BARBOSU … EVANGHELIA PROSPERITATII ?!

Cristi

Este oare Cristian Barbosu un propovaduitor al evangheliei prosperitatii, asa cum unele situri din blogosfera romaneasca pretind? Daca da, atunci problema este intr-adevar grava, si de aceea ne-am permis sa o abordam si noi, dar putin altfel decat alte postari. Noi credem ca daca cineva are de spus ceva, fie pe blog, fie in viata privata, principiul din Matei 18 trebuie aplicat, si de aceea am mers la sursa si ne-am interesat despre cateva detalii mentionate pe acest subiect. Si ce am aflat … oare sa ne surprinda?

Da, Barbosu a fost recent intr-un turneu de evanghelizare dar ceea ce ni se pare interesant este ca cei care scriu acest gen de articole posteaza doar ceea ce considera ei ca ar influenta cititorii inspre reactii negative, exagerand si voit lasand nescris adevarul. Si care este adevarul? Din cele 7 intalniri pe care le-au avut in acest turneu, 2 au fost in salile unor hoteluri, celelalte insa in biserici clasice penticostale sau baptiste, si una in sala unui cinema invechit de pe vremea comunismului. Intr-unul din hoteluri, lumina a avut probleme, sistemul acustic era stricat, cateva perdele rupte si nu existau bai pe hol – ca sa pricepem cat de luxos a fost acel hotel … I-am intrebat pe unde s-au cazat, fiindca daca au atatia bani précis ca au stat pe la hoteluri – intr-un singur loc au stat la pensiunea unui frate, in toate celelalte locatii fiind cazati in familii, ca orisicare alt grup plecat in misiune in Romania. Este interesant cum poti defaima pe oricine cand motivul inimii tale asta vrea, alegand sa scrii doar ceea ce vrei tu sa vada altii si preluand informatii doar din partea unor denigratori din speta ta. Uitandu-ne la sursele citate de cel ce a publicat articolul, ele provin de la denigratorii lucrarii Harvest, 2 situri care si-au propus distrugerea lucrarii Harvest si despre care se stie intre cei din SUA care au verificat – repet – verificat faptele mentionate – ca majoritatea sunt fie neadevaruri, fie elemente exagerate si trunchiate postate cu scopul de a da senzatie si de a defaima un om si o lucrare. De ce oare cei care au preluat aceste informatii de pe acele situri, nu le verifica, sa vada ca James McDonald nu locuieste intr-o asemenea vila si nici nu ia un asemenea salar, iar bugetul anual al organizatiei o fi mare, saritor la cer pentru noi romanii, dar pentru o organizatie care inglobaza peste 100 de biserici in toata lumea, si doar cea din Chicago are peste 13,000 de participant intr-un weekend, plus studiouri de radio, tv, etc, nu e nimic iesit din comun! Proverbe 18:17 ne invata ca “Cel care vorbeşte întîi în pricina lui, pare că are dreptate, dar vine celalt, şi-l ia la cercetare.” Si cand vorbim despre oameni si lucrari ale lui Dumnezeu, trebuie sa cercetam si sa verificam fiindca defaimarea este un pacat cu consecinte grave, mentionat in Scripturi (1 Cor 6:10).

Daca e sa revenim insa la Barbosu, este el sau nu un propovaduitor al prosperitatii? Noi credem ca da si avem argumente clare pe care ne bazam. Doar in acest turneu, au fost peste 230 de hotarari scrise pe care cei din audienta le-au luat si le-au adus la crucea lui Isus, ca semn al pocaintei si dedicarii lor catre Dumnezeu. Nu maini ridicate, nici calcule facute prin aproximatie ci hartii scrise, numarate de pastorii bisericilor participante. Ce dovedesc aceste lucruri? Ca Barbosu intr-adevar este un propovaduitor al prosperitatii … spirituale! Si asta se vede clar in roadele lui si ale lucrarii lor. Fiindca dupa roade ii veti cunoaste. Spre exemplu nu stiu cati stiti, dar in biserica din Arad toti membri sunt in grupuri mici unde saptamanal li se cere pe langa rugaciune si discutiile din Scripturi sa dea socoteala in baza unor intrebari la care trebuie sa raspunda toti membrii grupurilor mici, si deci, ai bisericii. Stiti care sunt acestea?

  1. Mi-am indeplinit scopurile personale in ceea ce priveste rugaciunea, citirea Scripturii si memorarea ei?
  2. Am chivernisit cu grija resursele pe care mi le-a dat Dumnezeu (bani, timp, talent, etc)?
  3. Exista cineva pe care trebuie sa-l iert? Din familie, grup, biserica, societate?
  4. Am pacatuit barfind, aratand un spirit critic sau de gelozie?
  5. Am profitat de oportunitatea de a-L marturisi pe Hristos?
  6. Cum m-am implicat in slujirea bisericii sau al lui Christos in aceste saptamani?
  7. In ce fel am cautat sa am input spiritual in viata copiilor mei?
  8. Cum mi-am indeplinit datoria de dragoste si respect fata de sotul/stia mea in aceste saptamani?
  9. M-am expus vreunui material indecent, sau am avut un comportament neadecvat cu vreo persoana de sex opus in saptamanile astea?
  10. Sunt constient de vreun pacat nemarturisit din viata mea?

Nu stiu inca vreo biserica romaneasca in tara sau in diaspora, in care membrii sa fie trasi la socoteala regulat, chiar saptamanal, in baza acestui gen de intrebari? De ce o fac? Fiindca sunt interesati voit sa proclame si sa practice prosperitatea spirituala. L-am intrebat cum a reactionat biserica la aceasta initiativa? Unii dintre membrii au plecat, altii s-au retras fiindca au zis ca sunt prea personali si prefer sa mearga in biserici unde nu sunt trasi la raspundere in felul acesta. Si totusi biserica din Arad creste mereu, fiindca oamenii inteleg ca Evanghelia cere mult si daca tot veni vorba, cere si implicare financiara. De aceea nu ne mira ca pe site-ul lor au scris acel verset din Corinteni, legat de datatorul voios, fiindca darnicia nu este o optiune pentru credinciosi, si nu de putine ori cum se stie prea bine, portmoneul iti masoara uneori cel mai bine temperatura spirituala.

Nu stim de ce, dar credem ca cei care scriu acest gen de articole despre acest gen de lucrari, nu prea pot raspunde la multe din intrebarile de dare de socoteala, fiindca barfa, critica, neiertarea, dragostea, slujirea apropelui se bat cap in cap cu ceea ce scriu pe siteurile lor.

Oare ce s-ar intampla daca in blogosfera evanghelica romaneasca am fi mai atenti la ce postam, verificand daca e adevarat sau nu, si am cauta sa zidim nu sa daramam, incercand sa urmam invataturile lui Hristos (Efes 4:31) nu instinctele celui care este cunoscut a fi calomniatorul si acuzatorul fratilor (diabolos)? Cred ca am avea cu mult mai mult de castigat.

23 de gânduri despre „BARBOSU … EVANGHELIA PROSPERITATII ?!

  1. „Si noi n’am primit duhul lumii,ci Duhul care vine de la Dumnezeu,ca sa putem cunoaste lucrurile,pe cari ni le-a dat Dumnezeu prin harul Sau.
    Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca,ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfint,intrebuintind o vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti.
    Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu,caci,pentru el,sint o nebunie; si nici nu le poate intelege,pentru ca trebuesc judecate duhovniceste.
    Omul duhovnicesc,dinpotriva,poate sa judece totul,si el insusi nu poate fi judecat de nimeni.
    Caci „cine a cunoscut gindul Domnului,ca sa-I poata da invatatura?”
    Noi insa,avem gindul lui Hristos.” (1Corinteni 2:11-16)

    „Iudeii, intr’adevar,cer minuni,si Grecii cauta intelepciune;
    dar noi propovaduim pe Hristos cel rastignit,care pentru Iudei este o pricina de poticnire ,si pentru Neamuri o nebunie; dar pentru cei chemati,fie Iudei,fie Greci,este puterea si intelepciunea lui Dumnezeu.”(1Corinteni 1:22-24)

    „Vi se va zice: „Iata-L aici,iata-L acolo !” Sa nu va duceti,nici sa nu-i urmati.
    Caci,cum iese fulgerul si lumineaza de la o margine a cerului la cealalta,asa va fi si Fiul omului in ziua Sa.” (Luca 17:23,24)
    „Dar cind va veni Fiul omului,va gasi El credinta pe pamint ??? (Luca 18:8)
    Fiti binecuvintati.

    Apreciază

  2. Intr-adevar, oameni doritori de castig marsav si barfitori, clevetitori si bagatori de bete-n roate, egoisti si invidiosi… astfel de oameni vor fi mereu pe marginea lucrarii cu dorinta de a „ajuta” la oprirea ei, chiar si din randul crestinilor neo-protestanti. Unii o fav din lipsa de intelepciune, altii nici macar nu stiu de ce fel de duh sunt manati, iar altii -cel mai grav in opinia mea – o fac inteltionat. Sunt acei lupi in blana de oaie, strecurati prin randul turmei, care merg la aceeasi pasune dar cand e vorba sa dea lapte, lana sau chiar carne (roade si sacrificii) o iau la fuga sau se retrag undeva in spate sperand sa se termine ziua pana sa la vina randul.
    Desigur, ati inteles „aroganta” mea. Nu tin partea nimanui desi Cristian Barbosul imi este la inima si ma bucur nespus ca „acele lucruri” sunt neadevarate. Si totusi prefer sa fiu corect informat de catre o opinie cat mai obiectiva posibil decat sa ma imbat cu apa chioara.
    Aparati valorile crestine si misiunea ce ne-a lasat-o Christos Domnul inainte de a pleca la cer. Ramaneti crestini autentici si nu oameni de lume crestinati doar pe dinafara. Aveti inima pentru Dumnezeu si slujiti-i cu scumpatate.
    In final… doua lucruri: (unu) fiecare pasare pe limba ei piere si (doi) cum iti asterni, asa vei dormi… sau cine seamana vant, culege furtuna! Se cern ei singuri cainii si lupii.

    Apreciază

  3. De unde pina unde s-a mai nascocit o asemenea idee? Din ce reiese? Care sunt dovezile evidente ale acestor acuzatii? Cum pot nascoci asemenea aberatii????!!! Este incredibil ce pot face ”fratii”, bineinteles ”in numele Domnului”. Ma intreb, cine vrea sa-l rapuna pe Cristi Barbosu? O fi Domnul cumva?! Sau…. altcineva?

    Apreciază

    1. Domnul nu il rapune Marius, il rapun legalistii care doar cu asta se ocupa! Intrebarea mea ii daca macar stiu ce inseamna evanghelia prosperitatii cei care au scris asemenea aberatii ?!

      Apreciază

  4. Am si eu o intrebare cu privire la fr. CRISTIAN BARBOSU, care ma roade de multa vreme , daca ar putea cineva sa ma lamureasca . De ce prin felul lui de vorbire il imita pe James McDonald din Chicago de la Harvest Church ?

    Apreciază

    1. Salutare David !. In speranta ca nu vrei sa ingenunchiem alaturi si sa punem grumazul pe butucii din fata ghilotinei moderatorului ,pot sa’ti spun ca anlogii si similaritudini asemanatoare gasim si’n alata parte, in vastul si dinamicul camp de propovaduire politico-evanghelica.( atat in cel semit cat si’n cel antisemit) .In general, lumea bloghistica nu este pregatita sa analizeze , sa digere si apoi sa manuiasca ADEVARUL !.Sunt mancaruri prea tari pentru cei neinstruiti ori proaspat incepatori Vezi draga David, din aceasta cauza comentariile analitice germinate,fondate si fecundate din preaprofunda analiza ,in cele mai multe cazuri ,daca nu sunt suficient de parfumate ,risca cenzurarea . Posed multa experienta pe acest fagash . Totul trebue bine filtrat diplomatic in gaduinta si dragoste frateasca zonala .Abea pe urma faciliteaza ridicarea barierei de frontiera ,ajunsi la granita Adevarului !
      http://jamesmacdonald.com/tv/new-power-for-the-divided-3/
      sincerely, Walden

      Apreciază

  5. Au devenit intr-adevar bisericile in majoritatea lor,scene de spectacole,in care se promoveaza meritocratia unora sau altora,fiecare dintre „lideri” cautind solutii care mai de care mai bizare ,pentru a cistiga popularitate,si suflete cu care sa se laude,uitind ca, toata lauda si meritul revin lui Dumnezeu,Cel fara de care,omul nu reprezinta nimic.
    Am urmarit „programul cu tinerii de la Sibiu”,si mi sa parut bizara metoda cu crucea aceea,de doi metri ,pe care tinerii erau invitati sa-si fixeze biletelele.Recunosc faptul ca,e o forma originala pe care n-am mai intilnit-o.
    Fiti binecuvintati.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Bill Hybels ,la Willow Creek, in urma cu douazeci de ani, folosea acest procedeu facto-visual,usor de memorat , cu biletele (lamentations ) tintuite pe o cruce expusa pe scena. Acolo am invatat sa cunosc , sa inteleg si sa accept prejudecatile co-nationalilor ce cred ca Isus – Mantuitorul este invelit in toga rosie a legalismului ingradit, ancorat si apoi purtat in ritm de alamuri zanganitoare , in cadenta de defilare penti-baptistocratica romaneasca . Iosif , iti transmit sincere, calde si proaspat inmugurite salutari de primavera ,de aici din Indiana !. https://www.youtube.com/watch?v=C4Qg0e4mwsE

    Apreciază

  7. Iti multumesc dragul meu Walden,si-ti doresc din inima,o primavara plina de caldura,parfumul si mingaierea razelor Duhului Sfint,care sa-ti inunde si sa-ti cuprinda trupul,sufletul si duhul , sa te calauzeasca si insoteasca pina la sfirsit, in tot Adevarul,in Hristos Isus,si tuturor celor ce doresc si lupta „lupta cea buna a credintei”
    „Caci iubirea de banie ste RADACINA tuturor relelor;si unii,cari au umblat dupa ea,au ratacit de la credinta,si s’au strapuns singuri cu o multime de chinuri.
    Iar tu,om a lui Dumnezeu,fugi de aceste lucruri,si cauta neprihanirea,evlavia,credinta,dragostea,rabdarea,blindetea.
    Lupta-te lupta cea buna a credintei;apuca viata vesnica la care ai fost chemat,si pentru care ai facut acea frumoasa marturisire inaintea multor martori.”(1Timotei 6:10-12)
    Jacque Fresco,initiatorul „Venus Projet”,il intreaba pe Albert Einstein:”Credeti in Dumnezeu?
    La care A.E.,ai raspunde retoric; „In care Dumnezeu?
    http://tomisthecat.ro/definitia-raului-explicatia-data-de-elevul-albert-einstein/

    Apreciază

  8. Nu m-am indoit niciodata de autenticitatea si dimensiunea nelimitata in timp si spatiu al Mesajului Cuvintului lui Dumnezeu,si al dragostei Lui manifestata prin Fiul Sau,Isus Hristos,Fiul omului,Singurul,Unicul Om,(in trup) prin care lumea de la inceputul zidirii si pina la sfirsit,a avut, are,si va avea posibilitatea de a-L cunoaste pe Adevaratul Dumnezeu. Numai asimilind Cuvintul lui Dumnezeu zilnic omul adamic poate fi transformat intr-o noua faptura duhovniceasca printr-o lepadare de sine evolutiva ,dezbracarea de materia fizica ,moarta,limitata,si transcendenta prin suferinta crucii,a nasterii din apa si Duh,intr-o dimensiune noua duhovniceasca,in care trupul muritor este imbracat in totalitate de Duhul Sfint,intr-o viata „ascunsa cu Hristos in Dumnezeu;”,in care sinele nu mai exista,fiind inlocuit de Hristos. Aceasta metamorfoza nu o poate face decit Cuvintul lui Dumnezeu,Mana cereasca,Painea care S-a coborit din cer,si,doar consumind zilnic aceasta Paine,se va dezvolta si creste spre desavirsire, noua faptura duhovniceasca,transformind vechiul ADN mostenit genetic,biologic,muritor,adamic,intr-un ADN,duhovnicesc nemuritor si vesnic,asemanator Fiului lui Dumnezeu, Isus Hristos.
    In Cuvintul lui Dumnezeu,se gaseste puterea transformarii,iar acesta,va transforma in scurta vreme,toata mentalitatea perceptiei relative limitate in care omenirea a zacut de la intemeierea lumii,insa,orice nou inceput,este precedat de un sfirsit,iar nasterea unui copil intotdeauna precede mari convulsii si dureri unei mame.
    Cuvintul lui Dumnezeu,este „Chirurgul”capabil de operatii la nivel genetic,si de o precizie inimaginabila pentru om.
    „Caci Cuvintul lui Dumnezeu este viu si lucrator,mai taietor decit orice sabie cu doua taisuri;patrunde pina acolo ca desparte sufletul si duhul,incheieturile si maduva,judeca simtirile si gindurile inimii.”Evrei 4:12)
    Fiti binecuvintati.

    Apreciază

  9. Sincer ,nu inteleg cum se poate ca crestin sa defaimezi un uns al Domnului, oare nu este Dumnezeu omniprezent si omnipotent, El cunoaste si stie, adevarul, nu are nevoie de „ajutoare”… Dumnezeu si-a facut si își va face lucrarea … Ma uimește totuși ca nu aveti frica de Domnul! Cercetati-va inima si gândurile !

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ioana, un adevarat crestin niciodata nu va defaima un slujitor a lui Dumnezeu. Cat despre cei care fac asa ceva intrebarea mea ramane aceeasi: Oare de ce duh sunt calauziti si cine este domnul lor ?

      Cuvantul Diavol, in original, inseamna calomniator, defaimator. Cei care mereu barfesc, calomniaza,vorbesc de rau, critica distrugator, mereu acuza, intr-o zi vor ajunge la tatal lor(Diavolul), dupa ce vor trece din viata asta.

      Fiecare cui slujesce cu acela va fi. Asa ca nu te necaji draga Ioana. Toate sunt pana intr-o zi. Multi se inseala si cred ca prin atitudinea si faptele lor vor vedea cerul dar intr-o zi vor plange cu amar daca nu se pocaiesc cu adevarat. Nu se poate sa lucrezi cu armele Diavolului si sa ajungi la Dumnezeu, ne furam caciula singuri. Printre cei care sunt enumerati in apocalipsa ca vor fi afara, sunt enumerati si barfitorii.

      Cred ca e vremea sa ne trezim cei care inca practicam barfa, denigrarea, vorbirea de rau si altele!!!

      Apreciază

      1. Gasim scris;..Ioana, un adevarat crestin niciodata nu va defaima un slujitor a lui Dumnezeu….”
        Eu intreb;Cum putem defaima „un adevarat slujitor al lui Dumnezeu”?
        Un adevarat „slujitor al lui Dumnezeu este calauzit de „Rodul Duhului ” si detine calitatile Lui………..Nu minte,nu insala,nu fura ,nu manipuleaza si nici nu face rau !!!!!!!! Si astfel de persoane doar devin in viata exemple pozitive….Dar cei pretinsi ajung defaimati petru faptele lor firesti …dupa cum si Domnul Isus defaima fariseii,iudeii,carturarii care sint duplicitari…..
        Chiar si apostolul Ioan in epistola sa il descrie pe Iuda astfel;
        „..4. Unul din ucenicii Sai, Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, care avea sa-L vanda, a zis:
        5. „De ce nu s-a vandut acest mir cu trei sute de lei si sa se fi dat saracilor?”
        6. Zicea lucrul acesta nu pentru ca purta grija de saraci, ci pentru ca era un hot si, ca unul care tinea punga, lua el ce se punea in ea….”
        Deci faptul caa scrii adevarul despre o persoana …este o problema?Este o mare problema cand nu scriem adevarul si ajungem complici in pastrarea si ascunderea pacatului …..Este scris;”..22. cu privire la felul vostru de viata din trecut, sa va dezbracati de omul cel vechi care se strica dupa poftele inselatoare;
        23. si sa va innoiti in duhul mintii voastre,
        24. si sa va imbracati in omul cel nou, facut dupa chipul lui Dumnezeu, de o neprihanire si sfintenie pe care o da adevarul.
        25. De aceea, lasati-va de minciuna: „Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui sau adevarul”, pentru ca suntem madulare unii altora…..”
        Deci ……?A spune „ADEVARUL ” despre cineva ,nu inseamna ca :”…calomniem,defaimam…..sa facem o mare diferenta intre acestea …..

        Apreciază

        1. IPOSTAZE SI IPOSTAZE : ipostaza 1 :-sarmanul adevarat crestin ,dupa ce pastorul lui a parasit biserica,iar el refuzand sa’i urmeze razvratirea si ratacirea’i , indraznind sa argumenteze scriptural , sa comenteze analitic atitudinea necrestina a pastorului , va fi acuzat de cei plecati (ori „dusi”), drept un defaimator !.
          ipstaza 2.: – sarmasnul adevarat ,sincer si iubitor pastor,umbrit de Duhul Domnului , realizeaza ca „in comitetul ” ales in prealabil „pe spranceana”, Iuda Mioriticul a adus si infuzionat otrava importata „la negru” , tocmai din Sinagoga Satanei . Aceea otrava a mortii spirituale, ce agita si atrage necontenit duhuri de invrajbire ,ce mogneste, fierbe , fermenteaza ,dospeste si germineaza mereu , in termen scurt va produce o „inopinata” lovitura in biserica ,o dureroasa rasturnare „de govern”.Pretendentul la salariul ,la toiag,punga si anvon , cel „nou ales” cu vot in taina ,asterapta momentul prielnicsa loveasca. El poarta venin de naparca in inima si in maneca lui, ascuns stiletul taios si ascutit al lui Brutus. Iubitorul pastor isi aduna in graba oile neotravite , se roaga impreuna si ascultand cantecul de chiemare adus de vant din harfele agatate’n salciile din lunca, ia calea desertului ,a haiduciei printre stanci si produce Exodul !. Cei ramasi in caverna ,cu Iuda Mioriticul in frunte, vor deveni ANATEMA ,autentici defaimatori profesionisti . Toti medaliati de tatal minciunii cu diploma de specialitate .
          iopstaza 3 :- Viorel , tu cunosti aceasta ipostaza mult mai bine ,ca ai fost martor ocular . . . . . Doamne ai mila de poporul tau ! sincerely, Walden

          Apreciază

  10. . . .si . . . . un adevarat si iubitor pastor, nu’si va parasi NICIODATA turma !. (eventual , in cel mai fericit caz ,la plecare ,va face printe oi , o selectie stabilita de el dupa un „anumit criteriu” . . . . .

    Apreciază

  11. 1. Un link catre articolul incriminator? Sau cel ce a scris aceste cuvinte este unul care sta pe la colturi si trage cu urechea si nu poate aduce dovezi concrete?
    2. Ca si consecinta a punctului 1 toata vorbaria asta de aici este un fel de aratare de muschi fara de folos. Ceva in modul in care o faceau evreii in 1 Samuel 17:20b. Insa inca aparea Goliat fugeau tot voiniceste, ca iepurii.
    3. Consider ca cei ce fac evanghelizari prin cladirile altor culte nu fac decat prozelitism si incearca sa aiba un avantaj personal din asta. Acest gen de „evanghelizare” duce la ruperea comunitatilor crestine locale prin „aratarea unor descoperiri superioare” pe care legalistii din comunitatile neoprotestante nu le pot intelege.

    Apreciază

Comentariile sunt închise