CRISTI BARBOSU, VIZIUNE PENTRU VIITOR!!

Suntem deosebit de bucuroși să-l avem din nou între noi pe Cristi Barbosu, aici în frumosul stat Arizona. Cu toate că de fiecare dată este prins cu tot felul de activități și întâlniri cu parteneri americani, totuși de fiecare dată își face timp și pentru comunitatea română din loc.par-mare-382x573
De data aceasta, la programul de dimineața va sluji la biserica româna din Glendale „New Life”
Un lucru rar întâlnit este că cei de la Harvest, cu care colaborează de mulți ani, nu i-au îngrădit colaborarea cu ei, astfel că fratele Cristi, are toată libertatea (după cum veți putea citi și-n interviu), să colaboreze și cu alte organizații și biserici, în situația de față CCV, o biserica americană , din Peoria, care numără aproximativ,20,000, membri.
Dar vă las să vă edificați citind interviul de mai jos. Un exemplu demn de urmat!
Mike Olari

Î: Frate Cristi,  ești pentru a treia oară  în Phoenix în decursul unui an de zile. Îți place Arizona?

R: În Februarie da … Și pentru mine este ciudat să ajung în SUA și mai ales în Arizona, de trei ori într-un an! Dacă nu aș fi fost nevoit să vin datorită nevoilor lucrării, cu drag aș fi rămas acasă pentru că avem atâtea de făcut!

Î: La ce te referi? Aveți vreun proiect la care lucrați?

R: Da. Suntem implicați în mai multe proiecte la acest moment. Pregătim un curs de consiliere pentru cei ce suferă de anxietate și altul pentru cei prinși în dependențe. Acum facem ultimele înregistrări ale noului album al trupei noastre de închinare, pregatind 2 turnee de concerte și evanghelizare în 10 orașe importante din țară. Dar, motivul pentru care sunt eu aici, ține de construcția și dezvoltarea unui centru Est European destinat plantării de biserici, în care sunt implicați și câțiva parteneri din Arizona, un proiect în derulare chiar în aceste luni.

Î: Poți să ne descrii despre ce e vorba?

R: De aproximativ 10 ani, de când am început lucrarea noastra, am fost contactați de diferite grupuri de credincioși, din România, dar și din țările învecinate, care doreau să înteleaga abordarea noastră în lucrare. Am avut astfel grupuri din Polonia, Slovacia, Austria, Moldova, Cehia, și evident biserici din România, uneori pastorii veneau cu întreg comitetul lor pentru ceea ce noi am numit Porți Deschise.  În acele weekenduri, pentru 3 zile le prezentam viziunea, strategia și filozofia lucrării, abordând mai multe aspecte practice și probleme/nevoi aferente lucrării. În urma acelor sesiuni, multe biserici și-au reînvigorat lucrarea de grupuri mici, sau închinarea, sau lucrarea cu tineretul, dar au fost și alte grupuri de credincioși sau lideri, care au hotărât să planteze biserici noi. Astfel s-au născut bisericile Harvest Metanoia dar și altele. În ultimii ani, văzând că din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați, ne-am gândit să înființăm un centru de formare a plantatorilor de biserici.

Î: Din ce cauză crezi că există acest interes crescând?

R:  Pe de o parte, fiindcă modelul abordat de noi are un fundament biblic solid, dar este contextualizat generației contemporane, adică ia intenționat în considerare aplicablitatea Scripturii în viața și gândirea generației de azi. Spre exemplu, noi îi învățăm pe viitori plantatori de biserici cum să studieze un text biblic și cum să-l expună, dar punem un mare accent pe aplicație, cum să-i motiveze și să-i ajute pe oameni să și traiască ceea ce învață din Scripturi. Astfel, în, sau după fiecare predică, există câteva întrebări aplicaționale care te provoacă practic și personal să spui cum pui, sau vei pune în aplicare acel adevăr biblic învățat în viața ta de fiecare zi. De aceea noi marjăm mult pe grupurile mici, pe întrebări de dare de socoteală, pe evaluarea continuă a păstorilor, presbiterilor, liderilor de lucrări, lucrărilor în sine. Tot în acest spirit, gândim și evanghelizarea, care astăzi cere relevanță și realism, și închinarea care, folosind liniile melodice și stilul contemporan are un rol decisiv în câstigarea generației actuale pentru Hristos. Punem astfel un mare accent pe aspectele practice ale lucrării, care dacă nu sunt evaluate regulat și intenționat, pot duce biserica în letargie, fosilizare, rugină spirituală. Și probabil că acesta este un alt motiv trist dar real pentru interesul crescând al modelului nostru – prea multe biserici mor sau sunt în stare de apatie spirituală, fiindcă țin la forme care au fost eficiente cu ani în urmă, dar care azi nu mai au impact în generația contemporană, și punând accentul pe formă, pierd esența. Legea care omoară spiritul ce dă viața. Noi considerăm că este mereu important să protejezi și să împrospătezi esența, schimbând și adaptând forma, așa cum ne-a învățat Pavel în 1 Cor 9:20-23.

Î: Te-am auzit odată vorbind în acest sens din Pilda Semănătorului.

R: Da, eu văd foarte clar că în acea pildă, Isus nu dă vina pe sămânța pentru lipsa de rodire ci pe soiul de pământ în care a fost aruncată sămânța. Eu cred că, așa cum sămânța (Cuvântul) ține de Semănător (de Dumnezeu), tot așa pregătirea pământului, a inimii oamenilor, ține nu doar de individ ci și de noi ca biserică. Sunt mulți predicatori buni care însă se autolimitează în a aduce rod, datorită contextului bisericesc în care slujesc. Sunt atât de preocupați de Cuvânt încât nu-și dau interesul să lucreze și pământul, să pregătească inimile, prin a crea acel cadru bisericesc propice omului contemporan și nevoilor, întrebărilor, cautărilor lui. Și apoi, se miră cum de, după o predică atât de elaborată și plină de Duh, puțini răspund. Fiindcă, așa cum spunea John Stott, cât timp îți pui deoparte să faci exegeza textului, tot atâta timp ar trebui să-ți pui deoparte să faci exegeza audienței tale. Să știi în ce pământ semeni, cum să-l lucrezi să dea rod. Mi-aduc aminte de Billy Graham, care într-un interviu luat în acești ultimi ani ai vieții sale ia șocat pe cei ce-l ascultau, fiindcă le-a zis că unul din regretele sale este că nu și-a luat un doctorat în antropologie! De ce nu în teologie sau filozofie? Fiindcă antropologia este știința care ne ajută să înțelegem culturile, societatea, oamenii, și astfel să știm cum să-i abordăm, cum să le cunoaștem nevoile, mentalitatea, problemele, în alte cuvinte, cum să le lucrăm pământul inimii lor, care astfel când aud Cuvântul, să poată rodi. De aceea noi în acest centru de formare a plantatorilor de biserici, vrem să-i învățăm și cum să mânuiască Cuvântul dar și cum să lucreze pământul, fiindcă din combinația acestor 2 elemente, Dumnezeu ne spune, că roada va ieși. De aceea un interes deosebit îl avem între tineri care au terminat seminarele, și care ne mărturisesc că în școli au învățat cum să mânuiască Cuvântul, dar prea puțin cum să faca exegeza iudeului, grecului, generației căreia îi slujesc, ca astfel să se poată contextualiza și să îi câstige pentru Hristos, cum a facut Isus și Pavel. Fariseii s-au separat de oameni, Hristos și Pavel au intrat între ei, și vorbind pe limba lor și adresându-se practic nevoilor lor, le-a lucrat pământul și le-a atins inimile. Și asta vrem să facem și noi.

photo

Î: Revin la prima întrebare – cu ce scop din nou în Arizona?

R: Am venit la o întâlnire cu toți pastorii bisericilor Harvest (care în acest an se ține în Phoenix), dorind să le prezint și să îi motivez înspre acest proiect. Deasemenea lucrez la un parteneriat cu biserica CCV, o comunitate de oameni care au descoperit cheia biblică de-a câștiga inima oamenilor pentru Hristos oferind, cel puțin pentru mine, un model deosebit de contextualizare și credincioșie.

Î: Știindu-ți dorința de a sluji și comunitatea românească, unde vei sluji de această dată?

R: Într-adevar, de fiecare dată când ajung în vreo țară în care găsesc o comunitate românească, mă bucur sa îi pot sluji. Mi-e drag de români și îi caut oriunde mă aflu. Fiindcă sunt doar pentru câteva zile în Arizona, voi fi doar la o biserică românească, duminică, 8 februarie, la aniversarea bisericii baptiste New Life din Glendale, în serviciul de dimineața.

Î: Cum vede Harvest-ul colaborarea ta și cu CCV?

R: Ca o binecuvântare. Chiar în aceste zile când voi fi în Phoenix pentru întâlnirea cu păstorii din Harvest, pastorul responsabil din CCV pentru relația noastră se va întâlni cu cei de la Harvest, deci există o colaborare deschisă și benefică. Avem multe valori și principii comune și pe ele clădim. Este evident că cei din CCV sunt conștienți de viziunea și direcția noastră și de aceea nu caută să ne schimbe identitatea ci mai degrabă să clădească pe punctele comune pe care le avem.

Frate Cristi, îți mulțumesc pentru interviul acordat, Dumnezeu să te binecuvânteze!

             Vă încurajăm pe toți cei din comunitatea de români, să participați cu toții la programul de duminică dimineața de la Biserica New Life Romanian Church.

Mike Olari

50 de gânduri despre „CRISTI BARBOSU, VIZIUNE PENTRU VIITOR!!

 1. Multi sunt cei ce,profita de obscurantismul religios,de necunoasterea adevarului de catre „turmele dezorientate” ,de crizele ce framinta lumea in ultimele decenii,profitind de masele de oameni ce sint in cautarea salvarii sufletelor lor,si care sint angrenati intr-un sistem al mortii ,alergind de dimineata pina seara ingrijorindu-se pentru aceasta viata trecatoare ,neavind timp pentru cercetarea cuvintului,multumindu-se sa participe doar la programele de Duminica ,si sa accepte „adevarul” transmis de acesti „turisti evanghelici”,ce-si cistiga popularitate si glorie ,invatind si atragind pe cei nestiutori ,prin tehnici din ce in ce mai moderne ,adaptabile noilor generatii dezumanizate de informatica si mass-media ,cu mintile „clonate” de dumnezeul veacului, si care sint si mai mult indepartati de valorile autentice (roade ale Duhului Sfint) si caracterul dumnezeesc ,pe care Creatorul,l-a sadit in fiinta umana de la inceput. „Unii mor pentru credinta ,altii fac turism evanghelic .”Vai de voi,carturari si Farisei fatarnici ! Pentru ca voi inconjurati marea si pamintul,ca sa faceti un tovaras de credinta;si,dupa ce a ajuns tovaras de credinta,faceti din el un fiu al gheenei,de doua ori mai rau decit sinteti voi insiva.”(Matei 23;15)
  Fiti binecuvintati.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Iosif draga, nu ai inteles nimic. E mai bine sa nu te bagi acolo unde nu intelegi. Toata pledoaria ta siropoasa suna ridicol raportata la realitatea pe care nu o cunosti, sau – si mai rau – nu vrei sa o cunosti. (Si aici as putea sa vin si ei cu o duzina de versete biblice, dar ma abtin)

   Apreciază

   1. Draga Mircea,multumesc pentru observatie ,insa, este parerea mea personala si nu intentionam sa supar pe nimeni,eu fiind un anonim si neinsemnat comentator ,in lupta impotriva inselaciunii,si din dragoste pentru cunostinta Adevarului eliberator.Evident ca nu am inteles,si nici nu caut sa inteleg sau sa ma raportez la aceasta „realitate” trista si regretabila,in care sunt tinute multimile indoctrinate de obscurantismul miilor de confesiuni religioase,tocmai de catre „lideri”,care ,ori nu cunosc Adevarul,ori,- „si mai rau”- il tin ascuns ,din motive doar de Dumnezeu si ei stiute.
    Fiti binecuvintati.

    Apreciază

    1. Ce nu inteleg eu totusi, este faptul ca tu nu iti expui doar o parere personala nevinovata in spatiul public, ci aduci acuzatii grave unui slujitor al Domnului, pe care il invinuiesti de lucruri grave fara a avea macar intentia sa il intelegi si sa-i intelegi lucrarea, dupa cum tocmai ai marturisit. Pentru ca ai pus deja eticheta:
     „…“lideri”,care ,ori nu cunosc Adevarul,ori,- “si mai rau”- il tin ascuns ,din motive doar de Dumnezeu si ei stiute”.
     Ceea ce ai facut tu aici nu este deloc biblic, si nici macar principial.

     Eu nu sunt suparat personal, insa ma doare cand aud vorbindu-se in felul acesta despre o lucrare pe care o cunosc personal, si care si-a dovedit deja valabilitatea, de o buna bucata de vreme.

     Incolo, numai bine. Fii binecuvantat!

     Apreciază

    1. Ce vezi in acest video frate Iosif eu am trait pe viu in Tibet, si nu in fata unui pistol ci in fata unui altar jerfit idolilor lor, nu in fata unuia care ma ameninta ci in fata a 6 persoane, am fost la un pas de a fi injunghiat. Am ales pe Isus si sunt viu si astazi pentru ca El este viu si daca ii ramanem credinciosi in astfel de situatii si El este credincios. Iar referitor la Cristi, stiu ca este omul care pus in fata unei situatii ca cea din video va fi omul care va alege pe Isus si va alege sa plateasca pretul! Fiti binecuvantati toti!! Titel Maghiar

     Apreciază

    2. Nu ,dragii mei frati,nu-l cunosc pe fratele Barbos,si nici pe unul din mai marii poporului,decit din multitudinea predicilor postate pe You Tube,insa este Unul care ne cunoaste pe toti ,si fiecare vom da socoteala personal de lucrarea ce o facem,la momentul hotarit de Dumnezeu,in incercarea focului,si doar atunci vom vedea rezultatul „lucrarii” realizate. Pe de alta parte,eu nu ma refeream strict la o persoana anume ,ci la religii ,crezui si dogme ,in general,si la rezultatele (roadele),pe care acestea le produc in crestinatate ,la lipsa de putere autentica duhovniceasca pe plan mondial,putere manifestata atit de elocvent in Biserica primara.Oare Dumnezeu nu este acelasi si azi ? (Marcu 16;17,18) (1Corinteni 3;10-15)
     Fiti binecuvintati.

     Apreciază

    3. Draga Iosif, am vazut si eu filmuletul.Bun mesaj dar,scuzata fie-mi aprecierea,destul de incorect. Cati dintre noi ar rezista cu teava rece a unui pistol la tampla? Stiu,stiu,toti mai putin eu. Eu nu as rezista,la fel cum nici Petru nu a facut-o. Sa ma pun la mintea unui nebun care vrea sa-mi „testeze” credinta? In niciun caz.[poate as fi incercat sa ma lupt fizic cu el,dar daca ajungeam cu pistolul la tampla,as fi avut aceeasi reactie ca si personajul din filmulet. Tu ai rezista Iosif? Pai hai sa-i punem pe toti crestinii la astfel de incercari.Pai nu ar mai avea nici cine predica nici cine asculta predica.Cu exceptia catorva.Eu nu-i stiu,dar nu contest existenta lor. Cu voia dumneavoastra,eu nu ma aflu printre ei. Dar tu,urmatorul ,cel care probabil imi vei da un „dislike” pentru aceasta nerusinata ofensa,esti printre ei?M-as bucura. dar am doza mea de scepticism.

     Apreciază

    4. Draga George
     Tu spui: „Petru nu a facut-o.” Cu toate ca nu a facut-o atunci,el,care era cel mai plin de rivna pentru Hristos,si care s-a „laudat declarativ”, Isus ai spune;”…tu chiar in noaptea aceasta ,inainte ca sa cinte cocosul,te vei lepada de Mine de trei ori.” Si ceilalti ucenici au facut aceeasi juruinta,insa Isus le cunostea slabiciunile,deoarece doar in prezenta Lui si doar El le intarea credinta (Ioan 15;5) (Marcu 14;26-31)
     Scena lepadarii lui Petru simbolizeaza slabiciunile omului in lipsa lui Dumnezeu ,si increderea in propriile capacitati ,in propriul „sine”,iar frica si incertitudinea ,dezorientarea si deprimarea ,groaza si disperarea in situatii limita ,in singuratatea pustiului acestei vieti ,reprezinta „focul incercarilor credintei fiecaruia dintre noi „,tocmai pentru a ne constientiza caci fara „nastere din nou „,fara o relatie permanenta si intima cu Hristos ,devenim vulnerabili in fata incercarilor,insa,cei ce umbla prin Duhul,morti fata de „sine”si vii in Hristos ,nu mai traiesc „ei”,ci ,Duhul lui Hristos in ei ,si vor zice cu indrazneala: „Hristos in voi ,nadejdea slavei”,si: „Pot totul in Hristos,care ma intareste.”
     Fii binecuvintat.

     Apreciază

    5. Iosif,nu citesti cu atentie. Sau nu ma fac eu inteles destul de bine. Ma refeream strict la o eventuala intamplare ca cea din filmulet. Daca un nebun vrea sa-mi testeze credinta in felul asta,nu ma pun la mintea lui.Nu este important. Iar Petru a facut la fel. Incercarea credintei ,si” rezistenta” in credinta,are alte noima si alta finalitate.

     Apreciază

   2. Exista lucruri elementare ce fac distinctie intre „adevar” si „fals”,si spun aceasta in contextul in care cunosc traditiile religiilor evanghelice importante,si care sint forme de inchinare idolatre ,iar cei ce cerceteaza scripturile,ar trebui sa cunoasca si sa propovaduiasca invatatura lui Hristos Isus ,si adevarata inchinare ,in duh si adevar.
    Una dintre cele mai importante erori,pe care paginismul l-a introdus in adevarata inchinare ,este inlocuirea Sabatului ,cu inchinarea de Duminica,impusa in primele secole de crestinism ,de catre Roma.(Sunday)”ziua soarelui” Isus nu a abrogat Legea Sabatului ,El fiind ” Domn al Sabatului”
    O alta ,tot atit de importanta,sarbatorirea Pastelor ,care nu este tot una cu „fringerea painii”.(Fapte;2:42-47)
    Fiti binecuvintati.

    Apreciază

    1. „Sa nu credeti ca am venit sa stric legea si Proorocii;am venit nu sa stric,ci sa implinesc.(Matei 5;17)
     „Caci va spun ca,daca neprihanirea voastra nu va intrece neprihanirea carturarilor si Fariseilor,cu nici un chip nu veti intra in Imparatia cerurilor.(Matei 5;20)
     Jertfa lui Isus hristos ,inlocuieste ceremoniile jertfelor Legii,in trupul Sau,oferindu-Si propriul trup ca jertfa de ispasire pentru pacatul adamic,odata pentru totdeauna ,ceea ce ne permite sa intelegem acest”mare har”, al dragostei lui Dumnezeu pentru creatia Sa,aratindu-ne ca, prin credinta in moartea si invierea Lui,prin sacrificarea vietii materiale ,trupesti,printr-o traire asemeni Lui,vom experimenta o noua viata ,duhovniceasca,si asigurarea accesului in Imparatia cerurilor.(Stiu ca ma veti considera legalist insa personal ,consider „cararile vechi” solutia unica a trezirii ,mult clamate pretutindeni in lumea crestina.)
     Fiti binecuvintati.

     Apreciază

  2. Frate Iosif, „adevarul „postarii tale , adica in principal „slefuirea” metodelor de crestere a eficientei turismului religios este insasi LUCRAREA „deosebita” pentru care se face atita vorbire si de catre altii.In loc sa se respecte PORUNCILE SFINTE , se umbla dupa vederi, viziuni, experiente si experimente de cum pot fi manevrati , manipulati, convinsi,inregimentati in „mambralitate”, chiar si cei cu un cuget curat.
   GRAV este ca toate aceste teorii de „lucrare” scot afara, inlatura posibilitatea ca Duhul Sfint sa lucreze. Aceasta mareata si dumnezeiasca lucrae a Duhului Sfint se cauta a fi inlocuita cu „formule” si cu „viziuni” ale profesionistilor care ” stiu ei ce si cum” sa atraga…deci nu mai atrage TAtal la EL , nu, atragem noi prin metode perfectionate si tot mai mult prezentate laudate si aplaudate.
   Fii binecuvintat fratele meu.

   Apreciază

 2. Felicitări frate Cristi! Dumnezeu sa te binecuvinteze si sa te folosească in orice lucrare buna! Tot respectul pentru asemenea oameni! Alese si deosebite binecuvântări!

  Apreciază

 3. Cristi, daca ajungi si in Chicago sa-ti reintalnesti vechi prieteni de la Moody, ori pe cei din slam ,fosti recidivisti reabilitati , as dori sa te intlanesc . In cazul cand vii insotit de Petrica Ladcau , m-as bucura sa treceti impreuna si prin padurea lui Mos Ion Roata !. Voi deschide larg portile , voi lega cainii si voi ridica langa tricolor si o naframa alba. Unele oi ratacite(nu toate )prin spini,, ciulini si scaieti , au nevoie de o „pieptanatura pastoreasca „mai riguriasa, cu o perie neo-evanghelica facuta din sarma cat mai aspra !. God bless you !

  Apreciază

 4. Mike,trimite-mi si mie adresa exacta a acestei Biserici din Glendale.Si data si ora la care va predica acest om.Vreau sa vad(si sa ascult) „pe viu” o predica. Ti-as ramane indatorat. Multumesc.

  Apreciază

    1. Mai rau ca la ortodicsi . La intrare trebue sa cauti un ghiseu si o persoana din comitet insarcinata cu taxarea pentru vizitatori si ne-membri .Platesti o taxa de ne-mbembrie ,apoi usierul te duce si te lasa sa stai pe ultimul rand !.Daca vrei sa stai cu cateva randuri mai in fatza, pentru fiecara rand mai apropiat de anvon,se plateste 10% din taxa platita la intrare. Asta e !
     (banuesc ca intelegi si patrunizi si umorul din preerie ,de aici din pustushag !)
     love, Walden

     Apreciază

    2. Pare destul de complicat. Dar s-a oferit Mircea,cumnatul lui Mike,sa-mi indrume pasii ,peacolo,pe la biserica. Nu sunt sigur de programul pe care-l voi avea duminica,dar am sa fac tot ce este posibil sa merg acolo. Sunt curios,asa cum am spus,sa ascult „pe viu” un predicator.Si din cate observ,acesta ,Cristi Barbosu,are „referinte” bune.Cu exceptia lui Iosif,care nu stiu daca-l cunoaste pe acest predicator,ceilalti ,ce-au scris aici,l-au laudat. Incluzandu-te si pe tine. Daca voi merge acolo nu voi comenta aici pe blog „impresii”.Nu merg sa „critic”,merg sa invat,desi ma las greu invatat.Depinde de cel ce ma invata.Binecuvantari tuturora.

     Apreciază

 5. Cineva a spus odata: „Cristian Barbosu este vocea echilibrului care se ridica peste dezordinea, amteala si confuzia unei lumi care cauta raspunsuri fara sa le gaseasca”, si sunt total deacord! Unii au inteles asta si mai mult au inteles lucrarea care el o face, din pacate altii care sunt prea adancinti in legalism si forme si inca nu pot vedea! Eu ma rog ca Domnul sa ridice cat mai multi lucratori ca si Cristi care sa simta cu generatia asta si sa investeasca in oamenii! Ma rog si pentru cei care inca nu il inteleg si nu ii inteleg corect lucrarea ca Domnul sa ii lumineze si pe ei. Fii binecuvantat Cristi!

  Apreciază

    1. Walden, ce biserica recomanzi din Chicago? S-ar putea sa ajung pe acolo luna viitoare si mi-ar face placere sa vizitez o biserica romaneasca.

     Apreciază

 6. Domnu’ Bunescu ,uite aici , biserici pe ales :
  http://www.romanilachicago.org/institutii-mainmenu-638/biserici-mainmenu-639

  Recomandarile in genere , cele de tip partinic „mioritic” ,de casta ori afinitati etnic-politice ,sfarsesc totdeauna in deziluzii si dezamagiri . Vorbesc cu si din experienta .Cauta o biserica ce nu aduce si nu seamana cu un club social , a carui Cap si Pastor este Mantuitorul- Isus Hristos !. Te vei simti bine in aceea biserica ! . Sa fi binecuvantat !
  -Walden-

  Apreciază

  1. Cred ca am gasit un motiv care ar sustine oprirea turismului religios. Nevoile sunt mult mai mari in Romania, dar, nu toti sunt dispusi la sacrificii. Celor di materialul de mai jos ar trebui sa laasigure cineva o viviune, deocamdata ei construind si avind „vizuini”!

   „”În România se construieşte mult. Nu se fac drumuri, autostrăzi, şcoli, spitale, ci… biserici. Deşi atenţia ne-a fost atrasă în ultima vreme de Catedrala Mântuirii Neamului – un colos (al credinţei) care a înghiţit MILIOANE de euro, în ţară se ridică de zor locaşe de cult, care primesc binecuvântarea BOR.

   Spre exemplu, în judeţul Bacău există astăzi 666 (numărul Diavolului) de biserici, chiar dacă judeţul s-a depopulat cu 70.000 de oameni în ultimul deceniu.

   Numai pentru construcţia Catedralei „Înălţarea Domnului“ din Bacău, care acum se află la stadiul picturii murale, s-au investit peste 13 milioane de euro iar pentru finalizarea ei ar mai fi nevoie de încă 4 milioane.

   Chiar dacă numărul cadrelor didactice şi sanitare scade simţitor de la an la altul, chiar dacă numărul elevilor care merg la şcoală se prăbuşeşte, credinţa oamenilor atinge cele mai înalte culmi.

   Sunt multe întrebări cărora BOR le-ar putea oferi un răspuns, dar din păcate rămân retorice: de ce nu ar oferi banii destinaţi construcţiei de biserici unor şcoli, unor copii amărâţi, unor spitale?”
   ( nu cunosc autorul acestor rinduri, dar…omul nu zice rau.Mai rau mi se pare ca , daca problemele nu sunt in USA sau macar Europa, nu-i cine sa auda. Ronul inca nu asigura tronul))

   Apreciază

 7. In cuprinsul subiectului citim ;”…….ne mărturisesc că în școli au învățat cum să mânuiască Cuvântul, dar prea puțin cum să faca exegeza iudeului, grecului, generației căreia îi slujesc, ca astfel să se poată contextualiza și să îi câstige pentru Hristos, cum a facut Isus și Pavel….”
  As dori sa vad azi persoanele care intradevar fac …..”cum a facut Isus și Pavel..”
  Acele persoane merita cautate,cunoscute si sustinute fiindca implinesc porunca Tatalui Ceresc si invatatura Domnului Isus ….Foarte multi pretind si intradevar unii abzic la cariera profesionala si se incadreaza in anumite grupuri religioase pentru o instruire teologica …….si trist este pe urma ca nu mai ajung „slujitorii Domnului Isus ” ci ucenicii religiei doctrinare pe care au ajuns sa o invete………deviind de la „mesajul divin in care este impregnata porunca Tatalui Ceresc si invatatura Domnului Isus.
  Stiu ca cei mai multi nu sinteti de acord cu comentariul scris fiindca nu intelegeti si nici nu puteti sa intelegeti pina cand ajungeti sa treceti prin educatia, institutiilor teologice .Si dupa ce veti invata cerintele doctrinare de la mai multe grupuri religioase atunci o sa intelegeti …..daca este interes…….Si ap.Pavel explica acest lucru ,dar putini mediteaza la ceea ce el scrie;
  „…….4. Macar ca eu as avea pricina de incredere chiar in lucrurile pamantesti. Daca altul crede ca se poate increde in lucrurile pamantesti, eu si mai mult;
  5. eu, care sunt taiat imprejur a opta zi, din neamul lui Israel, din semintia lui Beniamin, evreu din evrei; in ce priveste Legea, fariseu;
  6. in ce priveste ravna, prigonitor al Bisericii; cu privire la neprihanirea pe care o da Legea, fara prihana.
  7. Dar lucrurile care pentru mine erau castiguri le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos.
  8. Ba inca si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate si le socotesc ca un gunoi, ca sa castig pe Hristos
  9. si sa fiu gasit in El, nu avand o neprihanire a mea pe care mi-o da Legea, ci aceea care se capata prin credinta in Hristos, neprihanirea pe care o da Dumnezeu, prin credinta.”
  Vedem ca ap.Pavel a fost o persoana educata si el explica;”…3. „Eu sunt iudeu, nascut in Tarsul Ciliciei; dar am fost crescut in cetatea aceasta, am invatat la picioarele lui Gamaliel sa cunosc cu de-amanuntul Legea parintilor nostri si am fost tot atat de plin de ravna pentru Dumnezeu, cum sunteti si voi toti azi…..”Si totusi…….ce vedem ca se intimpla dupa ce Domnul Isus i se arata pe drumul Damascului ?
  Oare la cati dintre noi cu adevarat Domnul Isus sa aratat in viata noastra si dorim sa devenim ucenicii lui ,credinciosii Lui ?
  Multi dintre noi devenim credinciosii grupului religios in care sintem si unii dintre noi ajung chiar fanatici pentru cei care conduc grupul respectiv……Pentru unii greu de inteles ca ajung asa ….dar din experienta vietii o pot dovedi si explica…….
  E o mare bucurie sa devii un ucenic al Domnului Isus si sa intelegi mesajul simplu scris al Sfintelor Scripturi……E o mare bucurie sa poti sa ii ajuti pe cei in nevoi incepind cu cei din casa ta ….sa ajuti pe cei goi ,lipsiti de ajutor ,sa incurajezi si sa ajuti bolnavii din jurul tau …..Si sa nu devii in viata un iudeu pretins ,un carturar si fariseu fatarnic …….
  Dragii mei „pe cei care termina cursurile teologice si invata sa „MINUIASCA CUVINTUL” invatatii sa fie si adevarati slujitori ,sa simta ,sa slujeasca in puterea sfintirii ,neprihanirii care duce la desavirsire……..Nu-i invatati cum sa devina „meseriasi profesionali”care la sfirsit de saptamina dupa programul de lucru sa-si ia salariul si sa-si construiasca confortul……
  Din teologie si din „mesajul divin ” sa nu ajungem la afaceri prospere,salarii mari …..fiindca nu asa ne invata Domnul Isus si nici ucenicilor Domnul Isus nu le a explicat acest lucru …ci a zis;
  „..25. Isus i-a chemat si le-a zis: „Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapanire.
  26. Intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi sa fie slujitorul vostru;
  27. si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi sa va fie rob.
  28. Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi.”
  Sper ca ajungem sa intelegem „MESAJUL SCURT AL DOMNULUI ISUS ” si pentru a ajunge la mintuire ,….dorim sail si respectam ….Ferice de cei ce inteleg si traiessc ceea ce Domnul Isus explica……

  Apreciază

  1. Frate Viorel, Dumnezeu mi-a ingaduit o oaza de calm si m-am repezit la scris.
   Cunoscind o parte a framintarilor tale si a indraznelii de a zice lucrurilor pe nume, mi-am permis sa ma atasez postarii tale ca sa aduc si eu un dram de sprijin.
   Tuturor celor care , prin „lucrari” deosebite se chinuie sa mai stoarca cite ceva la capitolul „membralitate”, tuturor celor ce se mai avinta sa mai deschida santire de constructii a castelelor, le dau un sfat care le era de multa vreme la indemina.
   Pentru cresterea eficientei acestor „lucrari” , folosind 10% din eforturile financiare si materiale, se pot adresa cu nadejde la SRI , institutie garantat-specializata, care poate pune la dispozitie citiva specialisti pe linia cultelor, si care doar vor trebui sa schimbe macazul. Despre puterea lor de manevrare si influentare nu cred ca mai este cazul sa pomenim. S-au verificat in atitea rinduri, incepind cu colectivizarea, cu organizarea si functionarea Cultelor, cu instaurarea socialismului ( din 23 de milioane, 22 erau convertiti, 1 milion sa zicem ca au ramas evanghelicii, desi documentele ne mai spun cite ceva, vezi Vasilica Croitor), apoi este destul sa ne amntim „smecheriile” de crestere a vitezei de votare dupa interese, 2012 – nimic,cind „cei ce aveau ce pune pe masa i-au lasat si mai goi pe cei saraci din tara, 2014 – cum s-a vazut, asta ca sa ne oprim cu exemplele.
   Tabloul de mai sus va poate arata cite economii se pot face , iar banii si materialele sa fie redistribuite in mod just vaduvelor, orfanilor si saracilor, asta in conditiile in care „rezultatele” sunt garantate, nu vom mai astepta miracole.Totul in „taina”.Ramine o problema ce vom face cu „somerii”, dar in mod sigur ii vom verifica in cine se incred.
   Daca „viziunea” mea este gresita, va rog sa ma iertati, dar eficienta nu i-o puteti contesta. (Mosule mi-am uitat numele, dar cred ca trebuia sa semnez Aramis, nu?)

   Apreciază

 8. Multumesc. Asa stiu sa caut lista cu biserici dar ma gandeam ca imi recomandati una care seamana mai putin cu un club social si a carui cap sa fie Isus Hristos. Care din biericile romanesti din Chicago seamana cel mai mult cu aceasta descriere? Daca nu vrea sa-mi raspunda Walden, poate imi da Viorel Chis vreo recomandare. Voi fi doar in vizita in Chicago, nu caut biserica in care sa raman.

  Apreciază

  1. Bunescu,stii bancul ala cu o tipa frumosa care da un anunt matrimonial :”caut sot,inalt,bogat.frumos tandru,etc, Vine la usa ei unul cocosat,urat ca dracul,pitic,si o intreaba : „tu ai dat un anunt matrimonial?
   Aceasta ii raspunde”da,dar cautam un altfel de sot”
   Stiu ii spune cocosatul,dar am venit sa-ti spun ca pe mine sa nu contezi.
   Cam asa sunt eu acum,am postat sa-ti spun ca pe mine sa nu contezi la intrebarea asta.Eu sunt doar orthodox,unul nu prea dus la biserica.
   Hai mai Bunescule,mai (ne) radem si noi.

   Apreciază

   1. Totusi, daca ai dat totusi pe la vreo biserica si exprimi o opinie, eu o iau de buna. Merg pe incredere. Nu ins ca daca imi recomanzi o biserica, de maine ma duc sa dau zeciuala la ei.

    Apreciază

  2. https://fischerdotcom.wordpress.com/2014/10/21/1820-caci-unde-sunt-adunati-doi-sau-trei-in-numele-meu/

   Auzi ,domnu ‘ Bunescu , eu iti sugerez si’ti indic cu umila modestie dobandita in scoala vietii mele , sa apelezi la ajutorul administratiei acestui blog. Am toata certitudinea si convingerea ca apeland la sfatul si indrumarile fratesti,pline de tumultuosul si neobositul spirit misionar ce’i caracterizeaza pe toti ,de reliefatul si perseverantul spirit altruist ,de profunda experienta fondata pe vechi conectii insusite chiar in campul evanghelic din metropola Chicago, vei primi cu siguranta recomadarea cea mai eficace si mai potrivita in a gasi biserica in care sa simti partasia frateasca in si cu Hristos. Dar in acelasi timp trebue sa fi constient, sa fi pregatit sa confrunti neprevazutul .Inclusiv si in acest mediu evanghelic bisericesc , in multe cazuri si ipostaze ,realitatea poate sa’ti contrazica imaginatia . Consider ca nu gresrsc cu acest sfat ce ti’l dau !. Iar dumneatale ,domnu’ Bunescu, indraznind , cred ca nu faci nici o greseala la randu’ti,apeland increzator in sfatul dansilor in a’ti da o recomandare in aceasta directie. Va fi mult mai justa si mult superioara parerilor si convingerilor mele !.
   Banuesc ca parerile fratelui meu de credinta , Vio Chis , coincid parerilor mele. Iti doresc sa ai o vizita memorabilia in metropola Chicago . O vizita plina de amintiri si experiente placute, ascultand si insusind Cuvantul Evangheliei lui Hristos intr-o biserica de limba romana. Si asta alaturi de romani sinceri in diaspora,toti uniti intr’un cuget curat ,in dragoste cristica !. Cuvantul Evangheliei rostit in dulce grai mioritic !
   Bunul Dumnezeu sa’ti implineasca toate dorintele tale !
   yours, Walden

   Apreciază

  3. Frate Bunescu, cautind, am ajuns si eu cindva pe acest blog.De cele mai multe ori, cind intrebi ceva primesti si raspuns.Alteori cind intrebi primesti raspuns o alta intrebare.(poate inca nu e cazul tau)
   Trebuie sa-ti propun ca de la inceput sa fie o lamurire. Una este daca tu cauti biserica si alta este daca tu cauti o adunare. Si, in Chicago eu cred ca tu vrei sa mergi la o adunare. Asta cam asa cred eu din spusele tale.
   Problema importanta sau importanta problemei acuma vine.
   De ce cauti tu sa cheltuiesti timpul intr-o adunare? Motivele sunt cel putin in mari doua clase impartite.

   a) vrei sa asculti ceva teologie si sa memorezi sau sa te gindesti la ceva legat de biblie?Vrei sa-ti verifici ceva cunostinte teoretice? Atunci in ORICE adunare vei intra vei fi la locul potrivit.

   b) vrei sa iti desavirsesti UCENICIA, atunci trebuie sa cauti locurile unde se formeaza si cresc ucenicii Domnului Isus, adica „locurile de munca”…fr Titel iti poate indica asemenea locuri si nu numai el. Ma gindesc cite alte „Craiove” mai sunt la aceasta ora pe pamint (apropo de sfatul lui Walden, adica Mosul meu drag).

   Ai mai putea concluziona o fata a lucrurilor daca analizezi duhovniceste celelalte raspunsuri primite de tine. Vei vedea cu prisosinta ceea ce stiai din biblie despre limina, sare si …restul.Si nu doar in Chicago!
   Nu stiu daca iti este de folos un cuvint fratesc ce am indemnul sa ti-l spun: sa ai mare grija ca din doc, indiferent cum ai sa-l croiesti nu iese decit salopeta, Domnul sa te poarte in carul LUI de biruinta.
   Fiti binecuvintati.

   Apreciază

 9. „Bunescu „scrie;..”.Daca nu vrea sa-mi raspunda Walden, poate imi da Viorel Chis vreo recomandare. Voi fi doar in vizita in Chicago, nu caut biserica in care sa raman…”
  Daca ajungi in Chicago stimatul meu „Bunescu ” esti invitat la o cafea,ceai ,o gustare buna ” ..iar la Biserici te pot duce la care doresti ……si tu alegi ….si atunci vei medita la ce vei gasi …..Dar sa intelegi mai bine ar trebui sa locuiesti aici cel putin un an ,doi …si mai multi pentru a intelege ceea ce doresti ……Concluzia iti apartine personal …Si daca doresti sa ma contactezi …ma gasesti pe pagina de Facebook si imi lasi mesaj pentru a ne intilni si a te primi cu multa stima si respect….. ..

  Apreciază

  1. WOW ! Deci ne intalnim la o cafea in compania domnului Bunescu !. Marvelous & revelator !. Vio ,la tine in office , in resedinta ta de iarna ori la Mosu’n sanul padurii din pustusag ??!!

   Apreciază

   1. Mosul meu drag, si tuturor celor ce aveti „posibilitati” vin cu o rugaminte personala.
    As dori din tot sufletul meu, ca inainte de a pleca la Tatal, sa ma ajutati sa vizitez si eu casa memoriala a Domnului Isus, Casa memoriala a ap Pavel, Casa memoriala a ap Toma, Casa memoriala… casa lui….ca doar nu va cer un ochi! ( daca spre rusinea mea are cineva adresele, as dori si cite o poza ca sa-mi aleg traseul de vizitare.Nu ma refer la cele infintate in scopul obtinerii unor foloase materiale sau a celor care au pe frontispiciu ” credem ca aici…” acelea au incorpore alt „stapin”)
    Fiti binecuvintati.

    Apreciază

 10. Ma bucur ca am gasit persoane cu pareri echilibrate aici. Singura exceptie o face Iosif, considera ca religia institutionalizata este pe cale gresita iar pastorii bisericilor care apartin de vreun cult sau vreo religie sunt anathema. In acesta privinta ma detasez de opiniile sale. In rest, in multe privinte sunt de accord cu dansul. Pt mine oriunde e bine. Daca vin in Chicago sigur va contactez. Ce fel de activitati presteaza „Vio”? (sa stiu la ce fel de office sa ma astept sa ne intalnim). Daca „Tristarul” locuieste prin apropiere, poate vine si el. Mi-ar face placere sa ma intalnesc si cu George, sa vorbim despre Iohannis si Ponta, despre americani, romani si rusi. Poate impreuna am gasi o solutie mai buna pentru Romania 🙂

  Apreciază

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: