Cine vor fi cei MÂNTUIȚI: PENTICOSTALII, BAPTIȘTII, CATOLICII, ORTODOCȘII, SAU CINE?

Acest subiect mă preocupă de peste 40 de ani şi probabil că nu sunt singurul. În cele ce urmează doresc să vă prezint părerea mea, în măsura în care am înţeles acest lucru din Cuvântul Lui Dumnezeu. Sper să-l pot face tot atât de clar pentru cei care citesc acest articol, cât este de clar pentru mine.

Chsnd

M-am născut la ţară, într-o comună din judeţul Arad, într-o familie de penticostali. Locuind acolo până la terminarea claselor primare, evident că am frecventat biserica penticostală din acea localitate. Copil fiind, chiar dacă de la amvonul bisericii nu s-a predicat direct despre faptul că baptiştii, sau ortodocşii din acea comună nu sunt mântuiţi, în biserică toata lumea ştia că noi suntem singurii pe calea cea bună şi cu şansele cele mai mari de a fi mântuiţi.

Am plecat mai apoi la oraş, unde am frecventat pentru o perioadă lungă de timp, una dintre bisericile penticostale mari, din Arad. Din păcate nici această biserică nu a reuşit să-mi schimbe ideile greşite şi preconcepţiile dobândite din biserica copilăriei mele. Ba din contră, simţeam că am argumente mai multe şi mai puternice să gândesc în felul acesta.

La începutul anilor 80, venind în Statele Unite, aveam să mă întâlnesc cu lucruri chiar şi mai ciudate. Dacă în România era foarte clar că existau garduri destul de înalte între confesiunile creştine, în America aveam să aflu faptul că în mediul românesc de aici sunt şi mai multe garduri şi mai înalte, chiar şi între biserici de aceeaşi credinţă. În cazul bisericilor penticostale, de exemplu, aveam să aflu faptul că dacă erai afiliat la organizaţia Church of God, aveai un grup de biserici care te acceptau şi colaborau cu tine, daca erai în Assemblies of God, alt grup de biserici te acceptau, iar dacă erai cu Independenţii (Uniunea), erai acceptat şi bine primit de bisericile din Uniune.

Ce este mai trist, este faptul că fiecare grup crede că este cel mai OK şi de  multe ori îi desconsidera pe ceilalţi. Apoi am mai putut observa că bisericile din acelaşi stat şi de aceeaşi culoare confesională au competiţia lor unii cu alţii, şi unii se cred mai spirituali decât alţii. Nu vreau să comentez situaţia altor confesiuni, dar ceva mă face să cred că nici acolo lucrurile nu stau cu mult mai bine.

Cum se pot explica toate aceste lucruri, când citim toţi aceeaşi Biblie? Foarte simplu. În afară de Biblie, aproape fiecare denominaţie are un set întreg de reguli proprii, care de foarte multe ori sunt paralele cu Scripturile. Dar să revenim la întrebarea de la început: ,,Cine va fi mântuit, totuşi?” Niciun nume de confesiune creştină (ortodox, catolic, penticostal, baptist, creştin după evanghelie etc..) nu este menţionat în Biblie. Niciun nume din cele menţionate oricât de bine ar suna, nu ne poate mântui.

Denomination

De multe ori, aceste nume ne încurcă mai mult decât ne ajută, diavolul încercând să ne separe, să ne dezbine, şi în loc să trăim în unitate şi să devenim o forţă, făcând front comun în lupta contra împărăţiei întunericului, noi ne irosim energiile în mici lupte inutile şi păgubitoare. Isus a spus foarte clar; lumea va cunoaşte că suntem copiii Lui ,,PRIN FAPTUL CĂ NE IUBIM UNII PE ALŢII”! Mântuirea o primeşte oricine este născut din nou şi face fapte vrednice de pocăinţa lui.

Isus a zis: EU N-AM VENIT SĂ JUDEC LUMEA, CI S-O MÂNTUIESC.

De ce oare ne judecăm unii pe alţii, în loc să mergem în lucrurile în care suntem de acord, împreună şi să câştigăm cât mai mulţi oameni pentru împărăţia cerurilor?

Insuşi faptul că nu-i putem accepta pe cei din alte denominaţii, sau chiar din alte biserici „concurente”, fie ele şi de aceeași culoare religioasă, arată faptul că NAŞTEREA NOASTRA DIN NOU este cu semnul întrebării. În Galateni 5 ni se arată clar care este Roada Duhului; (DRAGOSTEA, BUCURIA, PACEA, ÎNDELUNGA RĂBDARE, BUNĂTATEA, FACEREA DE BINE, CREDINCIOŞIA, BLÂNDEȚEA, ÎNFRÂNAREA POFTELOR). Să ne verificăm în lumina Sfintelor Scripturi, nu comparându-ne cu cei din jurul nostru. Atâta timp cât noi creştinii, nu arătăm această roadă prin viaţa noastră de fiecare zi, oriunde ne-am afla, câştigarea altora pentru Cristos este aproape imposibilă. Altminteri ne putem lăuda cu tot felul de nume pompoase, care mai de care, dacă nu avem peste noi numele ISUS, până şi mântuirea noastră este incertă.

Dacă noi am surpa toate gardurile amintite mai sus, sunt convins că Dumnezeu ar face mari lucruri în vieţile noastre, iar împărăţia Lui ar câştiga enorm.

Mulțumesc Lui Dumnezeu pentru cei care înţeleg importanţa rodirii în viaţa lor, şi colaborează cu toţi cei născuţi din nou, indiferent de nuanțele confesionale. Astăzi pot să spun că, prin ajutorul Domnului, lucrez la diferite proiecte care vizează mântuirea oamenilor, cu fraţi şi slujitori din mai multe confesiuni, iar rezultatele sunt pe măsură. Asta pentru că am înţeles să demolăm gardurile care ne-ar fi despărţit la un moment dat, şi în schimb am început să clădim punți, acolo unde era nevoie. Sperăm ca experienţa noastră să constituie o încurajare şi totodată o binecuvântare şi pentru alţii.

139 de gânduri despre „Cine vor fi cei MÂNTUIȚI: PENTICOSTALII, BAPTIȘTII, CATOLICII, ORTODOCȘII, SAU CINE?

 1. Cit de multa insemnatate are ca BIBLIA sa fie citita cu inima si nu cu mintea.De multe ori am vazut si auzit foarte multe demagogi pe tema mintuiri.Cit de sigur esti sau sint sint ca esti MINTUIT?Mai aud prin biserici ca se discuta mult pe tema asta,dar se evita sa se spuna cum trebuie sa fi ,ca sa fi MINTUIT.Unii dintre cei care predica se agata cum mult pe tema venirii DOMNULUI,dar uita sa puna si intrebarea: Esti pregatit?Multi predica frumos,dar in afara biserici predica lor nu se vede in viata lor.Orisicum cu toate alergarile noastre ,va veni o zi in care vom sta in fata scaunului de judecata.Este greu sa lupti cu omul si usor sa indupleci pe DOMNUL.

  Apreciază

  1. „Cit de multa insemnatate are ca BIBLIA sa fie citita cu inima si nu cu mintea.”
   Eu as zice ca, pentru a intelege mesajul cuvintului lui Dumnezeu,pentru a patrunde tainele profetiilor,e necesara utilizarea intelepciunii mintii,simtirii inimii,si intelegerea duhovniceasca,si apoi transpunerea in trairea cotitiana a descoperirilor mesajului.
   „Invataturile Tale sint minunate; de aceea le pazeste sufletul meu.
   Descoperirea cuvintelor Tale da lumina,da pricepere celor fara rautate.”(Ps.119;129,130)
   „Eu, intelepciunea,am ca locuinta mintea,si pot nascoci cele mai chibzuite planuri.”(Proverbe 8;12)
   Fiti binecuvintati.

   Apreciază

 2. STEREOTIPURI, PREJUDECATI SI DISCRIMINARE in conflictul doctrinar interconfesional crestin neoprotestant
  Sugestii pentru schimbarea mintii/mentalitatii/restructurare cognitiva:

  Pentru afacilita schimbarea stereotipurilor negative sunt necesare următoarele metode:contactul intergrupal,prietenia intergrupală,obținerea de informații despre doctrină în scopul reducerii prejudecăților și adisonanței cognitive;depășirea barierelor psihologice=frica de a fi respinși,de a fi stereotipizați;creșterea empatiei=a ne pune în pielea celor care suferă de discriminare;reducerea părtinirii intergrupale=recunoașterea punctelor comune și valirizarea lor; acceptarea informațiilor care le contrazic steriotipurile despre grupurile religioase adverse…Informațiile contrasteriotipice acționează după ce atinge un nivel critic de acumulare,care determină modificarea bruscă a stereotipurilor inițiale. Aceasta se face prin încurajarea cunoașterii membrilor out-grupului și studierea punctelor de doctrină…Modificarea stereotipurilor,care pot fi false încredințări,se face progresiv -bineînțeles dacă nu te-ai întâlnit cu EL pe drumul Damascului,pe măsură ce intrăm în contact cu informații care ne contrazic stereotipurile ,iar noi avem capacitatea cognitivă și emoțională cât mai stabilă.In acest sens trebuie crescută rezistența la frustrare,redusă disonanța cognitivă , prejudecata zero ,creșterea valorii/stimei de sine…

  M E D I T A T I E !

  Stereotipurile negative sau pozitive sunt structuri/pânze cognitive/neuroni și sinapse puternic interconectate sub forma unor încredințări/credințe stocate în memorie, preluate din mediu cu ajutorul organelor de simț în cursul vieții .Stereotipurile negative despre ei/outgrup sunt prejudecăți care ne va afecta componenta afectivă în relație cu /ei/=mânie.Dacă stimulii/amorsa/stereotipurile/prejudecata este puternică va duce la dicriminare verbală sau fizică fată de /ei/.Obiectele percepute și conceptele noastre se efectuiază inconștient,automat și instantaneu prin compararea acestora cu instanțele psihice sub forma unor imagini mentale care au fost stocate anterior în memorie.Deci,la temelia activității noastre psihice și comportamentale stă procesul de formare și folosire a unor structuri cognitive/stereotipuri /credințe gata fabricate stocate în memorie.Întotdeauna vom acorda mai multă atenție informațiilor care ne confirmă stereotipurile noastre.Dacă opersoană este supusă unui mesaj,prima reacție este de aj judeca dacă emițătorul se află în zona sa de acceptare/dacă mesajul este consonant cu structura sa cognitivă stocată anterior în memorie.Dacă o persoană primește informații contradictorii/disonanță cognitivă apare o tensiune psihică în capul lui și va încerca să iasă din acea zonă pentru a./și menține convingerea ințială/stereotipul care poate fi falsă.Astfel,dacă știm că o persoană face parte dintr-un grup social-religios pe care-l detestăm/stereotip social negativ=prejudecată,prezența ei declanșează în noi o tendință de evitare/neintegrare și va acționa în noi o atitudine negativă asociată grupului din care face parte, așa zise profeții care se autorealizează.Deasemenea,când oamenii sunt identificați cu un stereotip negativ despre grupul lor pot să fie preocupați că alții îl judecă prin prisma respectivului stereotip.Prezența unei persoane aparținând unui grup diferit de noi va conduce automat la activarea stereotipului asociat respectivului grup.Exemple de stereotipuri social-religioase negative:penticostalii despre ei înșiși=numai noi avem Duhul Sfânt=numai noi vorbim în limbi=numai noi suntem mântuiți;adventiătii despre ei înșiși=numai noi deținem adevărul=numai noi suntem mântuiți.;la fel și baptiștii și evangheliștii…;baptiștii,evangheli știi,penticostalii despre adventiști=sâmbătari,ei adaugă la jertfa Domnului Isus Legea=pentru a fi mântuiți trebuie să ții Legea și să nu mănânci porc…Uneori chiar de la înălțimea amvoanelor se fac afirmații calomnioase ,necunoscând în esență doctrina,iar enoriașul preia informația ca fiind adevărată.EU afirm cu tărie că am participat la asemenea evenimente penibile din partea unor /lideri/religioși.

  Stereotipurile pozitive se formează întotdeauna despre grupul /noi/ingrup și stereotipuri negative despre /ei/outgrup ,deci impresia noastră sc schimbă după stereotipul negativ/stigmat social sau cel pozitiv și întotdeauna va exista o eroare între /noi/și /ei/ și întotdeauna în favoarea /noi/,atâta timp cât nu vom avea o normă etalon cu valoare absolută și veșnică.Orce individ care încalcă stereotipurile grupului său deapartenență este considerat deviant,care-l va sancționa slabă integrare,respingere sau excludere.Odatăce se atribuie eticheta de deviant unui individ ceilalți vor reacționa cu el din perspectiva acestei etichete.dacă libertatea de alegere a unei persoane este limittă,atunci persoana respectivă va fi motivată să acționeze pentru restabilirea libertății sale,atașânduse unui grup în acord cu structura sa cognitivă/credință dar ,și aici va fi primit cu rezerve deoarece în ceilalți vor fi activate stereotipurile grupului din care provine.Aceasta,deoarece aceste credințe/prejudecăți nu se schimbă nici în fața unor dovezi care le infirmă credibilitatea lor,întrucât informația social-religioasă a fost codificată în memorie.Aceștia sunt oameni tare la cerbice/inimi de piatră precum galatenii exclusiviști care afirmau-doar noi.Avem exemplul lui Pavel dintr.un prigonitor/tare la cerbice a fost schimbat instantaneu pe drumul Damascului si a început imediat să vestească Cuvântul dar,ucenicii î-l priveau cu suspiciune și nu le veneau să creadă.Dacă,noi nu ne-am întâlnit pe drumul Damascului cu EL,modificarea stereotipurilor se va face progresiv cu ajutorul Duhului Sfânt pe măsură ce vom intra în contact cu informații care ne contrazic stereotipurile despre grupurile social-religioase adverse.Informația contrasteriotipă va acționa după ce atinge un nivel critic de acumulare,care va determina modificarea bruscă a stereotpurilor care au fost stocate în memorie.Duhul Sfânt va descoperi eroarea,iar această eroare ne va îndrepta spre Adevăr.De aici rezultă că eroarea a fost asimilată ca adevăr deoarece nu a fost comparată cu valoarea ultimă a Adevărului.Marea trimitere/mergeți și învățații se bazează pe transmiterea și asimilarea informației contrastereotipice față de outgrup și care va duce la schimbarea modului de gândire exclusivist la un model de gândire inclusivist/si noi și ei primim mântuirea prin credință/prin Har/prin neprihănirea Lui Isus și vom face fapte vrednice de pocăință=împlinim Legea morală a celor 10 porunci=nu păcătuim pentru-că Hristos ne susține-si dacă gresim El mijloceste,si dacă păcătuim mereu ne -am despărțit de EL…

  Când o persoană este bombardată întreaga viață cu un anumit fel de imagini,interpretări,categorii de gândire ea îsiînsuseste acest model si va respinge cu înverșunare tot cea ce contravine sistemului implementat/el nu știe că nu știe altceva/este prizonerul contextului social-cultural-religios.Când opersoană este supusă unui mesaj,prima reacție a sa va fi de judecată și comparație și anume-dacă sursa care pledează se află în zona sa de acceptare/dacă sursa devine prea persuasivă acesta va folosi mijloace de reactanță psihica pentru ași menține vechea convingere..Dacă libertatea de alegere a unei persoane este limitată,atunci persoana respectivă va fi motivată să acționeze pentru restabilirea libertății sale:de aceia Isus a spus=dacă voiește cineva…Deasemenea,orice individ nu reține decât cea ce vine în consonanță cu cea ce știe sau este de acord cu structura sa cognitivă.,ei vor filtra informațiile pentru a le confirma credințele inițiale stocate în memorie.

  Discriminarea se naște în relațiile interumane și intergrupale ca rezultat al stereotipurilor și prejudecăților sociale negative.

  Dacă o persoană primește informații contradictorii cu cea ce are deja stocat în memorie ,a pare ostare de tensiune psihică ca urmare a disonanței cognitive și va încerca să iasă pentru a intra în consonanță prin informații în concordanță cu crdința inițială sau va proceda la respingerea mesajului sau emițătorului.În situația de consonanță cognitivă oamenii evită orce cogniție/informație care ar putea produce o disonanță cognitivă.Ex:dacă asimilez o doctrină penticostală și particip la o slujbă în biserica adventistă,în momentul când ascult mesajul în capul meu se va produce o tensiune psihică care va duce la dezechilibrele emisferelor cerebrale iar creerul va elibera neurotransmițători/dindorfine responsabile de emoții negative/mânie .Dacă mesajul este consonant cu doctrina mea/structura mea cognitivă emisfera mea stângă va fi mai activă,creerul va elibera endorfine și voi avea emoții pozitive.Avem tendința de a activa stereotipurile pozitive când ne întâlnim cu ai noștri/aceiași doctrină și de a activa pe cele negative când ne întâlnim cu ai lor/care nu sunt ca noi/nu au aceiași doctrină,deasemeni scopurile urmărite/cameleonismul selectează informațiile pe care le activăm despre ceilalți adoptând un mimetism seducător până la proba contrară.

  Oamenii acționează din deficit motivațional/lipsă a ceva.Motivația va duce la dezvoltarea unei energii psihice care va susține drumul în realizarea scopului.Orice obstacol în realizarea scopului va produce fenomenul de frustrare.Energia psihică negativă care se naște ne va duce la agresivitate/verbală-fizică-mânie.Disonanța cognitivă reprezintă un obstacol și va produce mânie/discriminare.Realizarea scopului fără obstacol/frustrare energia psihică pozitivă se va descărca si va produce satisfacție/împlinire/fericire.Ex. din Biblie despre disonanța cognitivă care a condus la discriminare/agresivitate verbală și fizică:Saul/Pavel din Tars F.A9:1;19-23;17:20,32;22:21-23;24:25;9:26;Pavel= vorbea despre înfrânare,neprihănire;Felix=:de astă dată dute…Martirul Stefan=iată văd cerurile deschise,mulțimea=și-au astupat urechile,s-au năpustit asupra luiF.A7:53-58..;Domnul Isus=Eu sunt înainte de Avraam,mulțimea=n-ai nici 50 ani,au luat pietre să arunce în El…Ioan:8:57-59.Biblia afirmă=să nu aruncăm mărgăritare înaintea porcilor,căci se vor întoarce și ne vor rupe,Isus=Eusunt pâinea care s-a coborât din cer..mulțimea=cum poate să ne dea trupul Lui să-L mâncăm?mulți s-au întors înapoi..Ioan:6…EL dezlega sabatul…L-au dat la moarte..Alte exemple din expierența proprie:când le vorbeam oamenilor despre concepte spirituale ei își băteau joc sau se enervau,când am oferit o broșură creștină despre doctrina din care fac parte unor oameni din biserica din care am făcut parte ,s-au enervat și au deschis ușa sobei ca să o arunce în foc,apoi mi-au deschis ușa mie…

  În acest articol am descris sub formă de sinteză despre teoria stereotipurilor și a disonanței cognitive care duce la frustrare și conflict în propia minte ,între oameni și între grupurile social-religioase datorate unor modele de gândire/mentalități preluate din mediu sau a unor doctrine ce conțin prea multe erori în comparație întreaga Biblie.De asemeni am dat doar câteva exemple din Biblie,din mediu și din experiența personală.

  Scopul acestui material este ca să înțelegem aceste fenomene psiho-social-religioase și să facem față când ne vom confrunta cu ele.

  Mărturisesc cu toată autoritatea că această înțelegere m-a ajutat enorm în luarea unor decizii de VIAȚĂ și nu de moarte.

  Mă rog Lui DUMNEZEU să vă dea și vouă înțelegerea ca să luați cea mai bună decizie.

  Acest material nu s-a dorit a fi de natură spiritual-teologică,dar poate să vă conducă aici cu ajutorul Duhului Sfânt.

  Apreciază

 3. Ma gindesc cit de folositor a fi in scoala de la Phoenix sa fie insusite aceste materiale expuse magistral de IOANLUCA . (cam din asa ceva isi trag seva „specialistii manevranti”)
  N-ar fi rau sa fie bine. De invatat pentru toti.( si cind ma gindesc ce atitudini se intilnesc pe la pocaiti cind vine vorba despre scoala…of, 10% ma fac bine)
  Haideti sa ne imaginam cam ce forma de lupta, la ce nivel poate ajunge in cimpul de misiune un misionar care are de la Domnul o asemenea intelepciune?
  As fi curios ca cineva sa ma ajute sa vedem la ce capitol de armatura a ap Pavel se incadreaza aceste expuneri de antologie a fratelui IOANLUCA?
  Cu modestia de rigoare va asigur ca „fac parte din putere”! ( afirmatie strict personala)
  Fiti binecuvintati.

  Apreciază

  1. PS. Cu asa ceva trebuie mers in Africa, India, Indonezia, etc…decit cu sacii de faina,orez, zahar si cartofi. Aceasta pentru a nu risca sa compromitem evanghelizarea apostolilor Domnului Isus , pe de o parte, pe de alta parte sa nu ne trezim ca tine credinta cit zaharul , uleiul , faina… ( avem istoria de dupa 1989 in Romania )

   Apreciază

 4. Raspunsul e simplu: Indiferent de confesiune in momentul in care CREZI in DUMNEZEU, si s-a produs acel proces in tine numit Metanoia, care inseamna sa te schimbi, sa incerci sa fi fara pacat. Esti mantuit… indiferent de confesiune!

  Apreciază

  1. Frate cineva, biblia ne spune sa nu ne lasam inselati. Cu o indrazneala pe care se poate sa nu o intelegi, te intreb:
   – cum privesti tu afirmatiile ap Pavel cind ne spune ca ” a sfirsit alergarea si asteapta cununa?” (ce o fi aceasta cununa?ca sper ca nu te gindesti la o impletitura de flori)
   -cum intelegi tu posibilitatea primirii unui „premiu” , a unei „medalii” inainte de sfirsitul concursului sau a competitiei?
   – in umillinta omului ajuns intr-o stare de jos, m-as bucura nespus de mult sa aud parerea sau interpretarea ce o poti da versetului dn 1 Petru 1 cu 9 .

   este usor de inteles ceea ce tu afirmi, ba sunt altele si mai grozave care fac parte din aceeasi categorie, cum ar fi
   – o data mintuit , pentru totdeauna mintuit. Sa nu te grabesti cu vreo idee. Aceasta expresie are ADEVAR 100% ! Depinde doar cum vrei sa o tratezi. Daca o pui pe seama intelegerii tale despre mintuire, este grav. Daca accepti 1Petru 1 cu 9, da, asa este , o data mintuit, pentru totdeauna mintuit.SI ACEASTA PENTRU FAPTUL CA MINTUIREA SE CAPATA CA SFIRSIT AL CREDINTEI. Deci daca un credincios pleaca la Tatal, este normal sa ramina pentru totdeauna mintuit.
   -sa te pazeasca Dumnezeu de inselaciunea grea a stanei care spune ca mintuirea nu se poate pierde. Pai atunci pentru ce trebuie luptat lupta cea buna a credintei? Ce alt scop are viata crestinului pe pamint? Sigur, afirmatia mea, aparent va sustine teoria ta, si ai dreptate sa afirmi: se poate pierde ceva ce nu ai? Aici intervine intelepciunea duhovniceasca ce te valumina si vei pricepe ca mintuirea este GARANTATA de catre Dumnezeu celor ce vor crede, pentru aceasta trebuie dusa o viata duhovniceasca , o lupta in care iti duci aceasta promisiune garantata de Dumnezeu pina la capat, (cu frica si cu cutremur)iar ca sfirsit al credintei, vom PRIMI ceea ce ne-a fost fagaduit. De ce cu frica si cu cutremur? Pentru ca putem pierde lupta in orice secunda.
   Mai sunt lucruri scumpe si deosebite in biblie, dar, in acelasi timp mai sunt si altii cu alte pareri, Domnul sa ne dea intelepciunea de sus.

   Apreciază

 5. De când exista penticostalii? De când exista Ortodoxii ? O religie de mii de ani este LEPĂDATa de unii numai pentru ca li s-a dat de mâncare si ajutoare de la penticostali. Unde duce sărăcia.

  Apreciază

  1. Poate fi Cristos impartit? Unde scrie, cine zice? Parca prin Noul Testament………Cel mai mare rau pe care il putem face omenirii, noi, pocaitii este sa aducem oamenii la un cult si nu la mantuire. Emfaza cultului indeparteaza pe multi oameni de la credinta si chiar de la dorinta de a-l cunoaste pe D-zeu. Si eu am venit din biserica ortodoxa aproape ca si Pavel, Domnul mi-a trimis un mesager si am postit si m-am rugat , ca eram in mare stramtorare, si am cerut sa ma botez la singura biserica , se intimpla sa fie baptista. Tot ce pot sa spun este ca avem nevoie de intelepciune si de dragoste, sa stam in dragostea dintai.

   Apreciază

  2. Nu stiu daca iti dai seama ca exista o mare deosebire intre religie si credinta. Biserica Domnului Isus a inceput exact in ziua Cincizecimii, adica Pentecost , sarbatoare evreiasca , cand toti evreii din diaspora se intorceau la Ierusalim o data pe an sa aduca daruri la Templu. Atunci, dupa 40 de zile de la Inaltarea Domnului Isus la cer, ucenicii care se rugau impreuna , a coborat Duhul Sfant peste ei, asa cum Isus le promisese, si le-a dat dar si putere sa vorbeasca in diferite limbi. Ei au iesit in oras si au inceput sa propovaduiasca pe Isus si imparatia Lui D-zeu, iar Petru a luat cuvantul in piata publica si atunci peste 3000 de oameni s-au pocait, si acestia au fost biserica, primii memebri daca vrei ai bisericii Lui Cristos Domnul. Toate astea se gasesc in cartea Faptele Apostolilor in primele capitole. Pavel intreaba intr-una din epistolele lui „Poate Isus sa fie impartit?” Este vorba de D-zeu si om, relatia dintre ei , si mantuirea omului- unde isi va petrece vesnicia. D-zeu sa te binecuvinteze!!!

   Apreciază

 6. Roman, prea simplu ai rabufnit, de-ne explicatii mai pe larg sa intelegem si noi ce te doare.
  Ma tot intreb cind vor renunta romanasii nostrii la frumosul proverb” Nu-i treaba asinului de unde beau oile apa.”
  Tradus, te rog sa ma intelegi ca nu inteleg relatia intre Ortodoxii, religie si penticostali, apoi cine este „bucatarul” cine este „ospatarul” si cine este „aprozarul” (furnizorul).
  Dar, mai am o rezerva si nu as dori sa merg in ridicol.
  Ultima intrebare: care este diferenta intre „Ortodoxii” si Ortodocsi? Ca ceva trebuie sa fie, dar nu stiu eu.
  Cit despre saracie, daca citesti biblia, vei afla ca pentru SARACI a venit Domnul Isus pe pamint… la ce te vei fi gindit tu? Sau nu doresti sa raminem la subiectul credinta si credinciosi. daca asa stau lucrurile, despre „ceilalti” e destul sa urmaresti presa romaneasca si nu numai.

  Apreciază

 7. In urma cu aproximativ doua luni,am avut ocazia,asa s-a intamplat,sa incredintez un secret la doua personae.Una ortodoxa cealalta”pocaita”.A fost un test,imi place sa testez corectitudinea oamenilor.Nu mare lucru,dar le-am rugat pe amandoua sa pastreze secretul acesta. Una dintre ele a aflat acest „secret” intr-o seara,cealalta a doua zi dimineata. Nu stia niciuna dintre ele ca si cealalta stie secretul. Asta-zi am aflat ca una dintre ele a „devoalat” secretul.Care dintre ele credeti ca a facut-o? Eu sunt orthodox,dar tocmai persoana de aceeasi religie cu mine a fost cea care a „tradat”.Ar trebui sa spun eu acum ca toti ortodocsii sunt la fel? Cum as putea. Nu pun la socoteala ca eu insami sunt orthodox,dar maicuta mea,care m-a parasit acum 11 luni si a plecat la Domnul,a fost ortodoxa,si aproape o sfanta. A dus o viata de o curatenie morala si sufleteasca dar si de dragoste de Dumnezeu si de familie,fara cusur. Nu exista o religie ai caror membrii sa fie toti „sfinti” cum nu exista o religie ai caror membrii sa fie toti rai. Generalizarile,asa cum scriam intr-o alta postare,sunt paguboase.nu construiesc ci darama. Stiu,scriu platitudini,dar oameni buni sunt in fiecare religie. Asa cum,din pacate,si oameni rai sant peste tot. Ramane doar sa-i iubim pe toti,cu bune si rele. O saptamana minunata va doresc tuturora.

  Apreciază

 8. Plagierile prin natura lor malefica devin lectii exemplare , deosebit de educative , ce, precum un vaccin construit cu material bolnav ,ajuta sanatatiii fizice.Avem exemple in lucrari de diploma, atat in lumea politicienilor cat si a do(f)ctorilor in TEologire . Vaisamar de cei falsi ori de cei ce duc in ratacire poporul ,amaestecand vinul cu apa .

  Apreciază

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: