CONSILIERE SPIRITUALĂ PE ÎNȚELESUL TUTUROR! – Lecția 1

Ioan 3:16 – Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.

În dragostea mare pentru om, Dumnezeu a trimis pe planeta noastră, Pământ, în vederea împăcării omenirii cu EL, pe Fiul Său iubit, Isus Cristos, care a plătit prețul prin jertfa de la Calvar.

Apoi, prin Duhul Sfânt și Cuvântul Său Biblic, a făcut posibilă NAȘTEREA SPIRITUALĂ (nașterea din nou) și implicit o relație personală cu Dumnezeu, prin CREDINȚA ÎN ISUS CRISTOS!

Această relație personală cu Dumnezeu, aduce împlinirea și fericirea celui ce o acceptă și este gata să trăiască o viață nouă, biblică, zi de zi. Din cauza nevegherii și acceptării păcatului în viața noastră, această relație se poate răci sau chiar rupe uneori, lucru care aduce durere, disperare sau chiar DEPRESIE, în  multe cazuri.

Ce este de făcut în astfel de situații? Cum ne revenim? Cei mai mulți nu au curajul să discute cu nimeni acest lucru și astfel trăiesc cu această povară pe umeri, până sunt doborâți la pământ. Ba mai mult, și cei care încearcă să ne sfătuiască, de multe ori nu cunosc Cuvântul biblic, ci doar ne dau sfaturile lor, lucru care poate să amelioreze pentru moment durerea și tristețea, dar problema continuă să rămână. Și astfel ne trezim că tot mai muți creștini din bisericile noastre, sunt triști și răpuși de povara păcatului, cu toate că Dumnezeu ne vrea fericiți și plini de vlagă, ca să putem molipsi pe toți cei cu care intrăm în contact zilnic.

Ei bine, cu ajutorul lui Dumnezeu și inspirați de Duhul Sfânt, mai mulți frați cu inimă mare, maturi și cu multă experiență, au pus împreună un curs pe domeniul Consilierii Spirituale și refacerea relației cu Dumnezeu, lucru care este obligatoriu în readucerea noastră la o stare spirituală bună și la trăirea unei vieți împlinită și fericită.

Aceste lecții, sunt prezentate în modul cel mai simplu și practic posibil, bazate în întregime pe Cuvântul lui Dumnezeu, singurul care ne învață exact ce să face în orice situație prin care trecem și care are putere să ne revigoreze și astfel, să putem fi creștinii doriți de Dumnezeu.

Sper să vă fie de folos, în primul rând pentru nevoile spirituale personale, iar apoi, să ajutați și pe alții din casă, biserică și de ce nu, poate pe colegii dumneavoastră, atunci când trec prin situații grele!

Cu dragoste,

mike olariCE ESTE CONSILIEREA ȘI DE CE CONSILIEM?

Partea a II-a

CUM MĂ PREGĂTESC DE CONSILIERE?

Să nu presupui că poți ajuta pe alții, până când nu te-ai pregătit tu întâi! Matei 7:1-5 Nu judecați, ca să nu fiți judecați. Căci cu  ce judecată judecați veți fi judecați; și cu ce măsură măsurați vi se va măsura. De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău și nu te uiți cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău? Sau, cum poți zice fratelui tău: „Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău”, și, când colo, tu ai o bârnă într-al tău?… Fățarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, și atunci vei vedea deslușit să scoți paiul din ochiul fratelui tău. Domnul Isus vorbește în acest pasaj despre bârna din ochi! Este foarte important ca atunci când mergi să consiliezi pe cineva, să îți cercetezi inima înaintea Domnului, să meditezi și să te rogi! Pentru că e posibil ca și tu să ai o problemă și poate ar fi mai bine dacă ar merge altcineva să consilieze acea persoană! Poate datorită relației pe care o ai cu acea persoană, sau datorită trecutului vostru, ar trebui să meargă altcineva.

De multe ori, fiind prea ocupați, știi că ai o întâlnire de consiliere și mergi imediat acolo, apoi la alta și tot așa și nu petrecem deloc timp cu Dumnezeu. Trebuie să stăm înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu poate vrea să îți descopere ceva într-o anumită direcție despre tine, o problemă, un păcat… petreceți timp cu Dumnezeu, înainte de orice sesiune de consiliere!

Să nu uităm 2 Corinteni 3:5 – Nu că noi, prin noi înșine, suntem în stare să gândim ceva ca venind de la noi. Destoinicia noastră, dimpotrivă, vine de la Dumnezeu. Nu avem nimic de oferit de la noi! Nu suntem nimic, fără Cristos! Deci, recunoaștem că nu putem ajuta pe nimeni singuri și apoi  1 Ioan 1:9 – Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice nelegiuire. Mărturisirea și pocăința este calea spre iertare!

Deci, în consiliere ne folosim de mai multe lucruri. De Cuvântul lui Dumnezeu, poate experiențe personale pe care le putem raporta la Cuvântul lui Dumnezeu. Le poți da un exemplu cum te-a ajutat pe tine Dumnezeu să scapi de dependența de droguri, de alcool, de bârfă, de minciună, etc. Este foarte important să nu le spunem numai niște povești frumoase, ci să ne raportam numai la Cuvântul lui Dumnezeu.

Ioan 17:17 – Sfințește-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul. Un verset nemaipomenit! Este incredibil cum Domnul Isus se ruga Tatălui pentru ucenicii Săi, ca să-i sfințească prin Cuvântul Său, adevărul! Deci putem vorbi adevărul, ne putem ruga adevărul, putem să ne rugăm din Cuvânt pentru ei. E clar că ucenicii nu erau sfințiți pe deplin. Cristos se pregătea să moară, să fie înviat și se ruga lui Dumnezeu Tatăl să-i sfințească! Și nu doar așa, ci prin Cuvântul care este adevărul!

Niciun păcat ascuns, nu se poate ascunde de Dumnezeu! Evrei 4:13 – Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol și descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face. Un frate din biserica noastră folosește trei versete atunci când consiliază pe cineva:

*2 Timotei 3:16 – Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire. Stabilește puterea Cuvântului;

*Iacov 1:22 – Fiți împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înșelându-vă singuri. Să nu fim doar ascultători;

*2 Corinteni 5:10  – Căci toți trebuie să ne înfățișăm înaintea scaunului de jusecată al lui Cristos, pentru ca fiecare să-și primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup. Toți vom da socoteală.

Deci 2 Timotei 3:16 are de-a face cu valoarea Cuvântului în viața noastră, dar dacă doar ascultăm (Iacov 1:22) și nu facem nimic, nu va fi bine pentru noi, e zadarnic! Și apoi când vom sta înaintea Domnului (2 Cor. 5:10) vom fi responsabili pentru ceea ce am făcut!

Dacă te gândești că nu ști ce să le spui oamenilor sau cum să-i consiliezi, avem Iacov 1:5 – Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată. Cere înțelepciune de la Dumnezeu și El îți va spune exact ce trebuie să faci! Stai înaintea lui Dumnezeu! Studiază Cuvântul lui Dumnezeu!

Apoi, putem să folosim rugăciunea. Deci, Cuvântul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt și rugăciunea!

De obicei, ce folosește omul ca să consilieze? Cunoștința și înțelepciunea lui. Oamenii spun: Trebuie să fii mai disciplinat! Dacă încerci mai mult, o să reușești! Să gândești mereu pozitiv despre tine! Să stai mai mult pe lângă oameni mai fericiți și mai pozitivi! Fă mai multe exerciții! O să reușești! Nu spun oamenii asta? Sau mai auzim destul de des:  Trebuie să accepți comportamentul tău ca fiind normal. Tu crezi că ai o problemă, dar de fapt ești ok! Și alții au reușit nu? Așa te-ai născut, dependent de droguri, de alcool! Tatăl tău a fost bețiv și ai moștenit gena. Să ști că nu este vina ta!  Cam asta spun oamenii, în general!

Și uneori creștinii, ori oamenii religioși, ce fac? Aruncă vina pe diavol: Diavolul m-a pus s-o fac! Frate, eram așa de bine și dintr-o dată, a apărut femeia asta… Nu a fost vina mea! Diavolul a pus-o acolo ca să mă facă să cad! Proverbe 14:12 spune că multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se vede că duc la moarte!

Noi ca oameni care recunoaștem că Dumnezeu este în noi, am avut și noi nevoie de Dumnezeu în problemele noastre, am primit Cuvântul lui în viața noastră, suntem frați și suntem chemați să ne consiliem unii pe alții și să extindem asta și la alții din afara Împărăției! Putem să consiliem și necreștini? Absolut! Ca să-i conducem spre Cristos! Primul pas este rezolvarea relației cu Dumnezeu. Dacă un necreștin vine și îți spune că are o problemă cu copilul, ce faci? Rezolvi problema cu copilul? NU! Rezolvi relația lor cu Dumnezeu. Trebuie să se împace cu Dumnezeu, altfel nu pot avea o relație bună cu copiii lor!

În consilierea unui credincios, este diferit, deoarece ei au avut o relație cu Dumnezeu, doar că trebuie să refaci ruptura! Trebuie să ajutăm la repararea ei. Deci cu cei necreștini, imadiat din consiliere se transformă în evanghelizare!

Pe cine consiliem? Cine este consilierul? Noi suntem, cei duhovnicești! Este responsabilitatea noastră, a tuturor și ajutăm pe oricine are nevoie de mângâiere și sprijin, dar totul bazat pe Cuvântul lui Dumnezeu!

Dumnezeu să ne ajute!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: