Cristian Barbosu: Acoperământul femeii, podoabele … sau cum să discerni între absolute, convingeri și păreri? (partea a IV-a)

Îmbrăcămintea femeiască sau bărbătească

Nu știu daca ați observat și dumneavoastră dar în multe biserici evanghelice se perpetuează câteva tabuuri care par a fi de neatins, si ce e mai rău, de “nediscutat”. În unele cercuri ele se impun “de sus,” fără a se lăsa spațiu de dialog, de studiu sau de libertate a cugetului (contrar învățăturii Scripturii de a cerceta toate lucrurile – 1 Tes 5:21). În alte cercuri bisericești, ele devin subiecte de disciplinare, tulburare, ba chiar de măsurare a pocăinței omului. Astfel se ajunge ușor înspre tendințe periculoase de legalism, de măsurare a sfințeniei, ba chiar și a mântuirii omului în baza acestor reguli, exact ceea ce ne avertizeaza cartea Galateni. Daca ar fi vorba de lucruri care au de-a face cu mântuirea noastră, șs înțelege, dar când e vorba de chestiuni legate de; reguli privind acoperământul femeii, podoabele, îmbrăcăminte femeiască sau bărbătească, stil de muzică, instrumente, etc – deja lucrurile se complică, fiindca nu de puține ori aceste subiecte sau versete, nu sunt deloc studiate și explicate în profunzime, sau sunt folosite ca și pretexte și impuse mai degrabă ca niște reguli bisericesti sacre, ignorând parcă avertizarea Scripturii de a “nu trece peste ceea ce este scris” (1 Cor 4:6).

Am ascultat o serie de prelegeri pe aceste teme, ale pastorului Cristian Barbosu, care mi-au dat anumite răspunsuri și mi-au confirmat anumite frământări care le aveam pe aceste teme, abordate printr-o perspectivă biblică echilibrată și filtrate prin câteva principii hermeneutice sănătoase. Știu că probabil voi deschide “cutia Pandorei”, dar cred că ea ar fi trebuit să fie deschisă de mult, fiindcă în baza unor seturi de reguli bisericești ne-explicate si neînțelese, se judecă sfințenia sau mântuirea noastră, ci în baza învățăturilor Scripturii explicate în contextul lor și aprofundate corect din punct de vedere hermeneutic. Vă prezentăm aceste mesaje într-o serie de episoade în urmatoarele postări.

ATENTIE! Este foarte important să vizionați PRIMUL mesaj, în care ni se prezintă principiul discernământului între absolute, convingeri și păreri și abia apoi să treceți la celelalte mesaje (acoperământul femeii, podoabele, etc.) care sunt doar exemplificări ale acestui principiu. Altfel riscați să nu le înțelegeți corect. Dacă doriți să intrați în posesia acestor mesaje (audio sau video), o puteți face accesând situl http://www.perspective-eterne.ro. Vă recomandăm să ascultați seria predicilor din Galateni, ale pastorului Cristian Barbosu, care ating exact problema de fond a pericolului legalismului în biserici.

5 gânduri despre „Cristian Barbosu: Acoperământul femeii, podoabele … sau cum să discerni între absolute, convingeri și păreri? (partea a IV-a)

  1. Este foarte adevarat ca nu trebuie sa existe lupte, judecati, legalism in biserici, dar ati spus ceva foarte interesant si demn de mentionat si nu , de uitat: Dumnezeu tine cont de „decenta culturii fiecarui popor”. Oare Dumnezeu cunoaste cultura poporului roman?! Eu cred ca, Da ! Iar cu privire la „cei ce sunt slabi si se poticnesc”, eu cred ca datoria fiecarui crestin este sa NU fie pricina de poticnire pentru nimeni, nu sa-l oblige pe celalalt sa cresca spiritual ! Pentru ca altfel…ar cam trebui sa ne legam o piatra de gat….!

    Apreciază

  2. Acoperirea spirituala e mai degraba o „acoperire” a sotiilor unor invatatori care NU vor sa se acopere.Barbatii trebue sa poarte par lung scurt caciula sau nu? vom spune ca ne invata firea, dar pana la urma probabil ca si la femei acoperirea sau nu =o.Ne-am oprit la semn spun unii dar nu cred sa fie adevarat cat timp vrem sa implinim toata Scriptura.Mai degraba ne-am oprit la alte semne: la mana( preferinta aur),la craciun, la pasti, la nuna, la onomastici si lista continua cu semne si obiceiuri lumesti si paganesti pe care nu le vedem(in curand urmeaza lanturi cercei bratari etc) . Toate acestea sunt pentru unii un mic tantar,dar atrage lumea cu toate poftele ei si interesant ca invatatorii nu vad absolut nimic rau.Apoi cand ies la iveala roadele si suntem depasiti de situatie dam vina unii pe altii.UNDE e invatatura Domnului si a apostolilor care anuleaza traditiile si obiceiurile care strica biserica?TOT CE SE FACE IN BISERICA nu ar trebui oare sa fie pentru zidirea sufleteasca a bisericii? nu pentru promovare de artisti in muzica sau oratorie sau etc. TOATE ACESTE LUCRURI STRICA nu o invatatura care tine de un comportament crestin in biserica care NU ne mai place pentru ca ne e rusine sa punem ceva pe cap.Domnul sa ne lumineze pe toti amin.

    Apreciază

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: