Ghiță Ignat (Ursul Carpatin), Interviu după Gratii – Penitenciarul Botoșani!

După două zile de condus mașina, prin frumoasa noastră țară (efectiv am traversat țara de la un capăt la altul, din Vestul țării până în Nord-Estul țării) iată-mă ajuns la Gura Humorului, unde am și înoptat cu o zi înainte de a-l vizita pe fratele nostru Ghiță Ignat.

M-am trezit dimineața refăcut și pregătit să conduc încă vreo două ore pâna la Penitenciarul din Botoșani, unde Ghiță mă aștepta nerăbdător.

L-am găsit pe Ghiță într-o formă foarte bună, atât spiritual cât și fizic. Cele două ore, cât am fost lăsați să petrecem împreună, au trecut mult prea repede. Discuția noastră s-a  rezumat în mare parte pe domeniul spiritual, lucru care m-a bucurat mult. Ghiță (omenește vorbind) ar avea toate motivele să fie trist, soția acasă cu 3 copii mici și multe alte lucruri care mi s-au spus și nu doresc să le pomenesc aici. Sunt motive foarte întemeiate ca atât Ghiță cât și Adriana soția lui, să fie foarte dezamăgiți și triști. Cu toate astea, ambii  m-au impresionat prin maturitatea spirituală de care dau dovadă și credința lor puternic ancorată în cuvântul și promisiunile lui Dumnezeu.

Sunt convins că și concluzia dumneavoastră va fi aceeași cu a mea după ce veți citi interviul de mai jos. La plecare, i-am lăsat lui Ghiță câteva întrebări, la care l-am rugat să răspundă și să găsească el o cale prin care să ajungă la mine. Mă bucur mult că au ajuns.

Mulțumesc Domnului și lui Ghiță pentru acordarea acestui  interviu, care sunt convins ca va fi o mare binecuvântare pentru mulți dintre cititorii Blogului nostru și nu numai, așa cum deja pentru mine a fost.

Vă provoc la rugăciune pentru Ghiță și familia lui, dar și pentru cei care vor fi expuși cuvântului mărturisit de Ghiță. Astfel, timpul petrecut acolo să devină o mare binecuvântare pentru mulți și în final Împărăția Cerului să fie îmbogățită și prin aportul adus de către fratele nostru drag, Ghiță Ignat.

-mike olari-INTERVIU

IMG_1593

Frate Mike, fii binecuvântat tu, familia ta și lucrarea care o faci pentru propovăduirea Evangheliei Domnului Iisus Hristos.

M-am bucurat nespus de mult că ai binevoit să călătorești o distanță atât de mare pentru a mă vizita, a fost o mare încurajare pentru mine discuția pe care am purtat-o și vorbele tale de întărire și zidire.

Așadar voi răspunde cu mare drag la ceea ce m-ai întrebat in ideea că prin harul Domnului Iisus Hristos aceste cuvinte pot fi o încurajare și pentru alții.

 1. Care este motivul ajungerii  tale la închisoare?

Frate Mike, răspunsul la această întrebare este simplu, faptul că mă aflu într-un penitenciar este rezultatul acțiunilor mele din trecut, un trecut întunecat plin de lucruri ne la locul lor. Am sesizat că în pușcărie, în general deținuții se consideră victime spunând că nu sunt vinovați, ce-i drept așa cum s-a demonstrat de-a lungul timpului sunt închiși prin erori și oameni nevinovați, dar numărul lor, celor cu adevărat nevinovați este foarte mic în realitate, în comparație cu numărul celor care se consideră ei înșiși nevinovați. Celor mai mulți le este foarte greu să accepte că au fost prinși și să recunoască lucrul acesta, trebuie să mărturisesc că și mie mi-a fost la fel de greu în trecut, aș fi spus orice neadevăr doar, doar să ies basma curată .Este un lucru firesc și absolut normal să încerci să negi, nu și pentru un creștin practicant.În ceea ce mă privește astăzi,după întâlnirea cu Mântuitorul și Domnul meu Iisus Hristos percepția mea asupra ceea ce am fost este alta,îmi recunosc trecutul fie el și murdar,am înțeles că trebuie să îmi recunosc înfrângerile și greșelile trecute pentru a putea prin harul Domnului fi învingător pe viitor.

Dușmanul nr.1 al sufletului nostru este diavolul care va încerca întotdeauna să ne facă să ne ascundem după deget, să negăm greșelile trecute și să ne prefacem a fi altcineva decât suntem, dacă îi vom da ascultare și nu vom veni înaintea Mântuitorului cu tot trecutul nostru murdar, cu eșecuri, cu greșeli, cu cele mai ascunse păcate pe care le avem, atunci va fi cu neputință să fim eliberați de sub puterea acelor greșeli, păcate…etc. Am înțeles din Sfânta Scriptură că este musai să vin cu o inimă sinceră înaintea lui Dumnezeu și într-o rugăciune personală să Îi mărturisesc păcatul.

Faptul că am înțeles și făcut aceste lucruri este doar harul și bunătatea lui Dumnezeu, dar făcând așa m-am eliberat de acea greutate, presiune pe care o punea păcatul asupra mea. Mi-e rușine cu acțiunile din trecutul meu, dar nu le m-ai port povara, știu că Hristos le-a iertat atunci când am făcut legământ cu El, atunci când așa cum am scris mai sus, am venit înaintea Lui cu o inimă sinceră și mi-am cerut iertare. Știu și sunt încredințat sută la sută că El a iertat vina păcatului meu.

Bineînțeles trebuie să suport rigorile legii și consecințele acestui trecut și nu mă dau în lături de la aceasta, sunt acum închis într-un penitenciar dar Îi mulțumesc lui Dumnezeu și pentru asta. Este un verset care îmi place și mă întărește în mod deosebit :„Toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu„ Acum pentru că știu dragostea pe care o port Domnului și știu că acest Cuvant al Lui este drept și adevărat, chiar și în situația de față, una critică, eu mă bucur și nădăjduiesc în promisiunea Lui, pentru că acum știu că toate lucrurile lucrează spre binele meu. Slăvit să fie Domnul Iisus!

2. Care este starea ta spirituală?

Mă aflu într-un loc în care moralitatea și spiritualitatea sunt pentru cei mai mulți noțiuni neștiute sau de mult uitate prin prisma a ceea ce este de fapt „închisoarea„ , indiferent dacă te afli în Europa, America sau Africa, pușcăriile sunt locuri întunecate din punct de vedere spiritual și de cele mai multe ori lipsite de orice formă de moralitate. Totuși în spatele acestor ziduri, în ciuda a tot ceea ce se crede despre pușcăriași, lumea ar fi uimită să afle că poți găsi oameni nu doar morali, dar și de caracter, cu principii de viață sănătoase.

Oameni care tânjesc după un cuvânt bun, după o mângâiere, după o încurajare,după o rază de speranță,oameni care cei mai mulți dintre ei au pierdut tot în viață, sigur prin propiile greșeli.

Frate Mike, ceea ce vreau să îți scriu este că eu cred, că Domnul Iisus s-a jertfit și pentru noi cei din penitenciare și că înaintea lui Dumnezeu nu se are în vedere fața omului, așadar cred în șansa fiecărui hoț, tâlhar, criminal, escroc, bandit de a fi mântuit prin harul și bunătatea Domnului Iisus Hristos, prin jertfa Lui de la cruce.

Am observat că sistemul, mai bine zis cadrele din penitenciar, începând cu gardienii, educatorii, directorii, încearcă și își doresc cu sinceritate să schimbe mentalitatea acestor oameni, prin programele pe care le implementează, ei doresc ca cei care se eliberează să iasă de aici oameni schimbați în bine. Apreciez mult ceea ce se dorește a face dar personal cred că există o singură cale de a schimba viața cuiva în bine pentru totdeauna, această cale se numește Iisus Hristos. Este doar o opinie personală repet, dar cred cu convingere că dacă așezi Evanghelia înaintea oricărui program și Îl așezi pe Iisus Hristos înaintea oricărui profesor șansele de a reabilita pe cineva sunt de sută la sută.

Știm că se duce o luptă spirituală extraordinară pentru fiecare dintre noi, ceea ce trebuie de asemenea să conștientizăm este că fără Hristos pierdem această luptă fără drept de apel. Revin la întrebarea ta, prin harul nespus de mare al Domnului Iisus Hristos consider că spiritual sunt într-o stare bună, repet datorită harului Domnului Iisus, pentru că frate Mike, în ceea ce mă  privește nu știu dacă aș rezista o zi fără să știu că El Domnul veghează asupra mea și asupra casei mele. Slăvit să fie Domnul!

Moral sunt de asemenea bine pentru că așa cum am scris mai sus sunt convins că „toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce Îl iubesc pe Domnul„ iar eu Îl iubesc din toată inima.

3. Ce înseamnă pușcăria pentru tine? Un lucru bun, sau rău?

Pușcăria poate fi un lucru bun în viața unui om. Da, chiar dacă pare fără sens sau logică, așa este, în cazul în care dorești să îți recunoști trecutul păcătos și să te smerești înaintea lui Dumnezeu. În caz contrar, poate fi cel mai oribil loc de pe pământ, pentru că aici în pușcărie realizezi cât de mic și neînsemnat ești. Cei mai mulți oameni care trec pe aici, în special cei care au ocupat funcții importante în libertate sau au o stare materială foarte bună, acceptă cu greu că în pușcărie și cel sărac și cel bogat, cel mai important sau cel mai puțin important, au același statut de deținut.

Sunt convins frate Mike, că pușcăria poate fi un lucru bun pentru om, pentru a-și pune în ordine viața spirituală, legătura cu Dumnezeu. Nu mă înțelege greșit, nu trebuie să ajungi în pușcărie să îți poți consolida relația cu Dumnezeu, dar dacă nu știu prin ce împrejurare totuși ai pășit pragul închisorii, este bine să ai în vedere faptul că înainte de toate și toți, Dumenzeu îți poate deveni cel mai bun prieten aici, iar asta fără să iți ceară favoruri, fără să iți ceară bani sau alte bunuri, trebuie doar să îi ceri din toată inima să iți devină prieten iar El cu siguranță îți va răspunde pozitiv, crede-mă te rog frate Mike, nu există prieten mai bun, mai protector, mai grijuliu, nici altcineva să îți apere mai bine pricina decât Domnul Iisus Hristos.

Un gând personal legat de relația cu Dumnezeu și de locul unde mă aflu ar fi, faptul că sunt într-un penitenciar nu mă face mai puțin copilul Domnului, indiferent ce ar spune orișicine. Cred cu tărie că fie ești închis, fie liber, fie că ești sărac, fie bogat, fie că ai o funcție importantă, fie muncești din greu într-o fabrică, dacă ești copilul Domnului, atunci ești copilul Domnului Iisus și atât! Nici unul din aspectele enumerate mai sus nu vor influența în vreun fel opinia lui Dumnezeu cu privire la tine atât timp cât inima ta îți este predată Lui.

Aceasta este părerea mea personală și m-ai cred că lumea din mediul evanghelic ar trebui să privească cu mai multă dragoste și compasiune către cei de după gratii, să ne aducem aminte că de fiecare dată când ajutăm, vizităm sau ne rugăm pentru un întemnițat, o facem pentru Domnul Iisus Hristos conform cu Sfintele Scripturi. Mare este harul și dragostea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pentru cei din închisori!

IMG_2377

4. Cum ai reacționat la aflarea sentinței definitive?

Când m-a sunat avocatul meu și mi-a spus la telefon că am primit sentinta și că este bine să merg să mă predau pentru că am fost condamnat la închisoare, cu executare, m-am retras în dormitor singur, am căzut pe genunchi și m-am rugat Domnului, am adus pe copilașii mei, pe soția mea, toată casa noastră înaintea lui Dumnezeu, L-am rugat să îngrijească El de noi toți așa cum eu nu am reușit și nici nu voi reuși vreodata, apoi am rugat pe Domnul ca timpul pe care îl voi sta în închisoare să nu fie un timp pierdut ci unul câștigat, să nu fie un timp mort ci unul viu în care să fiu de folos lucrării Domnului, apoi spre sfârșit am rugat pe Domnul să vină cu mine, să fie alături de mine în orice moment, în orice minut, să nu mă lase singur.

5. În timpul scurt pe care l-ai petrecut aici, poți să ne spui dacă într-adevăr ai simțit mâna Domnului peste viața ta?

Acum când scriu aceste rânduri sunt închis într-o celulă, sunt multe garduri înalte și gratii groase ce mă despart de libertate, dar știu că Domnul mi-a ascultat rugăciunea și este cu mine în acest loc. Înainte sa ajung în acest penitenciar din Botoșani am fost pentru o perioadă scurtă, într-un alt penitenciar de maximă siguranță din România, unde, majoritatea celor închiși acolo au făcut fapte cu violență deosebită, iar media pedepselor din acel loc este undeva între 15-20 ani. Eu mă aflam pe secția de tranzit a acelui penitenciar când am întâlnit un domn voinic, masiv. Cum nici eu nu sunt foarte mititel, privirile noastre s-au intersectat, imediat după, am făcut cunoștință și începând o discuție fiecare despre sportul pe care l-am practicat, se vedea cu ochiul liber că ambii am practicat sport de performanță. Am aflat că și el făcuse ani buni de box, așadar aveam lucruri în comun iar la pușcărie ai tot timpul din lume să asculți și să fi ascultat de către colegii de celulă. Discutând cu acest domn care era vizibil mai înaintat în vârstă ca mine am aflat cu uimire că fusese politician, unul de anvergură cu ceva ani în urmă, nu dau numele acestui om pentru că nu i-am cerut voie și nici nu cred că este foarte important. Am petrecut câteva săptămâni  împreună pe acea secție de tranzit într-o cameră de câțiva metri pătrați cu încă zece persoane, fiecare din noi urmând într-un timp relativ scurt să fim transferați în alte penitenciare în zone diferite ale țării, ideea este alta: eu trebuia să mă aflu în acel loc nu mai mult de 2,3 zile după care să fiu transferat , din cele 2,3 zile am aflat de la conducere că aveam să stau acolo câteva săptămâni din motive tehnice, supra aglomerarea din sistemul penitenciar.

În primă fază am fost tare trist pentru că era un loc neplăcut să locuiesc, aveam să înțeleg mai târziu de ce cred că am stat mai mult timp acolo decât era nevoie. Îți puteai da seama că acest om a trăit pe picior mare toată viața, prezența lui în acel mediu părea parcă desprinsă dintr-un film, nu era genul de om pe care să îl găsești într-o pușcărie, puteai vedea suferința pe chipul lui. Nu a durat mult până când în afară de sport am început să împărtășim fiecare din noi motivele care ne-au adus în acel loc, frustrarea acestui om era imensă pentru că fusese trădat de cei mai apropiați oameni din jurul lui, oameni pe care el îi ajutase enorm de mult. El povestea cu mult patos și parcă trăia fiecare moment, eu însă zâmbeam amintindu-mi că și în viața mea s-au perindat astfel de persoane. Uitându-mă la el îmi aminteam cât de afectat am fost eu de același fel de întâmplări cu același gen de oameni, spun „am fost„ pentru că Domnul Iisus a ridicat acea povară de pe inima mea, slăvit să Îi fie Numele.

Am ascultat tot ce a avut de zis fără să dau nici o replică cu toate că aveam atât de multe să îi spun, am tăcut, m-am îndreptat către patul meu, am luat Biblia aproape involuntar am deschis și am început să citesc. În mintea mea nu erau decât aceste cuvinte: „Ajută-mă Tată să răspund nu doar acestui om, ci tuturor după voia Ta.„ În momentul următor se uită la mine plin de dezamăgire și exclamă: „Am înțeles, și tu ești din ală…„. Mă întorc spre el și întreb: „De care din ăla„?

Va urma.

Sfârșitul va fi surprinzător!

4 gânduri despre „Ghiță Ignat (Ursul Carpatin), Interviu după Gratii – Penitenciarul Botoșani!

 1. Puscaria este locul in care odata ajun,realizezi cat de scumpa este libertatea,si din clipa cand ai pasit pragul ei,realizezi enorma pierdere,iar pentru cei ce constientizeaza aceasta mare pierdere,un loc de meditatie ,de o profunda cercetare a sinelui,un loc prin care unele persoane sunt trecute pentru a fi smerite,pentru a intelege sensul acestei vieti efemere,un loc unde poti experimenta lepadarea de sine,umilinta si batjocurile,un loc de intuneric si bezna spirituala,un cuptor ce poate arde toate duhurile mandriei,orgoliilor,personalitatii, faimei,un loc in care este atat de usor sa te pocaiesti,un loc ce poate sa te inalte spre cer sau sa te coboare in infern.
  In puscarie poti experimenta mult mai profund trairile sufletesti,poti gusta extremele vietii si odata eliberat,perceptia sensului vietii – dezvoltata de perioada privatiunii de libertate – ia o noua conotatie,capabila de o sensibilitate si perceptie a valorilor,mult superioara cotidianului.

  „Fratii mei,sa priviti ca o mare bucurie cand treceti prin felurite incercari,ca unii care stiti ca incercarea credintei voastre lucreaza rabdarea.”(Iacov 1:2,3)

  „Ba mai mult,ne bucuram chiar si in necazurile noastre,caci stim ca necazul aduce rabdare,rabdarea aduce biruinta in incercare,iar biruinta aceasta aduce nadejdea.
  Insa nadejdea aceasta nu insala,pentru ca dragostea Lui Dumnezeu, a fost turnata in inimile noastre prin Duhul Sfant care ne-a fost dat.
  Caci,pe cind eram noi fara putere,,Hristos,la vremea cuvenita,a murit pentru cei nelegiuiti.
  Pentru un om neprihanit cu greu ar muri cineva,dar pentru binefacatorul lui poate s-ar gasi cineva sa moara. „(Romani 5:3-7)

  Fiti binecuvintati.

  Apreciază

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: