CONSILIERE SPIRITUALĂ PE ÎNȚELESUL TUTUROR! – Lecția 3

shutterstock_689390650-1600x600Ioan 3:16 – Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.

În dragostea mare pentru om, Dumnezeu a trimis pe planeta noastră, Pământ, în vederea împăcării omenirii cu EL, pe Fiul Său iubit, Isus Cristos, care a plătit prețul prin jertfa de la Calvar.

Apoi, prin Duhul Sfânt și Cuvântul Său Biblic, a făcut posibilă NAȘTEREA SPIRITUALĂ (nașterea din nou) și implicit o relație personală cu Dumnezeu, prin CREDINȚA ÎN ISUS CRISTOS!

Această relație personală cu Dumnezeu, aduce împlinirea și fericirea celui ce o acceptă și este gata să trăiască o viață nouă, biblică, zi de zi. Din cauza nevegherii și acceptării păcatului în viața noastră, această relație se poate răci sau chiar rupe uneori, lucru care aduce durere, disperare sau chiar DEPRESIE, în  multe cazuri.

Ce este de făcut în astfel de situații? Cum ne revenim? Cei mai mulți nu au curajul să discute cu nimeni acest lucru și astfel trăiesc cu această povară pe umeri, până sunt doborâți la pământ. Ba mai mult, și cei care încearcă să ne sfătuiască, de multe ori nu cunosc Cuvântul biblic, ci doar ne dau sfaturile lor, lucru care poate să amelioreze pentru moment durerea și tristețea, dar problema continuă să rămână. Și astfel ne trezim că tot mai muți creștini din bisericile noastre, sunt triști și răpuși de povara păcatului, cu toate că Dumnezeu ne vrea fericiți și plini de vlagă, ca să putem molipsi pe toți cei cu care intrăm în contact zilnic.

Ei bine, cu ajutorul lui Dumnezeu și inspirați de Duhul Sfânt, mai mulți frați cu inimă mare, maturi și cu multă experiență, au pus împreună un curs pe domeniul Consilierii Spirituale și refacerea relației cu Dumnezeu, lucru care este obligatoriu în readucerea noastră la o stare spirituală bună și la trăirea unei vieți împlinită și fericită.

Aceste lecții, sunt prezentate în modul cel mai simplu și practic posibil, bazate în întregime pe Cuvântul lui Dumnezeu, singurul care ne învață exact ce să face în orice situație prin care trecem și care are putere să ne revigoreze și astfel, să putem fi creștinii doriți de Dumnezeu.

Sper să vă fie de folos, în primul rând pentru nevoile spirituale personale, iar apoi, să ajutați și pe alții din casă, biserică și de ce nu, poate pe colegii dumneavoastră, atunci când trec prin situații grele!

Cu dragoste,

mike olariLecția III

PLANUL DE ACȚIUNE ȘI PLANUL DE URGENȚĂ

            Putem presupune că un om spiritual nu poate cădea vreodată? Nu! Galateni 6:1Fraților, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greșeală, voi, care sunteți duhovnicești, să-l ridicați cu duhul blândeții. Și ia seama la tine însuți, ca să nu fii ispitit și tu. Acest verset, ne spune că însuși cei care consiliază, pot cădea!

Deci poate oamenii au sau nu o relație bună cu Dumnezeu. Nu trebuie să presupunem că au, sau că nu au! Altfel, nu ar mai fi avertismentul din Galateni 6:1, ca și cei care sunt duhovnicești, să aibe grijă! Nu înseamnă neapărat că oamenii nu au o relație cu Dumnezeu! Poate au avut, au căzut și încearcă să se ridice! Poate ei Îl iubesc pe Domnul, se luptă din răsputeri să se ridice, dar au nevoie de ajutor.

Ajutorul pe care îl oferim noi, după cum am văzut și mai sus, trebuie să fie oferit din Cuvântul lui Dumnezeu. Proverbe 14:12Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se vede că duc la moarte! Poate sfatul nostru nu este neapărat rău, sau prea slab…, dar, trebuie să fim conștienți că dacă este doar sfatul nostru, și nu din Cuvântul lui Dumnezeu, putem conduce pe om către moartea sa spirituală! De aceea nu trebuie să forțăm prea mult! Dacă le spunem din Cuvântul lui Dumnezeu, nu înseamnă că le spunem și ce să facă! Acum ei au decizia din nou, de a face ce este correct. Ei vor decide să facă ce este bine sau ce este rău! Calea lui Dumnezeu, sau calea lor!

Dar, cum îi ajutăm să meargă pe calea lui Dumnezeu? Poate toată viața lor au mers doar pe calea lor, pentru că poate numai asta au știut. Ce fac acum? Este o întrebare întâlnită des.

Ne trebuie un plan de acțiune! Nu putem spune copilului nostru să nu își lase farfuria pe masa după ce a mâncat prânzul, dacă niciodată nu i-am arătat ce să facă cu farfuria! Întâi îi arătăm, dăm instrucțiuni, trebuie să îl învățăm, îi dai o cale pe care să meargă! Acesta este un plan de acțiune! Dacă toată viața lor au făcut ceva într-o singură direcție, care îi conducea numai spre moarte, poate nu au cunoscut altă cale! Poate au nevoie de ajutor ca să identifice unde se separă calea lor de calea Domnului! Atunci, intervine ambiția lor egoistă! E calea mea! Mai bine aici! Se concentrează numai pe eu-l lor!

Deci, cum îi ajutăm să renunțe la calea lor și să se îndrepte spre calea lui Dumnezeu? Romani 13:14…ci îmbrăcați-vă în Domnul Isus Cristos și nu purtați grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziți poftele. Ce ne spune asta? Să nu purtăm grijă de eu-l nostru! Ca să nu trezim poftele! Deloc! Înseamnă să închidem orice ușă, care duce spre calea ta! Blocheaz-o ca să fi sigur că nu mai poți merge acolo! Dar, cum închid calea cea veche, ca întotdeauna să merg în direcția lui Dumnezeu? Cum să o blochez, pentru a nu mai trece pe acolo? Ce decizie voi face când ajung la “punctul fierbinte”?

Acest blocaj, îl numim plan de acțiune! Ne ajută să închidem orice ușă, ca firea noastră să nu mai meargă în direcția opusă lui Dumnezeu! Dacă  ne imaginăm un scenariu, gândiți-vă la un om care tot impul vrea să fie în top, la muncă, acasă, întotdeauna vrea să se impună, să aibe dreptate, un om egoist și mândru! Un pas practic pentru a scăpa de această problemă, este înlocuirea acestei ambiții egoiste și mândrie, cu slujirea! Opusul egoismului! Deci trebuie identificate anumite activități prin care poți sluji unor oameni! De exemplu, ajuți un vecin să lucreze ceva în grădina lui, sau la masa de prânz, poți spăla vasele, astfel ajutând-o pe soția ta! Toate aceste sfaturi sunt bune, dar, putem să le susținem biblic? Să nu uităm că nu trebuie să dăm doar sfaturi, ci sfaturi biblice! Orice sfat dat de noi, trebuie susținut cu Scriptura, altfel putem conduce oamenii spre moarte, chiar dacă poate sfatul dat de noi, ni se pare bun!

Matei 20:25-28Isus i-a chemat și le-a zis: “Știți că domnitorii Neamurilor domnesc peste ele, și mai marii lor le poruncesc cu stăpânire. Între voi să nu fie așa. Ci oricare va vrea să fie mare între voi să fie slujitorul vostru; și oricare va vrea să fie cel dintâi între voi să vă fie rob. Pentru că nici Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți.” Pentru mulți oameni, acest verset este aproape imposibil! În special pentru cei obișnuiți să dea ordine, iar ceilalți să facă așa cum li s-a spus! Trebuie smerenie, mai multă ascultare decât vorbire, slujire! Întâietatea celuilalt primează! Pentru unii poate însemna chiar ieșirea din conducerea bisericii! Pentru că de fiecare data când se află în poziția de a predica, sau de a lua decizii, ești plin de mândrie, egoism! Sau poate pentru tineri, să nu mai facă un anumit sport, pentru că de fiecare data când îl practică, sunt atât de mândri de asta, că nimeni nu mai poate ajunge la ei! Aici este o luptă împotriva propriei personalități! Nu vreau să mă mai pun în poziția asta! Chiar dacă sunt bun în ceea ce fac! Vreau să slujesc mai mult!

            Dacă de fiecare data când treci pe lângă o anumită casă, iese de acolo un câine și te atacă, care ar fi acțiunea următoare pentru a evita asta? Schimbi traseul! Iar data viitoare, vei identifica un traseu pe care nu mai există o amenințare la integritatea ta! Acesta este practic un plan de acțiune! Identifici unde se produce ruptura, și pui un blocaj, care să te ajute să schimbi direcția.

Dacă ai o problemă cu computerul, și de fiecare data când îl deschizi ești tentat să intri pe lucruri deocheate, probabil soluția ar fi să scapi de computer! Mulți spun că nu pot să supraviețuiască fără el! Dar, ai vrea mai degrabă să trăiești toată viața într-o decepție decât să scapi de computer și să fi pe placul lui Dumnezeu? Cât de serios ești în a te debarasa definitiv de ceea ce îți produce rău?

Deci, ajuți o persoană să identifice dacă încă mai face pași pe propria cale, care după cum am văzut, duce la moarte! Galateni 5:13Fraților, voi ați fost chemați la slobozenie. Numai nu faceți din slobozenie o pricină ca să trăiți pentru firea pământească, ci slujiți-vă unii altora în dragoste. Dar, este mai mult decât a nu face! De multe ori spunem nu face asta, sau asta, sau ne așteptăm la o persoană ca să nu facă anumite lucruri! Dar Scriptura ne spune că noi trebuie să și facem anumite lucruri! Noi nu putem să ne oprim fără Dumnezeu! Sau fără ajutorul unui frate.

Ca oamenii să se oprească din a mai face anumite lucruri, trebuie să știe ce să facă diferit! Să le dăm ceva să facă! Să slujească, să fie smeriți! Gândiți-vă la Zacheu! Când s-a pocăit, a declarat public ceea ce urma să facă și anume să dea înapoi de patru ori, celor păgubiți! Nu doar se pocăise, dar a făcut și un plan de acțiune, care a arătat dovada pocăinței și că face opusul a ceea ce era calea lui. Nu se poate să slujești și să fi egoist! Sau să fi smerit și egoist! Deci poți sluji, dar numai cu smerenie! Slujirea este o acțiune și este foarte important cum o faci! Dacă doar le dăm ceva să facă, poate nu îi ajutăm cu nimic. Este posibil ca ei să trebuiască să învețe ce este smerenia, umilința, apoi să învețe să slujească, folosind smerenia!

Trebuie ca în această etapă, să identificăm locul, momentul sau acțiunea care îi face pe ei să cedeze de fiecare dată! Fie că e la computer, sau când trec pe lângă o anume fată, care este punctul în care ei cedează? Poate ei nu vor asta, dar nu au putere și cedează mereu! Face parte din etapa de început a planului de acțiune. Afli unde se produce ruptura!

Un exemplu din viața reală. Dacă se tot enervează pe soție atunci când poartă conversații. Va trebui să vedeți care era cauza, despre ce discutau! Dacă este din cauza banilor, trebuie să facă ceva în privința asta. Nu le putem spune să nu mai vorbească despre bani, pentru că la un moment dat tot o vor face. Le poți spune să vorbească despre acest subiect într-un loc public, unde nu pot să ridice vocea, pentru că ar fi rușinos și intimidant. Doar identifici situația care îi conduce spre ispită, după care le putem da versete despre ce este smerenia, ce este slujirea, cum trebuie să-și iubească soția! Și apoi, ce să facă pentru a evita calea lor și a-i muta pe calea lui Dumnezeu! Îi îndepărtezi de direcția lor, către direcția lui Dumnezeu!

Planul de acțiune este ca să le schimbăm direcția lor, care duce clar spre păcat sau spre căderea lor. Planul de urgență este aplicabil atunci când ei au pornit spre direcția lui Dumnezeu și îi ajuți să se schimbe, fără ca ei să mai păcătuiască! Poate să fie un apel către o persoană atunci când sunt pe punctul de a ceda, sau să meargă la cineva acasă sau poate să se separe pentru o perioadă, ori să petreacă noaptea în alt loc, depinde de situație!

Deci diferența dintre un plan de acțiune și un plan de urgență este că planul de urgență este pentru a-l opri pe om să mai meargă pe calea sa și să meargă pe calea Domnului, iar planul de urgență este ca să îl oprești din a mai derapa, în alte direcții, atunci când este pe calea Domnului. Planul de urgență trebuie să fie gata oricând să fie aplicat! Deci este pentru cineva care încearcă cu adevărat, are toate calificările unei persoane care încearcă cu adevărat, dar nu găsește o cale sau nu are puterea de a birui. Și pentru asta, le dai acest plan.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: