CONSILIERE SPIRITUALĂ PE ÎNȚELESUL TUTUROR! – LECȚIA 8

man-tunnel-depressed

Ioan 3:16 – Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.

În dragostea mare pentru om, Dumnezeu a trimis pe planeta noastră, Pământ, în vederea împăcării omenirii cu EL, pe Fiul Său iubit, Isus Cristos, care a plătit prețul prin jertfa de la Calvar.

Apoi, prin Duhul Sfânt și Cuvântul Său Biblic, a făcut posibilă NAȘTEREA SPIRITUALĂ (nașterea din nou) și implicit o relație personală cu Dumnezeu, prin CREDINȚA ÎN ISUS CRISTOS!

Această relație personală cu Dumnezeu, aduce împlinirea și fericirea celui ce o acceptă și este gata să trăiască o viață nouă, biblică, zi de zi. Din cauza nevegherii și acceptării păcatului în viața noastră, această relație se poate răci sau chiar rupe uneori, lucru care aduce durere, disperare sau chiar DEPRESIE, în  multe cazuri.

Ce este de făcut în astfel de situații? Cum ne revenim? Cei mai mulți nu au curajul să discute cu nimeni acest lucru și astfel trăiesc cu această povară pe umeri, până sunt doborâți la pământ. Ba mai mult, și cei care încearcă să ne sfătuiască, de multe ori nu cunosc Cuvântul biblic, ci doar ne dau sfaturile lor, lucru care poate să amelioreze pentru moment durerea și tristețea, dar problema continuă să rămână. Și astfel ne trezim că tot mai muți creștini din bisericile noastre, sunt triști și răpuși de povara păcatului, cu toate că Dumnezeu ne vrea fericiți și plini de vlagă, ca să putem molipsi pe toți cei cu care intrăm în contact zilnic.

Ei bine, cu ajutorul lui Dumnezeu și inspirați de Duhul Sfânt, mai mulți frați cu inimă mare, maturi și cu multă experiență, au pus împreună un curs pe domeniul Consilierii Spirituale și refacerea relației cu Dumnezeu, lucru care este obligatoriu în readucerea noastră la o stare spirituală bună și la trăirea unei vieți împlinită și fericită.

Aceste lecții, sunt prezentate în modul cel mai simplu și practic posibil, bazate în întregime pe Cuvântul lui Dumnezeu, singurul care ne învață exact ce să face în orice situație prin care trecem și care are putere să ne revigoreze și astfel, să putem fi creștinii doriți de Dumnezeu.

Sper să vă fie de folos, în primul rând pentru nevoile spirituale personale, iar apoi, să ajutați și pe alții din casă, biserică și de ce nu, poate pe colegii dumneavoastră, atunci când trec prin situații grele!

Cu dragoste,

mike olariLecția VIII

PĂCATE CARE DOMINĂ VIAȚA

            Cu toții am avut probabil experiențe sau am cunoscut oameni care au fost la un moment dat într-un păcat ce le domina viața. Erau prinși în tot felul de lucruri care îi dominau: alcool, droguri, sexualitate, bogăție, putere, etc. Banii, pot fi un păcat care domină viața. Sunt oameni atât de prinși în a face cât mai mulți bani, că numai asta fac! Muncesc continuu, strâng cât mai mult, pentru atunci când vor ieși la pensie, iar atunci când au strâns îndeajuns, ies la pensie gândindu-se că se vor bucura de ce au strâns și dintr-o dată mor. Probabil ei se gândesc că mai au încă 20 de ani să se bucure de ceea ce au agonisit, dar consecința acestei epuizări în a strânge cât mai mult, este într-un final, moartea!

Deci, ce este un păcat care domină viața? Este acea putere care te controlează, alta decât Duhul Sfânt! Deci în mod clar este ceva ce te controlează. Partea cea mai periculoasă este că de cele mai multe ori, oamenii nu își dau seama că sunt controlați! Dar, modul în care te controlează, dacă doar încerci să te gândești la altceva, ea revine și asta înseamnă că te domină.

1 Corinteni 6:12Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.  Deci, iată definiția unui păcat care te domină! De obicei, începe cu o dorință, care mai apoi se transformă în poftă și astfel persoana devine dominată.

În general, aceste păcate au consecințe vizibile fizic, dar esența problemei este spirituală. Deci cel mai comun răspuns la aceste păcate care domină, este că oamenii vor să rezolve partea fizică. Asta face lumea. Merg la reabilitare, în centre de reintegrare, reeducare, dar nu fac altceva decât să se distrugă și mai rău. Te învață tot felul de strategii și te integrează în tot felul de grupuri de sprijin, dar nimic nu are de-a face cu Cristos. Pot să fie rezultate vizibile, dar doar la nivelul fizic și doar pentru scurt timp. Problema revine apoi, uneori chiar și mai puternică decât s-a manifestat prima dată, sau este înlocuită cu altceva. Spre exemplu, dacă renunță la o dependență fizică, drogurile, se apucă de fumat, pentru a ameliora nevoia de dependanța mai grea de care au scăpat sau încearcă să scape. Sau încep să muncească din greu pentru a strânge bani, ca să își ocupe timpul, se epuizează. De cele mai multe ori, schimbă o problemă, cu alta. Pentru că viața lor nu a devenit niciodată liberă. Trec de la o problemă, la alta. Aceasta este ideea. Este un păcat care te ține captiv, te domină, oamenii caută libertate, dar nu o caută unde trebuie.

O parte importantă atunci când cineva se află într-un păcat care domină viața lor, este aceea de a-l ajuta să treacă prin aceste perioade în care vrea să scape de el. Libertatea aceasta, necesită intervenția divină a lui Cristos, iar dacă ei vor să rămână liberi, trebuie să aibe tot trupul la dispoziția lui Cristos.

Adevărata problemă la un păcat care domină viața unui om, este de fapt lipsa relației cu Dumnezeu. Nu te lași condus de Dumnezeu, ci de propriile tale dorințe, plăceri, pofte. Iacov 1:14Ci fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuși și momit. Un exemplu ar fi că, dacă dorința ta este să te distrezi, vei ajunge la un moment dat să faci orice lucru îți produce acea senzație, acel sentiment de bine, de distracție. Sau orice alt lucru. Unii oameni, ajung la nivelul de a nu mai face copii, pentru că vor să se distreze, să se simtă bine, să fie liberi să nu aibe responsabilitate în ce privește copiii, acest lucru este clar un egoism în care ei se gândesc numai la plăcerile lor și satisfacerea poftelor personale.

Dumnezeu ar trebui să fie conducătorul vieții fiecărui om. Oamenii care nu îl au pe Dumnezeu în viața lor ca și Domn, încearcă să umple acest gol de unde lipsește Dumnezeu, cu ceea ce cred ei că le face plăcere și poate chiar le face până la un anumit punct. Tot ceea ce este mai presus în viața ta, decât Dumnezeu, te conduce, te domină.

Și printre creștini, sunt mulți care sunt dominați de diferite lucruri și asta pentru că nu Îl lasă pe Domnul Isus să fie Domnul vieții lor. Poate că este Mântuitorul vieții lor, dar, nu trebuie să fie Domnul și Mântuitorul? Nu doar Mântuitorul. Mulți se folosesc de acest tertip, O, da, este Mântuitorul meu! Și continuă să păcătuiască în ceea ce de fapt îi domină.

Versetul 14 din Iacov 1, se potrivește în multe zone din viețile oamenilor. Dar, trebuie ca Dumnezeu să fie Domnul nostru. Și aici nu e vorba de acea conducere agresivă, de șef dur, ci o conducere iubitoare, care să ne umple necesitățile.

Așadar, cum cunoaștem un păcat care domină viața?

De câte ori nu am stat de vorbă cu oameni care spun Hei, nu beau decât puțin și foarte rar. Dar, oare, au încercat să se oprească? Nu cumva acest lucru îi domină, chiar dacă este făcut destul de rar și nu în exces? Sau unii spun Pai, tata a baut, si am mostenit aceasta problema.  Sau Mama mă bătea când eram copil și de-asta sunt acum suparat, nervos tot timpul. Oamenii încearcă să dea vina pe alții, pentru ceea ce îi domină. Și de multe ori, poate chiar neagă că ceea ce fac este un păcat sau că nu îi domină. Gândiți-vă la oamenii care trăiesc împreună de ani de zile, dar nu sunt căsătoriți. Spun că nu este păcat, că Dumnezeu e dragoste și vrea ca oamenii să se iubească, că nu o hârtie face diferența! Dar, este vorba de legământul care se face între un bărbat și o femeie, nu este hârtia care îi ține căsătoriți. Aceea este dovada legământului făcut de ei. Aceasta este problema oamenilor, nu vor să facă un legământ, fiind liberi să facă ceea ce vor de fapt. Se pot despărți când vor, nu au responsabilități, etc.

Este greșit să faci bani mulți? Nu, absolut! Dar, de ce îi faci? Unii nu realizează că fac asta și este un lucru care îi domină. Se străduiesc foarte mult și își găsesc tot felul de scuze ca să continue.

Treaba noastră ca și consilieri, este să îi ajutăm pe ei să vadă că ceea ce fac este păcat și că trebuie să se oprească pentru că este un lucru care îi domină. Și de multe ori, începem cu o parte mai dură a faptului că ei nu fac ce trebuie și anume, judecata. Uite ce spune Dumnezeu despre asta! Lui Dumnezeu nu îi place asta! Păcatul lor, intră în judecată. Cam asta facem noi, dar omitem să arătăm un lucru important și anume, îndurare. Trebuie să folosim ambele lucruri. Trebuie să le arătăm oamenilor că Dumnezeu a judecat deja păcatul, a plătit un preț, iar dacă suntem sub umbrela și protecția Sa, cerem iertare și ne pocăim! Altfel vom ajunge sub mânia lui Dumnezeu și suntem judecați.

Dacă le prezentăm doar judecata, atunci vom face mai mult rău decât bine. Iar dacă le prezentăm doar îndurare, nu vor face altceva decât să se întoarcă la păcatul lor.

 

Foarte mulți spun, că se pot opri oricând. Că dacă vor, pot să se oprească! Dar, oare așa este? Mulți oameni, practică abstinența. Se abțin o perioadă bună de timp, apoi ia un păhărel și câteva zile stau beți! Iar apoi, se opresc, se curăță, iar trece un timp după care din nou pornesc de la capăt. Mulți nu numesc acest lucru dependență sau dominare. Și nu este vorba despre alcool, doar. Putem vorbi despre orice: pornografie, mânie, neiertare și lista poate continua.

Este acel ciclu al păcatului: PĂCAT, OPRESIUNE, POCĂINȚĂ, ELIBERARE, PACE și PĂCAT DIN NOU! Asta fac majoritatea oamenilor. Se află în aeastă capcană și totul li se pare ok că se opresc un timp, nu fac nimic greșit, apoi cad în ceea ce de fapt îi domină! Dar, oare acesta este scopul, să vedem cât de mult se pot abține până păcătuiesc din nou? Scopul este eliberarea lor în totalitate de ceea ce îi domină! Trebuie să îi aducem în punctul în care să vadă ce spune Dumnezeu despre ceea ce fac ei și dacă este corect în ochii lui Dumnezeu.

Nu trebuie să ne oprim la punctul în care ei se pot opri o perioadă, apoi cad din nou, iar vin la consiliere, iar cad și tot așa la nesfârșit. Scopul este eliberarea lor, dedicarea lor pe deplin în mâna Domnului și foarte important în acest proces, schimbarea minții! Ei se află deja în această capcană, în care lor li se pare bine și normal ce fac ei pentru că își satisfac conștiința, dar nu sunt cu adevărat liberi. Ei doar se opun o anumită perioadă și până la urmă tot cedează, pentru că nu au fost de fapt eliberați de ceea ce îi domină.

Un alt aspect sensibil este că foarte mulți oameni, trăiesc o viață dublă. Oamenii încearcă să ascundă păcatul crezând că nimeni nu îi va descoperi. Și poate așa este pentru unii. Dar cei care sunt descoperiți, găsesc imediat scuze: O, nu știam că e păcat! Nu, nu am făcut eu asta! O, tu mă judeci pe mine? Uită-te la viața ta!

Unii oameni știu că sunt în păcat și când ajung la acel punct în care sunt conștienți pe deplin că ceea ce fac nu este bine înaintea lui Dumnezeu, unde ajung ei? Depresie, disperare, lipsă de speranță și nu de puține ori ajung să se sinucidă! Aceasta este finalitatea. Păcatul care îi domină, devine atăt de apăsător încât ei nu mai pot vedea o cale de ieșire și singura rezolvare pe care o văd ei, este suicidul.

Continuă să păcătuiască, chiar dacă știu că suferă și alții sau chiar dacă sunt conștienți că Dumnezeu îi va judeca pentru asta.

Eclesiastul 12:14Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, și judecata aceasta se va face cu privire la tot  ce este ascuns, fie bine, fie rău. Orice lucru ascuns, rău sau bun, vor fi judecate de Dumnezeu.

Proverbe 29:11Nebunul își arată toată patima, dar înțeleptul o stăpânește. Lumea ne învață să căutăm un loc în care să ne eliberăm de presiune, să găsim un prieten care să ne ajute să ne eliberăm de presiune. Ce spune Dumnezeu? Ești un nebun! Te apuci că lovești un sac de box ca să te eliberezi? Ești un nebun! Este vorba de a te conforma și a-ți schimba mintea.

1 Corinteni 9:27Ci mă port aspru cu trupul meu și-l țin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat. Aici Pavel vorbește în termeni de predicare, dar gândiți-vă în orice altă circumstanță. Ne disciplinăm, suntem stricți cu trupul nostru, pentru Dumnezeul din noi și care Domnește în noi. Dacă nu Îl avem pe Cristos ca Domn al vieții noastre, nu ne putem lupta împotriva firii! De fapt, așa dovedim că El este Domnul vieții noastre. Oamenii văd diferența: Hei, tu nu bei! Hei, tu nu umbli după femei! Cum de tu nu ai probleme cu pornografia?Te văd mereu cu Biblia! Vei fi dovada faptului că Dumnezeu este Domnul vieții tale. Dar, dacă nu ne disciplinăm, nu suntem stricți cu noi, suntem descalificați.

Urmănd sfaturile lumești, există și consecințe fizice dar și spirituale. Vei pierde bucuria mântuirii, te simți tot mai mizerabil, tot mai apăsat, fără scăpare. În general când un creștin se află într-un păcat care îl domină, nu neapărat că nu mai vine la biserică, dar, relația lui cu ceilalți creștini dispare încet, încet. Se separă. De ce? Pentru că Cristos din creștinii adevărați, îi face pe ei să se simtă vinovați și așa se duc să caute oameni care fac aceleași lucruri ca și ei. Încearcă chiar să găsească creștini care trăiesc așa. Nu vor căuta să stea pe lângă oameni care sunt drepți, sfinți, pentru că asta îi face să se simtă vinovați, iar ei vor de fapt să stea în acel păcat, să fie dominați de el.

Romani 1:28Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoștința lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minții lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.

            Iacov 1:22Fiți împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înselându-vă singuri.

Acești oameni, încep să nu mai gândească rațional și Dumnezeu îi lasă în ceea ce cred ei că este bine. Cu cât te îndepărtezi mai mult de Dumnezeu sau Duhul Sfânt, cu atât mai mult te vei apropia de alți dumnezei, care de fapt te domină. Și idolatria, este tot un păcat care poate domina un om pentru  că pun lucruri în viața lor, mai presus de orice: alcool, soție, soț, copii, etc. Orice poate fi o formă de idolatrie.

Ce ar trebui să facem cu acești oameni? Speranță. Le prezentăm speranța. Atunci când ei sunt disperați, căzuți și dărâmați, tot ce au nevoie este speranță! Poate ei depun efort, înecarcă și apoi cedează iar. Și din nou repetă acest ciclu. Noi trebuie să le arătăm că este speranță în Cristos.

1 Corinteni 6:11Și așa erați unii din voi! Dar ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost socotiți neprihăniți, în Numele Domnului Isus Cristos și prin Duhul Dumnezeului nostru. De asta este nevoie: sfințire, justificare. Probabil, mărturia personale în astfel de situații poate juca un rol foarte important. Uite și eu am fost dominat! Și în Scriptură erau oameni care au fost dominați. Pavel, era dominat de furie, mânie, ură, răzbunare, chiar el a scris aici. A fost spălat, sfințit, justificat. Le dăm speranță, ca să reușească.

2 Corinteni 10:4Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământești, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile. Trebuie să fim conștienți de faptul că există o luptă spirituală, un război la nivel spiritual. Este foarte important să ne rugăm pentru ei zilnic, pentru că duc o luptă cu păcatul și duc un război zilnic.

Romani 12:2Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.

            Filipeni 4:8Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească.

Prin înnoirea minții, înlăturăm oportunitățile fizice, îi ajutăm să reziste psihic, dar să își reînoiască și mintea. Să înlocuiască cu ceva ce este după voia lui Dumnezeu. Se dezbracă de un lucru rău și se îmbracă cu unul duhovnicesc. Aici folosim planul de acțiune și trebuie să avem și planul de urgență. Dar, cel mai important este ca ei să conștientizeze că este păcat ceea ce fac, că îi domină și că singurul care le poate da eliberare este Cristos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: