HARUL!? CREDINTA!?

Harul Meu îţi este de ajuns. (2 Corinteni 12:9)

Mai deunăzi, călăream spre casă după o zi grea de muncă. Eram foarte obosit şi adânc deprimat, când deodată, iute ca săgeata unui fulger luminos, a venit la mine versetul: „Harul Meu îţi este de ajuns”. Când am ajuns acasă, lam căutat în Cuvânt, şi în final a venit la mine astfel: „Harul Meu îţi este de ajuns”Răspunsul meu a fost să spun: „Da, Doamne, ar fi trebuit să mă gândesc că este!” Apoi am izbucnit în râs.

Pânăn momentul acela, nu înţelesesem niciodată ce a fost cu râsul acela al lui Avraam. Acest verset părea să facă necredinţa total absurdă. Mi-am imaginat un peştişor însetat care era neliniştit că, dacă va continua să bea apă din râu, râul va seca; iar Tatăl Râu spunea: „Bea cât vrei, peştişorule; râul meu îţi este de ajuns”. De asemenea m-am gândit la un şoarece căruia îi era frică de foamete, după şapte ani de belşug; iar Iosif îi spune: „Curaj, şoricelule; grânarele mele îţi sunt de ajuns”. Din nou, mi-am închipuit un om sus pe un vârf de munte, zicându-şi: „Respir atâţia metri cubi de aer în fiecare an; mă tem că voi epuiza tot oxigenul din atmosferă”. Dar pământul ia zis: „Respiră în voie, umpleţi plămânii pentru totdeauna; atmosfera mea îţi este de ajuns”.

O, oameni ai lui Dumnezeu, fiţi tari în credinţă! Credinţa mică va duce sufletele voastre în cer, dar credinţa mare va aduce cerul în sufletele voastre.

Charles H. Spurgeon

Harul Său este destul de mare ca să înfrunte lucrurile mari 

Valurile zdrobitoare care copleşesc sufletul,

Vânturile puternice care ne lasă năuci şi fără suflare,

Furtunile neaşteptate care depăşesc puterea noastră de control.

Harul Său este destul de mare ca să înfrunte lucrurile mici –

Micile împunsături care ne supără,

Grijile inutile care zumzăie în jurul nostru cu insistenţă,

Roţile scrâşnitoare care ne răpesc bucuria.

Annie Johnson Flint

Există întotdeauna o sumă mare creditată în contul nostru din banca cerului. Ea aşteaptă să ne exersăm credinţa ca să scoatem din ea. Scoateţi cât mai mult din resursele bogate ale lui Dumnezeu.

10 gânduri despre „HARUL!? CREDINTA!?

 1. Harul si credinta oare au ajuns doar simple cuvinte retorice ??!! .Oare HARUL este o prelata (canvas-tarp )sub care ne putem ascunde si masca faradelegea ??!! .Oare cat mai rabda Bunul Dumnezeu destrabalarea „evanghelismului ” american ???!!!

  Apreciază

 2. Ca sa ne incalzim sufletele neaparat trebuie sa ne gindim la CALITATILE SI LIMITELE NELIMITATE ALE RABDARII, DRAGOSTEI SI HARULUI SFINTEI TREIMI, ca daca ne gindim la ceea ce facem si ce suntem noi, focul ghenei nu prea ne ajunge (cantitativ).
  Fratii mei, oare cind vom realiza ca pe cit de mare (infinit ) este dragostea lui Dumnezeu, ramine NEMISCAT ceea ce tot bunul Dumnezeu ne spune ” PUTINI ALESI” !!!!!!!
  Acuma oare de ce refuzam mereu si mereu sa intelegem ca putini inseamna putini ? Cine ne amageste mereu si mereu ca beneficiem de toate binecuvintarile in orice conditii? Cine ne amageste ca binecuvintat inseamna o viata de belsug, o viata de comfort in case luxoase cu dotari care uneori intrec priceperea noastra ( computerizarea in miinile celor mai in virsta vreau sa zic,dar nu numai) iar noi chiar credem ca suntem chemati la competitie cu lumea? Vorba fr Coman in predica, am ajuns pina acolo ca il mintim pe Dumnezeu si in rugaciunile pe care le spunem. Ba inca ma gindesc cit de vitreg a fost Dumnezeu cu apostolii daca este sa credem descrierea acestora facuta de ap Pavel. Cum de acesti 12 alesi ai Domnului Isus nu au meritat „binecuvintari ” nici cit noi? Toti au meritat doar moarte de martiri? Harul nu lucra si pentru ei in „belsugul” care lucreaza pentru noi?
  Cred si sunt sigur ca fagaduintele lui Dumnezeu sunt GARANTATE pentru noi, EL nu se schimba, dar cind vom intelege in ce conditii si cine va fi beneficiarul acestor fagaduinte?Cine si de ce ne minte ca vom fi mintuiti daca am facut doi pasi in fata, am ridicat o mina si am strigat (chiar si in limbi) Doamne Isuse, vino in inima mea, sau alteori chiar cu indrazneala mare ii spunem „Te iubesc” ca in urmatoaree ceasuri sa ne tavalim ca scoafa spalata in cel mai josnic noroi al lumii acesteia. Cine si cum poate sa creada ca atunci cind pacatuieste nu stie ce face? Pe cine mintim?Eu pacatuiesc si Domnul ma iarta, eu pacatuiesc si Domnul ma iarta si…continuam acest ping-pong pina cind?
  Da fr Mike, asa este in mod sigur , HARUL LUI DUMNEZEU ne este indeajuns. Intrebarea se pune de ce si cine are interes sa ne amageasca de faptul ca AVEM ACEST HAR din belsug si in orice conditii? Este destul sa credem ca scrie in biblie ca PACATUL ( pe care il practicam mereu si mereu) PUNE UN ZID DE DESPARTIRE INTRE NOI SI DUMNEZEU. Cum lucreaza atunci harul care nu mai poate veni de la Dumnezeu? A… avem un mijlocitor, pe Hristos omul…Da, dar nici asta nu pot crede ca Domnul Isus sta la dispozitia pacatosilor si darima zidurile lor mereu, in timp ce ei,pacatosi ridica altele, ca asa vor ei. Nu , nu, nu,nu,!!!
  Poate ar fi nimerita o postare din care sa se inteleaga bine de tot ce este HARUL, cum se capata, cum se ingrijeste, cum se pastreaza, cum il crestem in noi si pentru noi, cum se poate pierde. Si nu in ultimul rind poate ar trebui ca cineva cu mai multa duhovnicie si traire in si cu HARUL lui Dumnezeu sa explice confuziile care se fac intre HAR si boi, magarii, camilele , aurul si argintul lui Avraam, Iacov , ba chiar si intre acesta si cei 100 de litri de nard a fr Iosif din Arimatea.Sau de la acesta luam numai faptul ca era ucenic pe ascuns, sau undercover cum ar veni astazi si cum poate sunt cu milioanele dar noi nu avem cum sa-i stim.Ai mila de noi Doamne.
  Multi chemati ( adica toti) si putini alesi! Oare chiar nu ne spune nimic acest cuvint?
  Un lucru ramine limpede in mintea mea: PLATA PACATULUI IN NICI UN CAZ NU ESTE IERTAREA, IN BIBLIE SE SPUNE CLAR CA ESTE M O A R T E A !
  Si mai as zice ceva.Haideti sa credem cu mai multa tarie ceea ce este scris in biblie, ca de exemplificatori si teologi care o albesc sau o negresc functie de interese, este plina LUMEA.Poporul lui Dumnezeu are strict cuvintul sfint. De aceea cred ca ” harul lui Dumnezeu ne este indeajuns”.
  Fr Mike, fii binecuvintat pentru gindul excelent pe care l-ai impartasit cu noi. Zic sa ne rugam intr-o partasie frateasca dupa voia Domnului ca sa ne intareasca si sa ne dea binecuvintarea sfinta de a fi indeajuns si pentru noi HARUL LUI.

  Apreciază

 3. Amin!
  Asa sa fie caci asa si este !
  Ce inseamna Harul dar si lipsa Harului din viata mea !
  O viziune pentru care lupt sa o arat celor care cred ca si mine ,caci nu toti suntem din aceasi plamadeala.Imi cer scuze celor care nu cred ca mine!
  Harul este Isus Hristos in viata noastra ,este lucrarea Lui de mantuire pentru toti cei care il accepta in viata lor ca Domn si Mantuitor.
  ESTE HAR ,PROFITATI DE ACEST TIMP DE HAR, Il cheama EMANUEL ,Dumnezeu este cu noi.
  IOAN 1:16. Si noi toti am primit din plinatatea Lui si har dupa har;
  17. caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos.
  Amin!
  Harul nu te imbogateste cu bani si averi (cum cred unii),te imbogateste cu daruri si viata sfanta si curata ,harul te smereste si te sfinteste pentru viitoarea casa din Imparatia Lui Dumnezeu.
  Cand Apostolul Pavel ,un om mult preabinecuvantat de Dumnezeu ,a cunoscut harul in mod direct ,am crezut ca si eu il pot cunoaste ,caci Harul Lui Dumnezeu ne invata sa o rupem cu paganatatea si poftele lumesti.Asta am vrut ,asta am ,Har .
  Ap. Pavel prin har din bogat a ajuns sarac si multi alti sfinti au fost la fel de saraci si smeriti si erau plini de har .BIBLIA SFINTESTE si MANTUIESTE OMUL te smereste si devii un om simplu si credincios si ne ia orice sursa de a pacatui din viata noastra pana ajungem sfinti in Hristos.Stiu sigur ca ,BIBLIA NU TE FACE MAI BOGAT,NU TE FACE ARTIST,VEDETA SAU ORICE ALTCEVA CUM SE LAUDA UNII OAMENI, FARA HAR.
  Nu stiam la inceput ce e harul dar acum il cunosc bine si stiu ca numai prin har voi putea birui lumea si ispitele ei .
  Nimeni nu se poate lauda cu har si credinta atata timp cat in inima lor mai exista pofte lumesti si pacate in viata de care nu se pot lasa. Eu am cunoscut ca si multi alti crestini Harul ,prin faptul ca atunci cand traim in lume aveam vicii si pofte lumesti de care acum mi-e rusine si greata de ele,numai cand aud vorbe porcoase ,glume proaste si sa vad fapte facute in intuneric , sunt nevoita sa imi astup urechile si sa imi inchid ochii la ele.
  Acum cand harul este in viata mea ,ma laud numai cu Isus Hristos in viata mea si merg cu capul plecat in locuri unde eram odata mandra cu acel pacat ,trebuie sa imi inchid ochii sa imi astup urechile , la anumite pagini pe internet .De ce eu sunt altfel decat altii ,care se cred mantuiti ?!! eu nu am vrut, dar a vrut Dumnezeu sa fiu asa si ma vad tot mai slaba la pacat si activa la implinirea Bibliei ,atat cat pot cuprinde eu, o neinsemnata in fata Domnului Sfant si viu ?!!
  Cand vad ca multi dupa Botez alearga sa faca bani ,cauta sponsori si relatii cu oameni bogati ca sa se laude ca Dumnezeu le-a dat bani ,stiu ca e o minciuna ,eu una nu cred ca Dumnezeu imbogateste ca oamenii sa se destrabaleze cu bani si desfranari si sa traiasca in lux si pacate lumesti prin lume si sa se laude ca Domnul le-a dat, ca Domnul i-a binecuvantat cu case si masini si afaceri .Cu mine nu a facut asa ceva harul,din contra mi-a luat tot ce nu era dupa voia Domnului si mi-a dat o viata noua si curata
  EU CRED CA HARUL SFINTESTE OMUL SI OPRESTE PACATUL DIN NOI .
  Este scris ca :Cine-i din Dumnezeu nu mai poate pacatui si aceasta e tot prin Har.
  Daca nu ne pocaim ca sa ne sfintim, suntem inca niste pacatosi neiertati de Dumnezeu si umblam prin adunari degeaba ca fiinte necunoscute de El si ne va zice intr-o zi de judecata: Plecati de la Mine caci nu va cunosc, pentru ca au respins harul.
  Harul ne este dat de fiecare data cand dorim sa renuntam la un pacat sau viciu pe care vrem sa il biruim prin credinta ,numai noi trebuie sa il acceptam.
  De ex.cand am fumat am vrut ca sa ma las de fumat si numai prin Har am biruit tigara de care eram dependenta de 12 ani si tot asa in urmatorii ani au urmat har dupa har ,am biruit pacate ,ispite,viata de distractie,alcoolul chiar si berea ,chiar daca au incercat uni sa ma convinga sa beau must ,nu ma puteau convinge ,apoi tot prin Har de patru ani nu mai mananc carne in urma cercetarii din Biblie,cand a spus Ap.Pavel ca este bine sa nu mancam carne,m-a atins acel cuvant si am vrut ca sa nu mai mananc carne de nici un fel si astfel am economisit si bani ,nu detin nimic personal ,dar am har .Isus a hranit multimea numai cu doi pesti si cinci paini prin har .
  Vedeam cu ochii mei caci cu cat lasam cate un viciu din viata mea prin har si banii imi ajungeau si se inmulteau si ii foloseam pentru o hrana mai sanatoasa si alte lucruri folositoare casei,viciile ,hoby-urile , placerile si poftele lumesti ne risipesc banii prin lumea desarta de pacate si ne obliga sa muncim mai mult si vrem mai multe, de aceea multi se plang in adunari si pe scene ca nu se pot pocai sa se lase de pacate ,ca nu au har ,adica pe Isus in viata lor si multi mint intruna de a Amvon si pe scene si numai vorba e de ei ca Isus e in inima lor ,daca traiesc ca cei din lume in destrabalari si in locuri cu paganii ,acestia sunt oameni care resping Harul Domnului .Incepeti sa va doriti Harul pana mai este printre noi.
  Eu cred ca Harul Lui imi este indeajuns sa ating perfectiunea in Hristos ,caci prin Har voi fi mantuita .Cand vine credinta vine si harul mult asteptat care nu te mai lasa sa faci aceleasi pacate ,obiceiuri si chiar daca vin ispite ,bazaie ca albinele si pleaca fara sa isi lase acul (pacat si moarte ) Slava Domnului.
  Prin har putem birui ,hotia,curvia,lacomia,avortul,divortul ,preacurvia,iubirea de bani ,mandria moda,etc.,tot ce e pacat, daca am profita de har lumea asta ar fi mai buna si mai iubitoare .
  NU RESPINGETI HARUL ,RESPINGETI ISPITA SI PACATUL PRIN HAR ,CA SA PUTETI DEVENII SFANT(A) ASA CUM VREA DUMNEZEU.
  Isus a zis :Fiti sfinti caci Eu sunt sfant.
  Amin!
  Domnul sa va binecuvanteze!

  Apreciază

 4. Oare este posibil ca America ,in orbirea si’n infumurarea ei de „Supra-Putere”, reprezentata international de o intreaga ostire de infumurati „doctori” in teologie ,sa se inchine la un dumnezeu strain ??!! .Oare venereza America un dumnezeu mort ,un dumnezeu partinic si egoist , ce implineste docil , cu mare strictete si care „binecuvanteaza” doar „The American Dream ” ??!! . Un dumnezeu afacerist ce poarta semnul dollarului pe rever , un dumnezeu „wall-street” comerciant versat al prosperitatii locale,ce in loc sa uneasca pe crestini in dragoste i-a divizat si-i divizeaza mereu in zeci de confesiuni si secte . O religie a divizrilor compulsive, ce propaga speculativ invataturile Bibliei , ce incita mereu la ura din dorinta de control , de manipulare a maselor , de a sotarce un urias profit material ??!! . Sa fie ore „neo-evangelismul” american o monstruasa capcana devoleasca ,a ratacirii omenirii de pe calea Crucii lui Hristos ??!!

  The end of American Protestantism

  By Stanley Hauerwas
  ABC Religion and Ethics 2 Jul 2013

  American Christianity has been less than it should have been just to the extent that the church has failed to make clear that America’s god is not the God we worship as Christians.

  American Christianity has been less than it should have been just to the extent that the church has failed to make clear that America’s god is not the God we worship as Christians.
  Credit: http://www.shutterstok.com

  Catholics in America know they do not belong, which is why they are so determined to demonstrate that they are more American than the Americans.

  All you need to know to understand America is that the FBI is made up of Catholics and Southerners. This is because Catholics and Southerners have to try to show they are more loyal than most Americans, since Southerners have a history of disloyalty and Americans fear that Catholics may owe their allegiance to some guy in Rome. That is why the FBI is given the task of examining graduates of Harvard and Yale – that is, high-culture Protestants who, of course, no longer believe in God – to see if they are loyal enough to be operatives for the CIA.

  The related phenomenon is what I call „the New York Times Catholics.” These are Catholics, usually clergy, a New York Times journalist has learned to call after the Pope has issued an encyclical or given a speech that seems offensive to American sensibilities. They call a Catholic, whom they have previously identified as a critic of the church, to have confirmed that whatever the Pope has said, Catholics in America are not required to obey, or even if they are so required, Catholics will not take what the Pope has said seriously. From the perspective of the New York Times, therefore, a good Catholic is one that would be regarded by the Vatican as a bad Catholic.

  But what I want to focus on here is the character of American Protestantism, as well as the religious awareness of the American people and the impact that awareness has on society and politics. No small topic. I think it first important to identify the perspective from which I speak. I am a Protestant. I am a communicant at the Church of the Holy Family, an Episcopal church in Chapel Hill, North Carolina. I teach in the Divinity School at Duke University, a very secular university. But before Duke I taught fourteen years at the University of Notre Dame.

  I relate this history only to suggest that I come from the Catholic side of Protestantism. I am not sure I can make clear what it means to say I come from the Catholic side of Protestantism, but at the very least, it means that I do not think Christianity began with the Reformation. When I was interviewed for possible appointment to the faculty at Notre Dame I was asked what Protestant coursescourses I would teach. I said I did not teach Protestant theology because I thought the very notion was a mistake. Rather I would teach Thomas Aquinas, because his work was crucial for my attempt to recover the virtues for understanding the Christian life. I saw no reason that Aquinas should be assumed to be only a thinker for Roman Catholics.

  But my presumption that I could claim Aquinas as a theologian in my tradition betrays a Protestant consciousness that may be distinctly American. It turns out that even those of us who would like to be identified as representing the Catholic side of Protestantism do so as a matter of choice. This dilemma, I believe, is crucial for understanding the character of religious life in America.

  America’s god

  America is the first great experiment in Protestant social formation. Protestantism in Europe always assumed and depended on the cultural habits that had been created by Catholic Christianity. America is the first place Protestantism did not have to define itself over against a previous Catholic culture. So America is the exemplification of a constructive Protestant social imagination.

  I believe – as Mark Noll rightly suggests in his book, America’s God – America is a synthesis of evangelical Protestantism, republican political ideology and commonsense moral reasoning. Americans were able to synthesize these antithetical traditions by making their faith in God indistinguishable from their loyalty to a country that insured them that they had the right to choose which god they would or would not believe in. That is why Bonhoeffer accurately characterized America Protestantism as „Protestantism without Reformation.”

  American Protestants do not have to believe in God because they believe in belief. That is why we have never been able to produce interesting atheists in America. The god most Americans say they believe in just is not interesting enough to deny. The only kind of atheism that counts in America is to call into question the proposition that everyone has a right to life, liberty and happiness.

  Thus America did not need to have an established church because it was assumed that the church was virtually established by the everyday habits of public life. For example, Noll calls attention to the 1833 amendment to the Massachusetts Constitution that did away with church establishment but nonetheless affirmed „the public worship of God, and the instructions in piety, religion, and morality, promote the happiness and prosperity of a people, and the security of republican government.” Noll points out that these words were written at the same time Alexis de Tocqueville had just returned to France from his tour of North America. Tocqueville descriptively confirmed the normative point made in the Massachusetts Constitution, observing:

  „I do not know if all Americans have faith in their religion – for who can read to the bottom of hearts? – but I am sure that they believe it necessary to the maintenance of republican institutions. This opinion does not belong only to one class of citizens or to one party, but to the entire nation; one finds it in all ranks.”

  Protestantism came to the land we now call American to make America Protestant. It was assumed that what it meant to be American and Protestant was equivalent to a faith in the reasonableness of the common man and the establishment of a democratic republic. But in the process the church in America became American – or, as Noll puts it, „because the churches had done so much to make America, they could not escape living with what they had made.”

  As a result Americans continue to maintain a stubborn belief in a god, but the god they believe in turns out to be the American god. To know or worship that god does not require that a church exist because that god is known through the providential establishment of a free people. This is a presumption shared by the religious right as well as the religious left in America. Both assume that America is the church.

  Noll ends his account of these developments with the end of the Civil War, but the fundamental habits he identifies as decisive in the formation of the American religious and political consciousness continues to shape the way Christians – in particular, Protestant Christians – understand their place in America.

  Yet I think we are beginning to see the loss of confidence by Protestants in their ability to sustain themselves in America, just to the extent that the inevitable conflict between the church, republicanism, and common sense morality has now worked its way out. America is the great experiment in Protestant social thought but the world Protestants created now threatens to make Protestantism unintelligible to itself. That is an obscure remark I must now try to make clear.

  Modernity and the corruption of „freedom”

  I believe we may be living at a time when we are watching Protestantism – at least the kind of Protestantism we have in America – come to an end. It is dying of its own success. Protestantism became identified with the republican presumption in liberty as an end reinforced by belief in the common sense of the individual. As a result, Protestant churches in America lost the ability to maintain the disciplines necessary to sustain a people capable of being an alternative to the world. Ironically, the feverish fervency of the religious right in America to sustain faith as a necessary condition for supporting democracy cannot help but be a strategy that insures the faith that is sustained is not the Christian faith.

  More Americans may go to church than their counterparts in Europe, but the churches to which they go do little to challenge the secular presumptions that form their lives or the lives of the churches to which they go. For the church is assumed to exist to reinforce the presumption that those that come to church have done so freely. The church’s primary function, therefore, is to legitimate and sustain the presumption that America represents what all people would want to be if they had the benefit of American educationeducation and money.

  Let me try to put this in a different register. America is the exemplification of what I call the project of modernity. That project is the attempt to produce a people who believe that they should have no story except the story that they choose when they had no story. That is what Americans mean by „freedom.” The institutions that constitute the disciplinary forms of that project are liberal democracy and capitalism. Thus the presumption that if you get to choose between a Sony or Panasonic televisionPanasonic television, you have had a „free choice.” The same presumption works for choosing a President. Once you have made your choice you have to learn to live with it. So there is a kind of resignation that freedom requires.

  I try to help Americans see that the story that they should have no story except the story they choose when they had no story is their story by asking them this question: „Do you think you ought to be held accountable for decisions you made when you did not know what you were doing?” They do not think they should be held accountable for decisions they made when they did not know what they were doing. They do not believe they should be held accountable because it is assumed that you should only be held accountable when you acted freely, and that means you had to know what you were doing.

  I then point out the only difficulty with such an account of responsibility is that it makes marriage unintelligible. How could you ever know what you were doing when you promised lifelong, monogamous fidelity? I then observe that is why the church insists that your vows be witnessed by the church, since the church believes it has the duty to hold you responsible to promises you made when you did not know what you were doing.

  The story that you should have no story but the story you choose when you had no story also makes it unintelligible to try having children. You never get the ones you want. Americans try to get the ones they want by only having children when they are „ready.” This is a utopian desire that wreaks havoc on children so born, just to the extent they come to believe they can only be loved if they fulfil their parents’ desires.

  Of course, the problem with the story that you should have no story except the story you choose when you had no story is that story is a story that you have not chosen. But Americans do not have the ability to acknowledge that they have not chosen the story that they should have no story except the story they choose when they had no story. As a result, they must learn to live with decisions they made when they thought they knew what they were doing but later realized they did not know what they were doing. They have a remedy when it comes to marriage – it is called divorce. They also have a remedy regarding children – it is called abortion.

  The story that you should have no story except the story you choose when you had no story obviously has implications for how faith is understood. The story that you should have no story except the story you choose when you had no story produces people who say things such as, „I believe Jesus is Lord – but that’s just my personal opinion.” The grammar of this kind of avowal obviously reveals a superficial person. But such people are the kind many think crucial to sustain democracy. For such a people are necessary in order to avoid the conflicts that otherwise might undermine the order, which is confused with peace, necessary to sustain a society that shares no goods in common other than the belief that there are no goods in common.

  So an allegedly democratic society that styles itself as one made up of people of strong conviction in fact becomes the most conformist of social orders, because of the necessity to avoid conflicts that cannot be resolved.

  Such a view has devastating effects on the church. For the church does not believe that you should have no story except the story you choose when you had no story. Rather the church believes that we are creatures of a good God who has storied us through engrafting us to the people of Israel through the life, death, and resurrection of Jesus of Nazareth. Christians do not believe we get to choose our story, but rather we discover that God has called us to participate in a story not of our own making. That is why we are called into the church as well as why we are called, „Christian.” A church so formed cannot help but be a challenge to a social order built on the contrary presumption that I get to make my life up.

  But a church formed capable of challenging the reigning ethos that sustains America is no easy achievement. You may well think that the Catholic Church surely would be up to that task, but you need to remember that, as Archbishop Francis George of Chicago often remarks, Catholicism in America has largely become a form of Protestant Christianity. Catholics in America, like their Protestant sisters and brothers, are likely to assume that there is no essential tension between being a Christian and being an American. As a result Catholics in America think the distinction between the public and the private (and their „faith” clearly falls into the latter) is a given that cannot be questioned.

  America’s culture of death

  If I am right about the story that shapes the American self-understanding, I think we are in a position to better understand why after 11 September 2001 the self-proclaimed „most powerful nation in the world” runs on fear. It does so because the fear of death is necessary to insureinsure a level of cooperation between people who otherwise share nothing in common. That is, they share nothing in common other than the presumption that death is to be avoided at all costs.

  That is why in America hospitals have become our cathedrals and physicians are our priests. Accordingly medical schoolsmedical schools are much more serious about the moral formation of their students than divinity schools. They are so because Americans do not believe that an inadequately trained priest may damage their salvation, but they do believe an inadequately trained doctor can hurt them.

  The American desire to use medicine in an attempt to get out of life alive is but the domestic form of American foreign policy. 11 September 2001 gave America exactly what she so desperately needed after the end of the cold war, for it is unclear if America can live without a war. Otherwise, what would give us a moral compass? So we got a „war against terrorism,” which is a war without end.

  That Americans are willing to die for America is indicative of their most basic conviction. For, as Carolyn Marvin and David Ingle observe in their book, Blood Sacrifice and the Nation: Totem Rituals and the American Flag:

  „In an era of Western ascendancy, the triumph of Christianity clearly meant the triumph of the states of Christianity, among them the most powerful of modern states, the United States. Though religions have survived and flourished in persecution and powerlessness, supplicants nevertheless take manifestations of power as blessed evidence of the truth of faith. Still, in the religiously plural society of the United States, sectarian faith is optional for citizens, as everyone knows. Americans have rarely bled, sacrificed or died for Christianity or any other sectarian faith. Americans have often bled, sacrificed and died for their country. This fact is an important clue to its religious power. Though denominations are permitted to exist in the United States, they are not permitted to kill for their beliefs are not officially true. What is really true in any society is what is worth killing for, and what citizens may be compelled to sacrifice their lives for.”

  America is a culture of death because Americans cannot conceive of how life is possible in the face of death. Freedom names the attempt to live as though we will not die. Lives lived as though death is only a theoretical possibility, moreover, can only be sustained by a wealth otherwise unimaginable. But America is an extraordinarily wealthy society determined to remain so even if it requires our domination of the rest of the world. We are told that others hate us because they despise our freedoms, but it may be that others sense that what Americans call freedom is bought at the expense of the lives of others.

  ***

  I love America and I love being an American. The energy of Americans – their ability to hew out lives often in unforgiving land, their natural generosity – I cherish. But I am a Christian. I cannot avoid the reality that American Christianity has been less than it should have been just to the extent that the church has failed to make clear that America’s god is not the God we worship as Christians.

  If I am right that we are now facing the end of Protestantism, hopefully that will leave the church in America in a position with nothing to lose. When you have nothing to lose, all you have left is the truth. God may yet make the church faithful – even in America.

  Stanley Hauerwas is Gilbert T. Rowe Professor of Theological Ethics at Duke University. His most recent books are War and the American Difference: Theological Reflections on Violence and National Identity and Hannah’s Child: A Theologian’s Memoir.

  Apreciază

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: