. Si asa s-a intimplat. Proprii sai sustinatori, din ultimul an, l-au parasit pentru ca a luat-o razna.
Ce parere aveti de Centrul Metanoia Arad, adica Harvest, de 7 milioane de dolari, pe care trebuia sa il construiasca cu capela, sala mare, sala mica, coffee lounge etc, intr-o biserica cu oameni ce au probleme financiare? De atita “carismaticeala” biserica a ajuns sa fie o cladire. O noua convertita spunea, in urma cu putin timp, ca nu mai merge la Meta pt ca acolo se vorbeste numai de bani. Probabil ca exagera. Oare de ce in tara toate bisericile-sucursale se numeau tot Metanoia? Asta pute de la mare distanta a secta tipica. De ce numai Cristi predica la Meta? detinea monopolul adevarului cumva? Cristi a cazut victima propriului sistem pe care l-a implementat. Doar ca ceea ce a facut el nu se mai numea biserica si majoritatea s-au saturat. Prea mult management, harvest, fundraising, dollari si Barbosu si prea putin Cristos. Asta e.
ApreciazăApreciază
Draga Alex, sunt cateva lucruri care ma fac sa am indoieli cu privire la comentariul tau:
1 – Afirmi: „Cristi se pune in postura de victima fara sa recunoasca greselile ce le-a facut.” Nu cred ca este adevarat. El spune la un moment dat in Comunicat: „Recunosc că sunt imperfect, că am făcut greşeli…”
2 – Spui mai apoi: „N-a complotat nimeni impotriva lui.” Cred, din nou ca afirmatia e inexacta. Uite ce spune Cristi: „În schimb, grupul de lideri care nu au fost de acord cu această direcţie şi-a dat demisia şi a început să acţioneze în opoziţie, influenţând timp de câteva luni de zile grupurile lor mici, producând dezbinare. Au ajuns să meargă din casă în casă şi să convoace o altă adunare generală…” Si stiu de mai multe luni si eu ca acesta este adevarul, de la un prieten bun din Metanoia.
3 – Fraza urmatoare nu are niciun sens: „De atita “carismaticeala” biserica a ajuns sa fie o cladire.”
4 – Citezi mai apoi ce spune o noua convertita, dupa care o contrazici chiar tu insuti spunand: „Probabil ca exagera.”
5 – M-ai terminat cu afirmatia: „Asta pute de la distanta a secta tipica.” De ce? Pentru faptul ca toate bisericile-sucursale se numesc tot Metanoia? Wow!
6 – „De ce numai Cristi predica la Meta? detinea monopolul adevarului cumva?” – te mai intrebi tu, oarecum retoric. Nu cred ca pretinde detinerea monopolului, desi este mai bine pregatit din punct de vedere teologic si nu numai, decat oricare dintre cei de la Metanoia. Dar nu asta e problema! E un lucru normal, chiar necesar, ca pastorul sa predice intr-o biserica in fiecare duminica. El este pastor, si el da directia, avand nu numai autoritatea dar si o responsabilitate imensa. El conduce turma la pasuni verzi, la ape de odihna, el trebuie sa o pazaeasca de pericole, etc. Si in biserica in care frecventez eu, pastorul predica in fiecare duminica, de cele mai multe ori la ambele programe, si intotdeauna are serii de predici care se intind pe perioade de luni de zile. Si nu cred ca s-a suparat nimeni din aceasta cauza.
In final, ma intreb si eu, tot retoric: Cum ar fi aratat astazi (dupa 8 ani de existenta) Biserica Metanoia fara „ereticul” asta de Cristi Barbosu?
ApreciazăApreciază
Draga Alex, sunt uimit de cata cata otrava inca mai poti avea in tine, apropo mai mergi la vre-o biserica pt. ca din cate stiu nici una nu era buna, la fel si scolile la care ai fost si ai predat Oradea mai tarziu Aradul .
„A luat-o razna” poftim ? despre cine vorbim aici , te rog spune-mi un loc in care ai stat tu si ai dat socoteala in ultimi zece ani, poti?
ApreciazăApreciază
Frate Cristian,
Apreciez că aţi luptat pentru adevăr şi pentru corectitudine – aşa cum o înţelegeţi – în cadrul instituţional pe care l-aţi moştenit ca toţi ceilalţi din vremea noastră; şi, evident, pentru asta aveţi de plătit un preţ.
Totuşi, conceptul teologic pe baza căruia aţi explicat că s-a ajuns aici, este doar unul minor (aşa văd eu lucrurile acum), faţă de altul pe care mulţi îl ocolesc strategic. (Nu acuz. Este o constatare.) Este posibil ca şi dumneavoastră să fi făcut la fel ca toţi ceilalţi.
Să mă explic puţin.
Am observat că aţi activat şi v-aţi luptat pentru anumite obiective în cadrul unui model de creştinism vechi de vreo 1700 de ani şi care de tot atâţia ani este deviat de la linia sănătoasă a creştinismului primelor trei secole. În tot acest timp, cel puţin din ce ştiu eu, nu aţi avut nicio problemă cu felul în care am învăţat noi să ne practicăm religia numită creştinism. Concret, mă refer la conceptul de “creştinism de clădire” (special destinată închinării colective a creştinilor, în număr din ce în ce mai mare) sau, aşa cum îl mai numesc eu, “creştinismul de tip spectacol”. Poate că nu aţi ştiut că tot acest sistem este deficitar din temelii, că ne dăunăm nouă înşine promovându-l şi că trebuie să ne revenim la practicile sănătoase din primele trei secole ale creştinismului. M-aş mira dacă dumneavoastră încă nu aţi citit cărţile “Creştinism păgân?” (Frank Viola & George Barna) şi “Reimaginarea bisericii” (amândouă publicate şi puse în vânzare de editura Kerigma din Oradea). Dacă totuşi este adevărat că încă nu le-aţi citit, vă recomand să nu le ignoraţi (pentru că acum chiar aţi avea timp să le parcurgeţi!). Ele sunt o unealtă foarte valoroasă pentru ce am vrut să vă spun când am vorbit de cei 1700 de ani de creştinism deviat de la principiile sănătoase ale primelor trei secole. Apoi, indiferent că le-aţi citit sau după ce le veţi citi, proba capacităţii dumneavoastră de a face schimbările (mai întâi personale) care se impun, va fi un examen cu public. Eu voi fi primul care vă urmăresc. Sper să nu (mă) dezamăgiţi. Dacă doriţi cu cea mai mare sinceritate corectitudinea şi practicarea ei în creştinismul biblic, atunci aceste două cărţi vă sunt de un real ajutor. Poate veţi fi primul (fost) pastor din România care nu închide ochii faţă de ele. Cunosc mulţi pastori şi lideri de vreun fel sau altul în creştinismul din România, care le-au citit şi se comportă de parcă nici nu ar fi auzit vreodată despre conţinutul lor. Sper ca dumneavoastră să vă comportaţi diferit în sensul bun al cuvântului. Alţii deja au făcut-o, dar nu în România. Trebuie să fie şi la noi un deschizător de drum (de pe poziţia de pastor, chiar şi retras).
Cu respect.
Viorel
ApreciazăApreciază
Pentru Mircea Tipei
Faptul ca a recunoscut Cristi ca a facut greseli nu ajuta pe nimeni. Le-ai si vazut enumerate de catre el? Daca le-ar fi recunoscut, sunt convins ca s-ar fi lepadat de ele (ca sa folosesc un limbaj spiritual). E foarte usor sa afirmi: am gresit, fara sa specifici ce anume ai gresit. Nu asa procedam cu copiii nostri cand sunt mici? Ii facem sa inteleaga ce au gresit si de ce nu e bine ce au facut. Si mai important e sa nu mai faca aceeasi greseala!
Afirmatia lui Cristi de la punctul 2, pe care o sustii, este falsa. Nu a existat OPOZITIE, ci au existat semnale de alarma trase de oameni care stiau foarte bine de ce le trag. Era un caz clar de Matei 18.15. Nu a fost un complot, nu si-a dorit nimeni plecarea lui Cristi. Nu s-a mers din casa in casa, asa cum afirma el si nu s-a produs dezbinare in grupurile mici. Era un zvon nefondat, iar la incercarea de afla in care grup sunt probleme de acest gen, s-a ajuns la concluzia ca „doar am auzit ca se intampla asta”. Nu stiu cum ai stiut de mai multe luni de strangerea de semnaturi pentru AG, cand acestea s-au strans intr-io singura saptamana… S-ar putea sa nu ai un prieten atat de bun in Metanoia, sau el nu este un prieten atat de bun cu Biserica.
Daca ai gresit, am dreptul, sau chiar datoria sa merg sa iti spun? Sau conteaza ce pozitie sau functie ai in Biserica? In Biblia pe care o citesc eu nu vad diferentierea intre aceste niveluri.
Hai sa nu fim partinitori din cauze sentimentale.
ApreciazăApreciază
Dragă Cornel,
În primul rând îţi datorez scuze pentru întârzierea cu care îţi răspund. Am avut câteva zile în care am fost extrem de solicitat de diverse obligaţii, conjuncturi neaşteptate, probleme neprevăzute s.a.m.d.
Nu putem privi însă atât de simplist şi unilateral la chestia cu scuzele. Suntem pe un teren alunecos. Nu ştim la ce s-a referit Cristi când spune că a greşit. Eu pot intui la ce te referi tu şi la ce ai numi tu greşeli făcute de Cristi, dar s-ar prea putea ca acele lucruri el să nu le considere greşeli (de exemplu asocierea cu Harvest), ci din contră, să considere că intrarea în Uniune a fost o greşeală, sau încrederea acordată şi investirea cu responsabilităţi a unora dintre contestatarii săi de azi. Habar n-am! Zic şi eu. Suntem pe tărâmul speculaţiilor. Cel puţin aşa se vede din exterior. Şi apoi cu părerea de rău… Uneori îţi pare rău de lucuri pe care nu le mai poţi îndrepta. Cum să te mai lepezi de ele, dacă sunt de+acum „evenimente istorice”? Eventual poţi regreta, dar nu te poţi lepăda!
În ceea ce priveşte afirmaţia lui Cristi cu privire la opoziţie, despre care am susţinut că ştiam de mai multe luni, este un adevăr. Dacă nu greşesc, de prin luna august a anului trecut, ştiam despre un grup care a creat opinie, unii au protestat public prin demisia care au depus-o, şi mi s-a cerut să mă rog pentru pace şi bună înţelegere la Metanoia, ceea ce am şi făcut. Încă din luna august sau septembrie (nu vreau să greşesc). Însă nu am afirmat că ştiam ceva în legătură cu listele din ultima săptămână. Despre asta am aflat din Comunicat. Prietenul meu este unul cu frică de Dumnezeu şi respect pentru oameni. Îmi place să cred că nu s-a schimbat peste noapte.
În concluzie îţi doresc atât ţie personal, cât şi bisericii Metanoia (cei care aţi rămas) vindecare grabnică de rănile sufleteşti inevitabile unui asemenea moment, iertare şi uitare. Şi să slujiţi Domnului cu sinceritate şi determinare.
ApreciazăApreciază
Draga Mircea Tipei,
Te rog sa nu te superi pe mine.
Chiar daca avem de-a face cu „evenimente istorice” sunt cai prin care poti reface greselile, in sensul de „reparatie”. Eu citesc in Biblie ca daca iti aduci darul la altar si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta (adica daca el are!) iti lasi darul acolo si te duci sa-ti rezolvi problema cu fratele tau. Biblia nu specifica sa faci asta in doua ore sau in doua zile, dar specifica sa o faci, chiar inainte de a duce darul la altar.
Mi-ar fi placut sa vad aplicata pilda cu oaia ratacita si cu celelalte 99 lasate in cazurile in care au aparut opinii „diferite”. Dezvoltarea unei biserici sanatoase nu se face cu ochii pe ceas.
Sa stii ca nu m-am referit la asocierea cu Harvest ca o greseala, desi aceasta asociere a obligat biserica sa ia decizii nebiblice, din nefericire, fara a fi informata complet despre implicatiile acestora. Nu asocierea a fost o greseala, ci afirmatiile cu adevaruri trunchiate, incomplete si chiar mincinoase.
Consider ca este o greseala, ba chiar un pacat, sa desconsideri un frate daca este de o alta parere decat tine (sper ca intelegi ca nu despre tine vorbesc), sugerandu-i ca ar fi foarte indicat sa-si caute alta biserica, pentru ca nu mai poate sluji aici.
Nu as vrea sa ajung sa-ti dau si alte exemple, nu sunt ziditoare…
As vrea sa nu confundam Biserica cu politica. Nu este vorba despre opozitie, ci atitudine. Noi, protestantii, indiferent de apartenenta cultica, credem ca e biblic sa mustri pe cineva. Este biblic sa dai socoteala cuiva.
In momentul in care ai o functie bisericeasca, cum e cea de prezbiter nu esti mai presus de fratii tai. Esti dator, la fel ca ceilalti, sa dai socoteala celor din comunitatea pe care o slujesti (nu o conduci!) Sau putem afirma ca un prezbiter este infailibil? Cred ca este cel mai mult supus atacurilor celui rau.
Dar daca, ca prezbiter, voi aduna in jurul meu doar oameni YESMAN, nici nu se mai pune problema de dare de socoteala. Si din slujitor ma transform in domnitor.
De aici s-a ajuns foarte usor la: nu te aliniezi, te rog sa pleci!
Noi ne rugam pentru CB, chiar daca situatia este neplacuta.
„Si chiar daca as avea darul prorociei si as cunoaste toate tainele si toata stiinta; chiar daca as avea toata credinta asa incat sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic.”
ApreciazăApreciază