DINCOLO DE FUM!

cigarette-110849

Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine” – 1 Corinteni 6:12

În fiecare an, la sfârșitul lunii Mai, se serbează Ziua Mondială împotriva Fumatului. Dacă ar fi după mine, după ce am văzut în multe ocazii cât este de dăunător, aș spune că în fiecare zi ar trebui să fie o zi antifumat sau antițigarete.

În jurul vârstei de 20 de ani, m-am apucat de fumat din plictiseală și din dorința de a încerca ceva nou. Până la acea vârstă făcusem, în mare parte din timp, doar sport. Viața mea era centrată în jurul luptelor greco-romane, antrenamente, cantonamente, competiții… multe sacrificii de dragul rezultatelor. Văzând pe prietenii mei mereu trăgând din țigară cu mare plăcere, am decis să încep și eu.

Mi-a plăcut când, după câteva fumuri, am început să amețesc. Era o stare euforică cu totul nouă pentru mine. Am continuat cu câte una, apoi două, trei țigări pe zi până ajunsesem să fumez un pachet zilnic. La început mă amuzam pe seama celor pe care îi auzeam că nu se mai pot lăsa de fumat. Pentru mine era ușor; când vroiam fumam, când nu vroiam, nu fumam. Asta era însă la început. „Doamna țigaretă” a fost însă foarte înșelătoare. După vreo jumătate de an, am realizat că și eu devenisem dependent de fumul țigaretelor. Deveneam agresiv, îmi ieșeam repede „din pepeni” dintr-o nimica toată. Nu reușeam să mă mai concentrez. Țigara devenise „stăpâna” iar eu „sclavul” și aveam să merg așa o bucată bună de timp, cred că aproape vreo 3 ani.

Am reușit să renunț numai după ce, fiind la mare, într-o dimineață am ieșit să alerg pe plajă. După câteva minute, aveam impresia că se rup plămânii din mine. Mi s-a făcut rău și, deși nu-L cunoșteam pe Dumnezeu așa cum Îl știu acum, m-am rugat astfel: „Ajută-mă să renunț, altfel fumatul mă omoară”. Ajuns în camera de hotel, am aruncat pachetul de țigări. După aproape 3 ani de zile de fumat continuu, în acea zi am renunțat la fumat.

Nu după foarte mult timp, după aproape 6 ani de atunci, într-o perioadă când am luat o pauză din viața sportivă, gândul că aș putea din nou să-mi găsesc liniștea în fumul de țigară, m-a făcut să-mi reiau acest vechi dar foarte prost obicei. Exact ca și prima… continuare articol

%d blogeri au apreciat: