bijbelIoan 3:16 – Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.

În dragostea mare pentru om, Dumnezeu a trimis pe planeta noastră, Pământ, în vederea împăcării omenirii cu EL, pe Fiul Său iubit, Isus Cristos, care a plătit prețul prin jertfa de la Calvar.

Apoi, prin Duhul Sfânt și Cuvântul Său Biblic, a făcut posibilă NAȘTEREA SPIRITUALĂ (nașterea din nou) și implicit o relație personală cu Dumnezeu, prin CREDINȚA ÎN ISUS CRISTOS!

Această relație personală cu Dumnezeu, aduce împlinirea și fericirea celui ce o acceptă și este gata să trăiască o viață nouă, biblică, zi de zi. Din cauza nevegherii și acceptării păcatului în viața noastră, această relație se poate răci sau chiar rupe uneori, lucru care aduce durere, disperare sau chiar DEPRESIE, în  multe cazuri.

Ce este de făcut în astfel de situații? Cum ne revenim? Cei mai mulți nu au curajul să discute cu nimeni acest lucru și astfel trăiesc cu această povară pe umeri, până sunt doborâți la pământ. Ba mai mult, și cei care încearcă să ne sfătuiască, de multe ori nu cunosc Cuvântul biblic, ci doar ne dau sfaturile lor, lucru care poate să amelioreze pentru moment durerea și tristețea, dar problema continuă să rămână. Și astfel ne trezim că tot mai muți creștini din bisericile noastre, sunt triști și răpuși de povara păcatului, cu toate că Dumnezeu ne vrea fericiți și plini de vlagă, ca să putem molipsi pe toți cei cu care intrăm în contact zilnic.

Ei bine, cu ajutorul lui Dumnezeu și inspirați de Duhul Sfânt, mai mulți frați cu inimă mare, maturi și cu multă experiență, au pus împreună un curs pe domeniul Consilierii Spirituale și refacerea relației cu Dumnezeu, lucru care este obligatoriu în readucerea noastră la o stare spirituală bună și la trăirea unei vieți împlinită și fericită.

Aceste lecții, sunt prezentate în modul cel mai simplu și practic posibil, bazate în întregime pe Cuvântul lui Dumnezeu, singurul care ne învață exact ce să face în orice situație prin care trecem și care are putere să ne revigoreze și astfel, să putem fi creștinii doriți de Dumnezeu.

Sper să vă fie de folos, în primul rând pentru nevoile spirituale personale, iar apoi, să ajutați și pe alții din casă, biserică și de ce nu, poate pe colegii dumneavoastră, atunci când trec prin situații grele!

Cu dragoste,

mike olariLECȚIA VI

CONFRUNTAREA CU SINELE

            Probabil acesta este cel mai palpitant capitol, pentru că abordează un subiect destul de provocator și anume, iubirea de sine; cum ne iubim pe noi. Dacă stai de vorbă cu cineva și îi întrebi numai despre ei sau chiar nici măcar să nu pui întrebări, doar să îi lași pe ei să vorbească, nu mare ar trebui să fie surprinderea să vezi că în scurt timp, vei auzi numai cuvinte despre ei. Ne place tare mult să vorbim despre noi.

Ce spune Cuvântul lui Dumnezeu? Efeseni 5:29Căci nimeni nu și-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Cristos Biserica; Nu a existat  nimeni care să-și fi urât trupul său. Fiecare ne îngrijim de noi, cum știm și considerăm noi mai bine. Ne dăm mai multă atenție, ne luăm un pat mai bun, încercăm mâncare mai bună, o casă mai mare, mai frumoasă, poate și o slujbă mai bună, o mașină mai bună. Întotdeauna încercăm să creștem în mai bine, în tot ceea ce e legat de noi.

Dar priviți contrastul de aici. Toți ne îngrijim trupul, ca și Cristos Biserica! Atunci când te gândești la tine și la cum să te ajuți mai mult, Cristos se gândește la Biserică! Poate te gândești acum că vrei un concediu! Sau vrei să mergi să mănânci! Dumnezeu se gândește la Biserica Sa!

Luca 9:24Fiindcă oricine va voi să-și scape viața o va pierde; dar oricine își va pierde viața pentru Mine o va mântui. Orice am încerca să salvăm, niciodată nu vom găsi îndeajuns de mult. Cu cât ne legăm mai mult de ceva anume, cu atât ne îndepărtăm mai mult de viață. Este un principiu direct proporțional. Cu cât te legi mai mult de viață, cu atât mai puțin o ai. Cu cât mai mult îți lași viața în mâna Lui, cu atât ai mai mult!

Romani 5:8Dar Dumnezeu Își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Cristos a murit pentru noi. Tot ce ține de firea noastră și de egoismul nostru de a avea atâta grijă de noi, Cristos a murit pentru asta, ca să ne răscumpere! Cristos ne vede valoarea într-un mod diferit decât o vedem noi. A murit pentru noi!

1 Ioan 3:1Vedeți ce dragoste ne-a arătat Tatăl, să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Și suntem. Lumea nu ne cunoaște, pentru că nu L-a cunoscut nici pe El. Ne-a iubit atât de mult, că ne-a făcut copiii Săi. Atât de mult ne-a iubit Dumnezeu.

Oamenii în general, uneori fără să își dea seama, în multe lucruri pe care le fac, au mândrie și o falsă smerenie. Este aproape unul și același lucru, dar cu o diferență între ele. Fie este mândria, care te face să îi vezi pe toți ceilalți mai prejos decât tine, fie este această falsă smerenie, în care pari smerit, umil, dar de fapt nu ești! Orice activitate pe care o faci, vrei ca tu să fi în atenție, iar oamenii să spună cuvinte de laudă despre tine. Asta simți în interior, dar în afară, lași să se vadă o smerenie “exemplară”! Aceasta este o falsitate și un egoism, care sunt foarte egocentrice. Cristos, a murit și pentru aceste lucruri și vrea să le schimbe din egoism, egocentrism, falsitate, în smerenie sinceră, Dumnezeu pe primul loc și apoi întâietatea altora, înainte de noi!

În primul rând avem nevoie de o relație autentică cu Dumnezeu, apoi ne putem concentra și pe relațiile cu ceilalți din jur. Dacă ne concentrăm numai pe noi, nu avem cum să mai fim concentrați asupra lui Dumnezeu. Dar dacă focusul nostru este Dumnezeu, automat ne concentrăm și asupra celor din jur.

De ce este greu ca oamenii să iubească? De ce este greu să punem pe altcineva pe primul loc? Pentru că suntem doar pentru noi, ne gândim numai la noi, și ceilalți, se descurcă fiecare cum poate.

Faptul că Dumnezeu a  investit enorm pentru noi, și-a dat Fiul la moarte pentru noi, asta nu înseamnă că noi încă nu avem nimic stricat în noi și că nu ne mai gândim la noi. Deci, trebuie să facem o ajustare.

În Romani 5:8 – Noi, suntem salvați prin dragoste

În 1 Ioan 3:1 – Suntem copii ai lui Dumnezeu

În Efeseni 1:13 – Suntem pecetluiți cu Duhul Sfânt

În 1 Petru 2:9 – Suntem o seminție aleasă

În 2 Corinteni 5:17 – Suntem făpturi noi

În Psalmul 139:13-14 – Suntem o creație minunată

Dacă ne uităm prin Cuvântul lui Dumnezeu, avem o grămadă de lucruri de care să ne minunăm și asta nu pentru că noi am fi cine știe cine și pentru ce a făcut Dumnezeu pentru noi și cum ne-a făcut!

2 Corinteni 3:5Nu că noi, prin noi înșine, suntem în stare să gândim ceva ca venind de la noi. Destoinicia noastră, dimpotrivă, vine de la Dumnezeu.  Noi ne gândim de multe ori: O, pot să fac asta! Sigur că pot! De fapt, toată valoarea noastră și puterea noastră, vine de la Dumnezeu! Prin El suntem noi valoroși. Prin El suntem iubiți și avem această valoare. Dacă înțelegem pe deplin cine suntem cu adevărat și cât de mult har ne-a fost dat, atunci nu mai putem să ne lăudăm decât cu Dumnezeu.

1 Corinteni 1:26-31De pildă, fraților, uitați-vă la voi care ați fost chemați: printre voi nu sunt mulți înțelepți în felul lumii, nici mulți puternici, nici mulți de neam ales. Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rușine pe cele tari. Și Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii și lucrurile disprețuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt; pentru ca nimeni să nu se laude îaintea lui Dumnezeu. Și voi, prin El, Sunteți în Cristos Isus. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înțelepciune, neprihănire, sfințire și răscumpărare, pentru ca, după cum este scris: “Cine se laudă să se laude în Domnul.”

Deci este o provocare să nu îți mai acorzi atenție și să Îl lăsăm pe Dumnezeu să fie glorificat în noi. Matei 5:16Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri.

            De unde vine această lumină? Din Isus Cristos. Nu este lumina noastră strălucitoare, nu este abilitatea noastră de a străluci, lumina vine de la Dumnezeu! Fără această lumină, vom încerca singuri să strălucim, să ieșim în față, să ne vadă lumea, să ieșim noi în evidență! Lumina noastră în fața oamenilor, nu produce nimic, dimpotrivă, aduce laudă omului și nu lui Dumnezeu!

Efeseni 2:10Căci  noi suntem lucrarea Lui și am fost zidiți în Cristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.

2 Corinteni 5:15Și El a murit pentru toți, pentru ca cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înșiși, ci pentru Cel ce a murit și a înviat pentru ei.  Toți cei născuți din nou, nu mai trăiesc pentru ei. De câte ori trebuie să ne aducem aminte de acest lucru? De multe ori poate citim, zicem că e un verset bun, frumos, dar cât de des ne amintim că nu mai trăim pentru noi, trăim pentru Cristos și El este pe primul loc? Cum putem să trăim așa ca să arătăm și lumii acest lucru? Dacă suntem în Cristos, nu mai trăim pentru noi!

Romani 6:6 Știm bine că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, pentru ca trupul păcatului să fie dezbrăcat de puterea lui, în așa fel ca să nu mai fim robi ai păcatului;

Te duci la o sesiune de consiliere cu cineva și începi să asculți. Asculți un timp și vei realiza poate in scurt timp că de fapt, problema lor este legată de mântuire. Sau este una din problemele de top. În general oamenii sunt învățați că trebuie să se iubească mai întâi pe ei, înainte de a-i iubi pe alții. Asta este psihologia lumească. Ei spun că nu poți da altora dragoste, dacă tu nu te iubești. Care este adevărul? Scriptura ne spune. Nici un om nu s-a urât vreodată! Nu ai grijă nici de soție așa cum ai de tine! Majoritatea oamenilor ajung în fața psihologilor, exact din acest motiv. Pentru că se iubesc prea mult pe ei! Aceasta este problema, nu soluția! Și dacă te concentrezi prea mult pe problemă, va deveni tot mai rea!

Oamenii spun că trebuie să se ierte mai întâi pe ei, înainte de a-i ierta pe alții. Lucru în deplin contrast cu Matei 6:12și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților nostri;

Natura umană, are tendința de a arunca vina asupra altor oameni sau circumstanțe, pentru greșelile lor. E vina lor! E vina mamei, a tatălui! Sunt mânios mereu că tata mă bătea când eram copil! Dar, Ezechiel 18:20 Sufletul care păcătuiește, Acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatălui său, și tatăl nu va purta nelegiuirea fiului său! Păcatul, greșeala, este personală, nu este a familiei!

Geneza 3:11-13 Și Domnul Dumnezeu a zis: “Cine ți-a spus că ești gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care îți poruncisem să nu mănânci?” Omul a răspuns: “Femeia pe care mi-ai dat-o ca să fie lângă mine, ea mi-a dat din pom și am mâncat.” Și Domnul Dumnezeu a zis femeii: “Ce ai făcut?” Femeia a răspuns: “Șarpele m-a amăgit și am mâncat din pom.”   Vedem aici foarte clar cum omul încă de la începutul lumii a aruncat vina imediat! A dat vina pe femeie, dar și pe Dumnezeu, în cele din urmă. Femeia pe care Tu mi-ai dat-o! Astăzi, pe ce dau oamenii vina? Nu sunt suficienți bani! Am o slujbă grea! O familie îngrozitoare! Nimeni nu mă înțelege, am o boală! Am fost născut foarte sărac! Sunt handicapat! Am ghinion! Și așa găsește omul mii și mii de motive pentru a-și justifica greșelile și problemele.

Există între oameni acest principiu de păcat moștenit. De exemplu, tata a fost alcoolic și din acest motiv și eu beau alcool! Lucrurile acestea de dependențe sau păcate moștenite, nu au nimic a face cu câtuși de puțină știință! Păcatul nu se transmite genetic! Ca și cum ai spune că dacă îți pierzi o mână într-un accident, vei avea apoi copii fără o mână! Nu funcționează așa!

Acum, este foarte posibil să fi crescut pe lângă oameni care erau alcoolici și au fost implicați acolo tot timpul, a devenit parte din cultura lor și li s-a părut normal să facă același lucru. Sunt doar motive de a-și justifica păcatul, aruncând vina asupra altor persoane pentru greșelile lor.

Deci, atunci când eu păcătuiesc, Dumnezeu mă ignoră? Nu vede păcatul meu? Ba da, vede și nu ignoră. Am această tendință de a păcătui așadar, ce e de făcut? El spune că sunt păcătos, a plătit prețul pentru păcatul meu prin Fiul Său, deci acum eu sunt copilul Său! Nu mai sunt doar un păcătos, iar faptul că Dumnezeu cunoaște orice lucru, știe cum o să arăt eu atunci când nu o să mai fiu păcătos. Deci acum intervine partea noastră de acțiune. Pe ce mă concentrez? Pe mine cel păcătos sau pe mine cel care vrea să nu mai păcătuiască și să fie pe placul lui Dumnezeu?

Nu-i așa că de cele mai multe ori, parcă noi ne supărăm sau ne pare rău pentru că și alții păcătuiesc, da stai puțin. Nu sunt și ei creația lui Dumnezeu? Trebuie să-i ajutăm să biruiască păcatul și să nu stăm doar să vorbim despre păcatul lor!

Putem să rămânem doar la aspectele pe care le vedem tot timpul, sau să spunem: Doamne, dă-ne perspectiva Ta! Isus a spus pentru ucenicii Săi: Sfințește-i prin adevărul Tău, Cuvântul Tău este adevărul! Este foarte important să abordăm situația din perspectiva lui Dumnezeu și nu din perspectiva noastră!