CONSILIERE SPIRITUALĂ PE ÎNȚELESUL TUTUROR! – Lecția 2

bijbelIoan 3:16 – Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.

În dragostea mare pentru om, Dumnezeu a trimis pe planeta noastră, Pământ, în vederea împăcării omenirii cu EL, pe Fiul Său iubit, Isus Cristos, care a plătit prețul prin jertfa de la Calvar.

Apoi, prin Duhul Sfânt și Cuvântul Său Biblic, a făcut posibilă NAȘTEREA SPIRITUALĂ (nașterea din nou) și implicit o relație personală cu Dumnezeu, prin CREDINȚA ÎN ISUS CRISTOS!

Această relație personală cu Dumnezeu, aduce împlinirea și fericirea celui ce o acceptă și este gata să trăiască o viață nouă, biblică, zi de zi. Din cauza nevegherii și acceptării păcatului în viața noastră, această relație se poate răci sau chiar rupe uneori, lucru care aduce durere, disperare sau chiar DEPRESIE, în  multe cazuri.

Ce este de făcut în astfel de situații? Cum ne revenim? Cei mai mulți nu au curajul să discute cu nimeni acest lucru și astfel trăiesc cu această povară pe umeri, până sunt doborâți la pământ. Ba mai mult, și cei care încearcă să ne sfătuiască, de multe ori nu cunosc Cuvântul biblic, ci doar ne dau sfaturile lor, lucru care poate să amelioreze pentru moment durerea și tristețea, dar problema continuă să rămână. Și astfel ne trezim că tot mai muți creștini din bisericile noastre, sunt triști și răpuși de povara păcatului, cu toate că Dumnezeu ne vrea fericiți și plini de vlagă, ca să putem molipsi pe toți cei cu care intrăm în contact zilnic.

Ei bine, cu ajutorul lui Dumnezeu și inspirați de Duhul Sfânt, mai mulți frați cu inimă mare, maturi și cu multă experiență, au pus împreună un curs pe domeniul Consilierii Spirituale și refacerea relației cu Dumnezeu, lucru care este obligatoriu în readucerea noastră la o stare spirituală bună și la trăirea unei vieți împlinită și fericită.

Aceste lecții, sunt prezentate în modul cel mai simplu și practic posibil, bazate în întregime pe Cuvântul lui Dumnezeu, singurul care ne învață exact ce să face în orice situație prin care trecem și care are putere să ne revigoreze și astfel, să putem fi creștinii doriți de Dumnezeu.

Sper să vă fie de folos, în primul rând pentru nevoile spirituale personale, iar apoi, să ajutați și pe alții din casă, biserică și de ce nu, poate pe colegii dumneavoastră, atunci când trec prin situații grele!

Cu dragoste,

mike olariCAPITOLUL II

CUM ÎNCEP CONSILIEREA. PAȘI PRACTICI

            Această parte a cursului de consiliere, este de mare ajuor, oferind multă echipare practică în ceea ce înseamnă consilierea. Majoritatea oamenilor, nu consiliază pe nimeni. Poate dau sfaturi, păreri, dar mulți spun Nu pot să te consiliez!  Pentru că ei nu cred că o pot face! Și refuză din prima!

Cum încep? Cum pornesc consilierea? În acest capitol, vom avea pași practici pe care îi putem urma în sesiunile de consiliere. Poți să îl aplici foarte ușor și nu contează care este problema pentru care consiliezi pe cineva, atunci când ești solicitat pentru a consilia, ai un punct de plecare. Dacă nu poți face prea multe, poți măcar să te vezi cu ei de câteva ori și ști ce vei face de fiecare data. Cumva ajută să alungi această frică de a consilia.

În primul capitol am văzut cine trebuie să consilieze și de ce trebuie să consiliem. Dar, ce le spui când începi practic consilierea? Le dăm sfaturi, păreri, opinii? Trebuie să le spunem Cuvântul lui Dumnezeu! Este ok prin a începe cu mângâieri, sfaturi, dar să nu uităm, nimic nu trebuie să fie în afara Cuvântului lui Dumnezeu! De aici trebuie să pornim. Nu le dăm sfaturile noastre, ce credem noi că e bine pentru ei. Sună ușor nu? Dar, facem asta practic? De multe ori vorbim ore în șir doar despre lucruri pe care noi le considerăm bune pentru ei, nimic legat de Cuvânt. Se întâmplă asta. Este natural să spunem ce gândim! Să nu mai spunem ce gândim. Putem greși destul de tare! Să ne amintim ce spune Proverbe 14:12 – “Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte.” Sfatul omului, poate trimite pe alții direct în Iad, dacă nu este bazat pe Scriptură! Dumnezeu știe adevăratele probleme, El știe care e păcatul. Să nu le mai dăm sfaturile noastre!

Lucrul acesta poate să fie mai greu decât ne imaginăm. Poate de multe ori când am fost solicitați să consiliem pe cineva, le-am spus numai ce am gândit și mai târziu am realizat că de fapt, nu avem nici un verset care să demonstreze acele lucruri. Să nu mai facem asta! Isaia 55:8  – “gândurile Mele nu sunt ca ale tale și căile Mele sunt mai mari decât ale Tale”. Spuneți-le oamenilor Cuvintele lui Dumnezeu, nu ale voastre!

Scopul consilierii este împăcarea cu Dumnezeu. Fără acest pas împlinit, nu putem merge mai departe. Apoi următorul pas, problemele interpersonale! Pe măsură ce dezvoltăm un plan, devine tot mai important. Întâi rezolvarea problemelor dintre ei și Dumnezeu și apoi problemele cu alții!

Dar mai jos, o să vă prezentăm lucruri și acțiuni practice, nu doar teoretice, care ne pot fi de mare ajutor în consiliere!

 

 

PRIMII PAȘI

Dacă spui că vrei să consiliezi pe cineva, trebuie să fi foarte atent la câteva aspecte, pentru că urmează să îți iei niște angajamente:

*Te dedici să te rogi zilnic pentru cei consiliați

2 Timotei 2:24-26Și robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie bland cu toți, în stare să învețe pe toți, plin de îngăduință răbdătoare, să îndrepte cu blândețe pe potrivnici, în nădejdea că Dumnezeu le va da pocăința ca să ajungă la cunoștința adevărului; și, venindu-și în fire, să se desprindă din cursa diavolului, de care au fost prinși ca să-i facă voia. Spune că ar trebui să ceri ca Dumnezeu să le dea pocăința! Până la urmă, aceasta este rezolvarea. În general, problemele oamenilor se datorează păcatului. Probleme financiare? Datorită păcatului. Probleme în căsnicie? Datorită păcatului. Pocăința și împăcarea cu Dumnezeu, repară toate problemele vieții! Te dedici să te rogi pentru ei, zilnic.

*Te dedici să te rogi zilnic, pentru tine! Iacov 1:5Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi data. Cui îi lipsește înțelepciunea, trebuie să o ceară de la Dumnezeu. Dacă vrei să ști ce vrea Dumnezeu, trebuie să ai înțelepciune!

Deci, dacă consiliezi pe cineva, trebuie să te rogi zilnic; pentru ei și pentru tine. Câți oameni crezi acum că poți consilia, dacă trebuie să te rogi pentru problemele lor, în fiecare zi? 50 de oameni? Poți? Sau poate 20? Nu cred că am putea! Probabil, nu am putea mai mult de 2 sau 3. Cam atât ar trebui să avem, pentru a fi eficienți! Este foarte epuizant și este normal să fie așa. Dacă nu este, atunci e o problemă! Dacă te vei dedica prea multor oameni, nu vei mai fi eficient, vei fi foarte epuizat și relația ta personală cu Dumnezeu, se poate clătina!

Deasemenea, trebuie să fim foarte conștienți de pericolul consilierii! Am și atins puțin acest subiect. Galateni 6:1 Ia seama la tine… Ce înseamnă asta de fapt? Ce înseamnă acest verset? Să ai grijă, să nu fi prins și tu în problemă! Dintr-o dată, te poți găsi în mijlocul problemei lor, începi să devii supărat, să acuzi stânga dreapta și practic ești prins acolo unde nu ar fi trebuit! Mare atenție! Poate mergem acasă și bârfim cu soțiile noastre, despre acea persoană… Și dintr-o dată păcatul lor, este și asupra noastră. Isus a spus la un moment dat  Nu judecați, ca să nu fiți judecați! Asta nu înseamnă să nu judeci! Înseamnă că așa cum măsori lucrurile, îți măsori ție! Deci consilierea pe care eu o dau, în primul rând o “mănânc” eu. În consiliere nu doar “hrănești” ci și “mănânci”! Dacă spun ceva unei persoane, ar trebui să fiu gata să mănânc și eu! Acesta este un alt motiv pentru care nu putem consilia 50 de persoane! Nu avem cum să mâncăm de la 50 de oameni. Trebuie să avem atâția oameni cât putem noi aplica, bine!

 

CUM ABORDEZ CONSILIEREA?

O să vedem exemple practice, cum abordăm sesiunile de consiliere, în funcție de progresul lor.

Prima întâlnire vine cu niște scopuri personale dar și pentru cealaltă persoană. Ca și scopuri personale, putem aborda câteva aspecte foarte practice.

  • Vrei să devii demn de încredere!Acesta este un prim scop al tău. Trebuie să dezvolți o relație cu persoana pe care o consiliezi, ca ei să se simtă confortabil cu tine așa cum s-ar simți cu Isus! Ei trebuie să știe că pot avea încredere în tine. Dacă acest pas nu e împlinit, nu poți fi consilierul lor. Vor judeca tot ce spui, vor respinge, nu le va plăcea nimic pentru că vor crede că ai alte motive! Trebuie să le câștigi încrederea! Aici intervin și aspectele culturale. Fiecare cultură, popor, are anumite modalități prin care poți arăta unei persoane că îți pasă și că ești de încredere. Spre exemplu, surdo-muții, au propria lor cultură. Sunt niște grupuri de oameni complet diferiți. Ei se ating foarte mult, relaționează foarte mult în social-media, simt această nevoie constantă de comunicare! În alte culturi, dacă plângi în fața unei persoane, arată că îți pasă de ea; sau dacă îi privești în ochi; în altele dacă stai cu fața în pământ! Deci trebuie abordată fiecare situație ținând cont și de împrejurarea culturală în care vă aflați.
  • Este o modalitate universală prin care putem arăta oamenilor, că nu suntem nici demni de încredere și că nici nu ne pasă de ei! Telefonul mobil, deseori devine o distracție în timpul sesiunilor de consiliere. Niciodată într-o sesiune de consiliere, atunci când cineva își varsă toată inima înaintea ta, însearcă să se descarce și să capete încredere în tine, nu ar trebui să ai conversații la telefon, cu alte persoane. Asta este o dovadă a lipsei de respect, a faptului că ție nu îți pasă deloc de ei și de ceea ce spun!
  • Deasemenea, sunt anumite întrebări, în funcție de cultură mai ales, care pentru unii sunt inacceptabile. Trebuie mare atenție și înțelepciune în abordarea oamenilor, ținând cont de aspectul cultural. Trebuie să consturim o relație de încredere, ca oamenii care au venit să fie consiliați să vadă că ne pasă de ei și că vrem să îi ajutăm!

 

Deci, în prima întâlnire, trebuie să facem lucruri prin care să le câștigăm încrederea, ca sesiunile de consiliere să nu fie niște ore pierdute în van! Ascultăm , ascultăm, ascultăm! Și foarte important, nu încercăm să corectăm! Cel puțin, nu acum! Un verset care ne poate da un imbold în a asculta mai mult este în Proverbe 18:13Cine răspunde fără să fi ascultat, face o prostie și își trage rușinea. Poate trebuie să ascultăm de 50 de ori mai mult decât credeam noi că trebuie să ascultăm.

 

 

 

CUM ASCULTĂM?

Iată unele modalități prin care putem asculta și înțelege mai bine ceea ce ne spun persoanele, atunci când suntem la sesiunile de consiliere.

*Putem să ne notăm lucruri într-un carnețel. De cele mai multe ori, eu merg la sesiunile de consiliere cu un pix și o foaie și îmi notez ceea ce aud. Asta poate să spună celui ce îl consiliezi că ești atent, că are importanță ceea ce spune el; dar trebuie să le spunem dinainte să notăm de ce facem asta, ca nu cumva să creadă că vrem să ținem o evidență a greșelilor lor, sau să folosim împotriva lor. Notăm, ca până data viitoare să încercăm să abordăm problemele pe care le au ei, pe rând!

*Putem pune întrebări clarificatoare. De exemplu: Deci ce vrei tu să spui este că…? Deci prin asta vrei să spui că…? Acestea  sunt întrebări care clarifică, pentru că de multe ori, ei vor spune lucruri care nu au legătură cu problema și trebuie să te convingi care e problema! Încerci să îți dai seama ce spune acea persoană! Te rog repetă asta! Ce ai vrut să spui prin asta? Acestea sunt întrebări foarte importante care ne pot ajuta să înțelegem mai repede ceea ce ei vor să spună. Poți să spui asta altfel? Nu înțeleg ce vrei să spui exact. Vrei să mai repeți? Întrebări clarificatoare.

Deci, ne amintim care era scopul principal? Scopul principal este să le câștigăm încrederea. Trebuie să le dovedim cumva că ne pasă de ceea ce ne spun ei. Trebuie să abordăm asta în funcție de situație. Nu trebuie să fim nici prea blânzi, dar nici prea fermi. Trebuie să avem înțelepciune de la Dumnezeu!

Un alt lucru pe care îl putem face și poate fi de mare ajutor, este rugăciunea. Ne putem ruga chiar în timp ce ei vorbesc; în duhul nostru, nu neapărat cu voce tare, pentru că ar fi intimidant pentru ei. Ne rugăm pentru acea persoană, ca Dumnezeu să scoată lucrurile la iveală! Dar atenție mare, nu trebuie să devină intimidant!

În Matei 12:34 este un principiu. Pui de năpârci, cum ați putea voi să spuneți lucruri bune, când voi sunteți răi? Căci din prisosul inimii vorbește gura. Care este principiul întâlnit aici? Cuvintele noastre vin din inimă, direct! Poate de multe ori nu vrei asta, dar asta se întâmplă! Poate la fiecare propoziție rostită de cei pe care îi ascultăm, iese amărăciune, neiertare, mânie; poate împotriva soțului, a soției, a mamei, a copiilor. Poate de multe ori ați spus oamenilor: Este foarte clar că asta este problema! Iar ei au rămas uimiți că știți, chiar dacă nu au spus-o încă. Dar de fapt ei au spus-o, doar că cu alte cuvinte; au ocolit-o! Cuvintele care ne ies pe gură, vin din inimă! Am auzit de multe ori:  A, nu am vrut să spun asta! Era o glumă! Ba da, chiar ai vrut! Și a venit din inimă!

Consilierea se poate face foarte bine și în echipă! O persoană conduce, alta se roagă și altă persoană poate lua notițe! Este mult mai practic și presiunea consilierii se împarte la trei sau patru sau doi. Sesiunile vor decurge mai bine!

La prima întâlnire pentru consiliere, nu încercăm să reparăm nimic. Ei au nevoie să plece cu speranță. Câștigăm încrederea, ascultăm, ne rugăm și le dăm speranță! Au nevoie de cineva căruia să le pese de ei. Dacă ei au speranță, șansele de a fi recuperați cresc considerabil. Proverbe 13:12O nădejde amânată îmbolnăvește inima, dar o dorință împlinită este un pom de viață.

Acestea sunt scopurile pe care le avem noi ca și consilieri. Câștigăm încredere, ascultăm, ne rugăm și le dăm speranță!

Acum, avem scopurile pentru cei consiliați. Trebuie ca ei să primească această speranță. Deci, cum dau cuiva speranță? Cuvântul lui Dumnezeu care este lucrător, ne oferă foarte multe versete, cu ajutorul cărora putem da speranță oamenilor. 1 Corinteni 10:13Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Și Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiți ispitiți peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit și mijlocul să ieșiți din ea, ca s-o puteți răbda! Este unul dintre ele. Ce spune acest verset de fapt? Înseamnă că nu sunt singurii și că nu sunt nici singuri. Apoi, le putem spune o mărturie; a unei persoane care a trecut prin așa ceva, sau poate a noastră sau le spunem despre un personaj biblic care a avut probleme cu Dumnezeu din cauza păcatului; avem atâtea exemple în Biblie în care Dumnezeu a restaurat complet oameni și s-a folosit de ei:

-Pavel, omora creștini, a fost restaurat de Dumnezeu

-David, din genealogia lui a venit Isus

-Moise, a fost un ucigaș, și apoi Dumnezeu s-a folosit de el ca să elibereze poporul evreu

Le spunem mărturii, ca să vadă că ei nu sunt singurii cu probleme. Trebuie să realizeze și să conștientizeze că orice păcat poate fi iertat de Dumnezeu! 1 Ioan 1:9Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice nelegiuire! Trebuie să-i încurajăm ca ei să citească versetele, pentru că, Cuvântul lui Dumnezeu este viu, cercetează profunzimile inimii și poate lucra în ei chiar atunci când îl citesc. Așa realizează că nu le dai doar niște sfaturi și că este Cuvântul lui Dumnezeu care lucrează în ei! Apoi pasul următor, este ca ei să-și ceară iertare lui Dumnezeu și practic, pocăința este rezolvarea tuturor problemelor!

Am văzut câțiva pași practici pe care îi putem urma, în prima sesiune de consiliere. Trebuie să ne rugăm zilnic, pentru ei și pentru noi ca să avem înțelepciune. Apoi avem anumite scopuri pentru ei și pentru noi; și dacă nu poți să te vezi cu ei decât odată, nu încerca să rezolvi nimic! Scopul tău trebuie să fie acela, ca ei să plece cu speranța în Cristos!

Urmează perioada dintre prima și a doua întâlnire, timp în care vei continua să te rogi, pentru cei consiliați, dar și pentru tine, în fiecare zi! Apoi, la a doua întâlnire, trebuie să identificăm o acțiune sau un gând nebiblic care trebuie abordat! Primul lucru, dacă ne amintim din primul capitol, este ca ei să aibe o relație cu Dumnezeu! Relația cu Dumnezeu are prioritate. 2 Corinteni 5:18Și toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Cristos și ne-a încredințat slujba împăcării; Acest verset ne spune că scopul nostru, este să împăcăm oamenii cu Dumnezeu.

Așadar, cum facem asta? Cum ajung să îndeplinesc asta? Îmi iau timp pentru ei; mă uit peste notițele mele și încerc să îmi dau seama care este adevărata problemă între ei și Dumnezeu. Nu între soț și soție, sau copii, sau părinți; sau care e relația cu șeful lor; identificăm o acțiune sau un gând nebiblic, care sunt o problemă în relația lor cu Dumnezeu!

Apoi, putem trece la pasul următor al celei de-a doua întâlniri, care va fi decisiv în ideea că așa vom afla dacă sunt serioși sau nu în încercarea lor de a schimba ceva. Le dăm temă. Acum este timpul ca și ei să înceapă să lucreze! Această temă, este doar un test, după cum spuneam. Care este testul? Luca 16:10Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios și în cele mari. Și cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept și în cele mari. Sunt ei pocăiți? Au dorință sau râvna ca să se schimbe? 2 Corinteni 7:10-11În adevăr, când întristarea este după voia lui Dumnezeu, aduce o pocăință care duce la mântuire și de care cineva nu se căiește niciodată; pe când întristarea lumii aduce moartea. Căci uite, tocmai întristarea aceasta a voastră, după voia lui Dumnezeu, ce frământare a trezit în voi! Și ce cuvinte de dezvinovățire! Ce mânie! Ce frică! Ce dorință aprinsă! Ce râvnă! Ce pedeapsă! În toate, voi ați arătat că sunteți curați în privința aceasta. Dacă ei atunci când merg acasă, nu vor rezolva o temă mică, ceva foarte simplu, nici măcar nu vor încerca să repare ceva! Dacă o persoană nu este gata să spună Voi face tot ceea ce este necesar! Atunci nu este gata pentru consiliere! Trebuie să fie dornici, temători, pasionați, și Pavel spune că asta demonstrează că ei s-au pocăit! În a doua întâlnire, de fiecare dată le dai temă! Vreau să notezi într-un jurnal când îți bați soția! Cine era acolo?  Sau Când te îmbeți? Cu cine ești? Lucruri simple, nimic prea greu! Dar, nu trebuie să le spunem că este un test, pentru că asta va ruina totul! Vor face tema, doar pentru că trebuie și nu pentru că vor cu adevărat să se schimbe! Sau le puteți da câte un verset de memorat!

Apoi, data viitoare, dacă ei nu și-au făcut tema, asta spune multe despre ei, dacă vor sau nu să facă ceva în privința schimbării! Poate că nu le pasă, sau nu lucrează din greu, nu sunt pasionați, doritori…! Ca să fiți siguri că ei nu fac altceva decât să piardă timp, le dați timp măcar două întâlniri, iar dacă nu fac temele niciodată, este destul de clar să vezi că nici nu vor să facă o schimbare în viața lor! Și nu mai are nici un rost să vă implicați emoțional, fizic, spiritual în viața cuiva, care nu are dorință să se schimbe.

Majoritatea creștinilor asta fac. Petrec timp cu oameni care nu vor să se schimbe. Și cei care vor cu adevărat să se schimbe, nu au consilieri care să vină la ei, pentru că sunt implicați în altă parte și sunt practic nefolositori! Vrei să îți salvezi căsnicia, dar nu ți-ai cerut iertare soției? Cred că nu vrei să îți salvezi căsnicia de fapt! Tema este importantă! Este un test!

Ioan 2:23-25Pe când era Isus în Ierusalim, la praznicul Paștilor, mulți au crezut în Numele Lui; căci vedeau semnele pe care le făcea. Dar Isus nu se încredea în ei, pentru că îi cunoștea pe toți. Și n-avea trebuință să-I facă cineva mărturisiri despre niciun om, fiindcă El însuși știa ce este în om. Isus nu s-a încrezut în ei. Nu s-a dedicat lor, pentru că le cunoștea inimile. Asta încerci să faci prin temă. Să afli ce este în inima lor. Este vreo dorință ca să repare ce este stricat? Sunt ei gata să facă orice, cu orice preț?

După a doua întâlnire, când avem discuții cu ei, să fim siguri că nu le spunem doar ce credem noi. Trebuie să le spunem Cuvintele lui Dumnezeu, ceea ce vrea Dumnezeu ca ei să audă! Noi avem personalități diferite, poate vrem ca ei să fie mai iubitori, sau mai preciși sau mai modești; încercăm oarecum să le inducem propriile noastre păreri. Să nu facem asta! Să nu îi facem să arate ca noi! Atunci când îi consiliem, să le dăm Cuvintele lui Dumnezeu, de care au nevoie!

În continuare, procesul nu este diferit de a doua întâlnire. La fiecare întâlnire încercăm să depistăm câte o problemă și niciodată nu trecem la o altă problemă, până nu am rezolvat-o pe aceasta! Dar, cea mai mare problemă și prioritatea cea mai mare este dacă au o problemă între ei și Dumnezeu!

La fiecare întâlnire trebuie să primească temă! Este singura modalitate prin care ne putem da seama dacă sunt serioși în acest proces de restaurare sau nu! Altfel, ne vom trezi că am pierdut zile, săptămâni, sau luni de zile, întâlnindu-ne cu anumite persoane, stând de vorbă, consumând energie, efort fizic, psihic, iar ei nu fac nimic să se schimbe, poate doar le place să stea de vorbă cu cineva!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: