Ioan 3:16 – Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.
În dragostea mare pentru om, Dumnezeu a trimis pe planeta noastră, Pământ, în vederea împăcării omenirii cu EL, pe Fiul Său iubit, Isus Cristos, care a plătit prețul prin jertfa de la Calvar.
Apoi, prin Duhul Sfânt și Cuvântul Său Biblic, a făcut posibilă NAȘTEREA SPIRITUALĂ (nașterea din nou) și implicit o relație personală cu Dumnezeu, prin CREDINȚA ÎN ISUS CRISTOS!
Această relație personală cu Dumnezeu, aduce împlinirea și fericirea celui ce o acceptă și este gata să trăiască o viață nouă, biblică, zi de zi. Din cauza nevegherii și acceptării păcatului în viața noastră, această relație se poate răci sau chiar rupe uneori, lucru care aduce durere, disperare sau chiar DEPRESIE, în multe cazuri.
Ce este de făcut în astfel de situații? Cum ne revenim? Cei mai mulți nu au curajul să discute cu nimeni acest lucru și astfel trăiesc cu această povară pe umeri, până sunt doborâți la pământ. Ba mai mult, și cei care încearcă să ne sfătuiască, de multe ori nu cunosc Cuvântul biblic, ci doar ne dau sfaturile lor, lucru care poate să amelioreze pentru moment durerea și tristețea, dar problema continuă să rămână. Și astfel ne trezim că tot mai muți creștini din bisericile noastre, sunt triști și răpuși de povara păcatului, cu toate că Dumnezeu ne vrea fericiți și plini de vlagă, ca să putem molipsi pe toți cei cu care intrăm în contact zilnic.
Ei bine, cu ajutorul lui Dumnezeu și inspirați de Duhul Sfânt, mai mulți frați cu inimă mare, maturi și cu multă experiență, au pus împreună un curs pe domeniul Consilierii Spirituale și refacerea relației cu Dumnezeu, lucru care este obligatoriu în readucerea noastră la o stare spirituală bună și la trăirea unei vieți împlinită și fericită.
Aceste lecții, sunt prezentate în modul cel mai simplu și practic posibil, bazate în întregime pe Cuvântul lui Dumnezeu, singurul care ne învață exact ce să face în orice situație prin care trecem și care are putere să ne revigoreze și astfel, să putem fi creștinii doriți de Dumnezeu.
Sper să vă fie de folos, în primul rând pentru nevoile spirituale personale, iar apoi, să ajutați și pe alții din casă, biserică și de ce nu, poate pe colegii dumneavoastră, atunci când trec prin situații grele!
Cu dragoste,
mike olari
LECȚIA V
GÂNDURI NEBIBLICE. CAUZE ȘI CONSECINȚE
ISPITA ȘI ÎNCERCAREA
În această lecție, vom aborda un subiect foarte important și anume, schimbarea minții, a atitudinii, a comportamentului și cum să ne conformăm doar la voia lui Dumnezeu.
Romani 12:2 – Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită. Astfel, începe procesul de schimbare. Începe în minte, pentru că tot ce gândești, se vede în acțiuni. Pe de altă parte, dacă nu împlinești Romani 12:2 și te conformezi cu lumea, atunci lumea îți va influența gândurile și vei fi plin de ură, răzvrătire, mânie! O să vedem mai jos, o serie de versete, care vorbesc despre acțiuni și gânduri nebiblice și cum le abordează Scriptura.
- Ură – 1 Ioan 3:15 – Oricine urăște pe fratele său este un ucigaș; și știți că nici un ucigaș n-are viața veșnică rămânând în el.
- Neascultare – 1 Samuel 15:23 – Căci neascultarea este tot atât de vinovată ca ghicirea, și împotrivirea nu este mai puțin vinovată decât închinarea la idoli și terafimi. Fiindcă ai lepădat Cuvântul Domnului, te leapădă și El ca împărat.
- Amărăciune – Efeseni 4:31-32 – Orice amărăciune, orice iuțime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire și orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru. Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Cristos.
- Egoism – Filipeni 2:3-4 – Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuși. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora.
- Mândrie – Proverbe 16:18 – Mândria merge înaintea pieirii și trufia merge înaintea căderii.
- Mânie – Iacov 1:19-20 – Știți bine lucrul acesta, preaiubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie, căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu.
- Îngrijorare – Filipeni 4:6-7 – Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri. Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Cristos Isus.
- Frică – 1 Ioan 4:18 – În dragoste nu este frică, ci dragostea desăvârșită izgonește frica, pentru că frica are cu ea pedeapsa; și cine se teme n-a ajuns desăvârșit în dragoste.
- Poftă – Matei 5:28 – Dar eu vă spun că oricine se uită la o femeie ca s-o poftească a și preacurvit cu ea în inima lui.
- Îndoială – Iacov 1:6-8 – Dar s-o ceară cu credință, fără să se îndoiască deloc, pentru că cine se îndoiește seamănă cu valul mării, tulburat și împins de vânt încoace și încolo. Un astfel de om să nu se aștepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât și nestatornic în toate căile sale.
- Minciună – Proverbe 12:20a – Înșelătoria este în inima celor ce cugetă răul.
Te-ai gândit de câte ori te-ai mâniat (Iacov 1:19-20) și probabil ai crezut că pe bună dreptate… Dar, nu putem ca prin mânie, să facem ceva bun. De multe ori, poate am văzut o anume greșealăla cineva și ne-am mâniat. Dar, nu putem să îndreptăm o greșeală cu un răspuns mânios. Dimpotrivă, situația se înrăutățește.
Sau să ne gândim la Pavel, când ne îndeamnă să nu ne îngrijorăm de nimic (Filipeni 4:6-7). Pavel fusese bătut până aproape de moarte, apoi a trebuit să se întoarcă în același loc unde fusese bătut, alungat de acolo! Și el spune că nici chiar în astfel de momente nu trebuie să te îngrijorezi. De ce? Pentru că ai pacea lui Dumnezeu care îți păzește și inima și mintea. Dar dacă lași ca acea sămânță de îngrijorare să crească, ea se va face o plantă mare, și ca orice plantă, va produce niște fructe, roade – teamă, frică, îngrijorare, anxietate. Începi să ai atacuri de panică, nu mai ești capabil de nimic, te speri de orice situație.
Dacă ne uităm la 1 Ioan 4:18, vedem și cum putem alunga teama, frica. Este un verset destul de ciudat, nu? În dragoste nu este frică, ci dragostea desăvârșită izgonește frica, pentru că frica are cu ea pedeapsa; și cine se teme n-a ajuns desăvârșit în dragoste. Dragostea perfectă sau desăvârșită, alungă orice frică. De ce dragostea? Cine e dragoste? Dumnezeu este dragoste. Dacă ai o relație cu Dumnezeu și ști că El te iubește, îți mai este teamă de ceva? Când ai siguranța acestui lucru, nu mai trebuie să ai teamă, frică, îngrijorare.
Dacă ne gândim la poftele firești, la tot ce înseamnă ispită, ele au un anumit punct de început. Matei 5:28 – Dar eu vă spun că oricine se uită la o femeie ca s-o poftească a și preacurvit cu ea în inima lui. Poate ca totul să înceapă prin ochi, apoi se dezvoltă în minte. Gândiți-vă la David. Când a început păcatul pentru el? A văzut-o el oare pe Batșeba pe acoperiș, fără haine? Știați că oamenii în acele zile se spălau cu hainele pe ei? Și în zilele noastre, în India, oamenii fac la fel. Se spală pe sub haine, fiindcă purtau niște haine largi și mai ales, Batșeba era într-un loc public. Pentru David, nu faptul că a văzut-o dezbrăcată l-a făcut pe el să cadă în păcat! Ci faptul că a avut o problemă în mintea sa, cu pofta! Iar când a văzut o femeie frumoasă, acela a fost momentul care a declanșat totul. Apoi a crescut în mintea lui, ceva ce până atunci nu era acolo! În alte culturi, oamenii se duc într-o cameră privată, se spală fără haine pe ei. Acolo nu a fost această situație. Era într-un loc public și complet îmbrăcată. Păcatul lui David a început prin ochi… dacă ar fi întors privirea, să se țină de un plan de acțiune, poate nu s-ar fi întâmplat asta. Dar el, a lăsat acea sămânță să crească în mintea lui și știm cu toții urmările!
Îndoiala, este un gând, sentiment sau o acțiune care poate avea consecințe foarte mari în viața unui creștin. Iacov 1:6-8 – Dar s-o ceară cu credință, fără să se îndoiască deloc, pentru că cine se îndoiește seamănă cu valul mării, tulburat și împins de vânt încoace și încolo. Un astfel de om să nu se aștepte să primească ceva de la Domnul, căci este un om nehotărât și nestatornic în toate căile sale. În contextul acestui pasaj, este vorba despre a cere înțelepciune de la Dumnezeu. Dacă îți lipsește, nu trebuie decât să ceri, iar Dumnezeu îți va da. Nu vorbim despre a cere orice, ci specific, înțelepciunea! Dar apare aici un principiu foarte important, anume, îndoiala! Cine se îndoiește, seamănă cu valul mării, aruncat de vânt în toate direcțiile. Atunci când ești într-un val, nu ai nici un control asupra ta. Valul te aruncă și te poartă în direcția lui sau te poate chiar scufunda! Singurul lucru pe care il poți face, este să te poziționezi în așa fel încât, valul să nu te scufunde și să te îneci. Atunci când vine întoiala, trebuie să vezi direcția și să te poziționezi astfel încât să nu fi luat și scufundat! Probabil nu v-ați gândit niciodată, dar când te așezi pe un scaun, este mai multă credință implicată în acea acțiune, decât v-ați imaginat. Dacă te-ai gândi că scaunul este rupt, sau are vreun defect, te-ai mai așeza pe el? În niciun caz. L-ai verifica și te-ai așeza numai dacă ai considera că este în deplină siguranță.
Toate aceste păcate, despre care ne vorbește Scriptura, au și consecințe fizice, asupra coprului! Dacă citim Psamul 32:3-4 – Câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate. Căci zi și noapte mâna Ta apăsa asupra mea; mi se usca vlaga cum se usucă pământul de seceta verii. David, datorită păcatului său, experimenta aceste probleme fizice pe care le descrie aici. Era copleșit fizic, de greutatea păcatului său. Nu avea energie, putere, bucuria lui Dumnezeu nu mai era în el, simțea că nu mai are vitalitate, că nu mai poate funcționa… Păcatul are impact și asupra fizicului!
1 Corinteni 6:12 – Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos. Dacă facem ceva ce nu este în planul sau după voia lui Dumnezeu, nu ne folosește la nimic. Nu ne ajută nicicum.
Atunci când suntem cu cineva la consiliere, le putem citi aceste versete și să îi facem conștienți că gândurile lor, le pot cauza probleme și pot simți o greutate asupra fizicului, asupra minții, pot aduce boală în trup. Există oameni care au probleme cardiace sau experimentează atacuri de panică datorită fricii și li se pare că sunt aproape de un infarct, ceea ce se poate și întâmpla într-un final. Tensiunea arterială mare. Câți oameni nu cunoașteți că au tensiune mare, datorită unor îngrijorări, a stresului zilnic de a câștiga cât mai mult sau cum să facă să scape de anumite nereguli pe care le fac ei? Sunt consecințe fizice ale păcatului și oamenii resimt asta în corpurile lor. Te-ai gândi că insomniile nu au nimic a face cu păcatul…, dar oare așa este? Isaia 26:3 – Celui cu inima tare, Tu-i chezășuiești pacea; da, pacea, căci se încrede în Tine. Cine se încrede în Dumnezeu, are pace! Când ai pace, ești liniștit, nu ești stresat, îngrijorat, poți dormi noaptea liniștit și fără să îți faci griji când adormi, la ce oră, sau că nu poți să adormi. Oamenii care au probleme cu somnul și nu pot dormi, este pentru că mintea lor nu e în Cristos! Se gândesc numai la ei, problemele lor, cum să rezolve ei, de ce, cum, când… Rezultatul fizic de a nu putea dormi, de cele mai multe ori, este pentru că mintea omului nu este concentrată pe Cristos!
Deci, înnoirea minții este foarte importantă în acest proces de a te pune în regulă cu Dumnezeu. În același timp, trebuie să ne creștem abilitatea de a sluji lui Dumnezeu, cu viața noastră, cu trupul nostru. Romani 8:5-6 – În adevăr, cei ce trăiesc după îndemnurile firii pământești umblă după îndemnurile firii pământești; pe când cei ce trăiesc după îndemnurile Duhului umblă după îndemnurile Duhului. Și umblarea după lucrurile firii pământești este moarte, pe când umblarea după lucrurile Duhului este viață și pace. Totul este o alegere personală. Tu alegi! Tu te gândești, tu ești cel ce îți alegi gândurile și acțiunile!
Ioan 15:4-5 – Rămâneți în Mine, și Eu voi rămâne în voi. După cum mlădița nu poate aduce rod de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi nu puteți aduce rod, dacă nu rămâneți în Mine. Eu sunt Vița, voi sunteți mlădițele. Cine rămâne în Mine și în cine rămân Eu aduce mult rod; căci despărțiți de Mine nu puteți face nimic.
Filipeni 2:13 – Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi și vă dă, după plăcerea Lui, și voința și înfăptuirea.
Filipeni 4:8-9 – Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească. Ce ați învățat, ce ați primit și auzit de la mine și ce ați văzut în mine, faceți. Și Dumnezeul păcii va fi cu voi.
Citind aceste versete și analizându-ne bine viața, cum este gândirea noastră? Am aplicat aceste versete 100% din timpul nostru? Nu-i așa că este foarte provocator? Este o mare provocare, pentru că mintea noastră tinde mereu să gândească negative și firesc, să se gândească la probleme, să dea vina pe alți oameni, să se gândească la lucruri stricate și atunci când încerci cu adevărat să trăiești așa, începi să realizezi că fără Dumnezeu nu ai nici cea mai mică șansă. Trebuie să permitem Duhului Sfânt să ne curețe și să ne umple numai de ce este bun, un izvor nou care curge în viața noastră.
Trebuie să calculăm, să medităm. Ce trebuie iubit? Unde trebuie să fie mintea mea? Cum trebuie să fie acțiunile mele? Nu este vorba doar despre a gândi pozitiv, sau poate cum considerăm noi corect. Este vorba despre a gândi ce este după voia lui Dumnezeu. Asta ne poate tine curați și plăcuți înaintea Lui.
Gândirea biblică, crește pe măsură ce auzim Cuvântul, citim Cuvântul, studiem Cuvântul, memorăm Cuvântul și medităm la Cuvânt! Par lucruri destul de simplu de făcut, dar oare toate sunt așa de simplu de făcut?
Coloseni 3:16 – Cuvântul lui Cristos să locuiască din belșug în voi în toată înțelepciunea. Învățați-vă și sfătuiți-vă unii pe alții cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești, cântând lui Dumnezeu cu mulțumire în inima voastră. Ce locuiește în noi? Ce facem noi unde spunem că este locuința noastră? Acolo mâncăm, acolo dormim, acolo îți pregătești mâncarea ta, acolo stai cu copiii tăi, te bucuri cu familia ta. Este un loc dificil sau inconfortabil, sau este un loc care îți face plăcere și te simți bine? Așa trebuie să locuiască Cuvântul Domnului în noi, să se bucure să stea acolo, în fiecare dulap, fiecare colțișor al fiecărei cameră, în fiecare gând, fiecare acțiune! Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să stea într-un loc plăcut unde să se simtă bine și să poată să coexiste cu tine. Este parte din transformarea minții. Cu cât este mai mult Cuvânt în mintea ta și Duhul Sfânt trăiește acolo, gândurile îți vor fi transformate și nu mai este loc pentru păcat!
Ispita și încercarea. Probabil știm mai multe lucruri despre acești doi termeni, dar vom aborda puțin și această temă. Încercarea, vine de la Dumnezeu; ispita vine de la diavol. Cum te ispitește diavolul? Prin dorințele, poftele tale. Iacov 1:14 – Ci fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuși și momit.
Satana face ispita care să se potrivească perfect cu dorința ta. Nu se duce în orice direcție. De exemplu nu te ispitește cu jocurile de noroc, dacă ție nu îți plac și nu ești atras de ele. Dar poate te ispitește cu mândria, pentru că îți place să fi mândru, să fi pus în față!
Ispita poate să apară atunci când ești într-un moment slab sau chiar în mijlocul unei încercări. Poate de cele mai multe ori în mijlocul încercării. Gândiți-vă cum a fost ispitit Iov. Care a fost ispita lui? A venit tocmai prin soția lui și anume să îl blesteme pe Dumnezeu! Încercarea lui era permisă de către Dumnezeu, dar ispita oare a adus-o tot Dumnezeu, sau cel rău? Scopul ispitei, este Acela de a te face să păcătuiești. Iacov 1:13 – Nimeni, când este ispitit, să nu zică: “Sunt ispitit de Dumnezeu.” Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău, și El însuși nu ispitește pe nimeni. Dumnezeu nu ispitește pe nimeni ca să păcătuiască.
Scopul încercării este ca să îți descopere lucruri și ca să te întărești! Scopul ispitei, este ca tu să păcătuiești și să fi separat de Dumnezeu. Încercarea trebuie îndurată, răbdată! Când ești ispitit, te opui? Sau fugi? Trebuie să fugi, să te distanțezi cât mai mult și cât mai repede. Crezi că te poți opune? Cât timp? Până la urmă vei ceda! Iosif, nu a stat în fața ispitei, a fugit cât de repede a putut!
În limba greacă în Noul Testament, termenul de încercare, înseamnă să fi încercat, ca să obții mai multă putere. Ca și cum ai încălzi metalul, dar nu ca să îl topești ci ca să îl călești, să îl întărești.
Iacov 4:7 – Supuneți-vă, dar, lui Dumnezeu. Împotriviți-vă diavolului, și el va fugi de la voi. Deci, treci printr-o situație mai grea, tot ce trebuie să faci este să stai aproape de Dumnezeu, te întărești în Dumnezeu, iar diavolul va fugi. Tu ești întărit, iar diavolul fuge. Putem folosi asta ca parte din planul de acțiune. De foarte multe ori, oamenii când trec printr-o ispită, încearcă să se opună. Fără supunere față de Dumnezeu, nu vom avea putere să biruim ispita.
1 Tesaloniceni 5:22 – Feriți-vă de orice se pare rău.
1 Timotei 6:11 – Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, și caută neprihănirea, evlavia, credința, dragostea, răbdarea, blândețea.
2 Timotei 2:22 – Fugi de poftele tinereții și urmărește neprihănirea, credința, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.
Toate aceste versete le putem include cu ușurință în planul de acțiune. În primul rând, trebuie să identifici dacă este vorba despre o încercare. Cum știm asta? Încercarea are ca scop întărirea noastră și în mod sigur nu ne conduce spre păcat. Este o încercare și trebuie să rabzi. Dar dacă este o ispită, ținta și focusul este păcatul. Distrugere. Fugi de ispită! Ispita apare, doar pentru că acolo există și o dorință, o poftă. Nimeni nu te poate ispiti cu broccoli, dacă nu îți place. Dar, te poate ispiti cu înghețată, dacă îți place! În primul rând, este ceva ce îți place, ceva față de care ai o anumită dorință. Poate poți fi ispitit să porți tricouri mulate sau să îți cumperi lucruri scumpe. Totul depinde de dorința și pofta fiecăruia!
Însă trebuie să ținem minte ceva foarte important. Știm că este ispită atunci când este ceva în tine, ce nu ar trebui să faci! Este ca la pescuit. Cârligul, niciodată nu va prinde un pește dacă nu are momeala corectă în el. Și chiar și așa, nu cârligul prinde peștele! Ci peștele este atras de momeala pusă în cârlig și el singur mușcă momeala care este în cârlig și așa este prins!
Cheia evitării ispitelor, este schimbarea dorințelor și a poftelor! Ne dezbrăcăm de lucruile firești și ne îmbrăcăm cu cele duhovnicești. Ai o dorință mare să ai putere, bani? Atunci învață să iubești dărnicia și puterea lăcomiei va dispărea! Nu vei mai fi tentat să fi lacom, pentru că ai învățat să iubești opusul.